Парламентът освободи Иван Портних от третия път | webcafe.bg
newscafe

Парламентът освободи Иван Портних от третия път

Webcafe.bg
10.07.2013, 09:59 (обновена 10.11.2013, 15:49)
Иван Портних

Иван Портних в момента е повече депутат, отколкото кмет :)

Парламентът първоначално блокира освобождаването на депутата от ГЕРБ Иван Портних, който спечели на 7 юли балотажа за кмет на Варна.

Но на третия път все пак го освободи. За проекта за решение гласуваха общо 112 народни представители, "за" гласуваха 103, "против" 6, трима се въздържаха.

Първи път

В началото на заседанието обаче ситуацията се разви по иначе. Въпреки че кворум в Народното събрание имаше - таблото показваше 126 души, гласуването за освобождаването му не събра необходимите 63 гласа.

В отсъствието на парламентарната група на ГЕРБ, депутатите от БСП и ДПС трябваше да гласуват за прекратяване на пълномощията на избрания за кмет на Варна Иван Портних като народен представител от ГЕРБ.

Според председателя на парламента Михаил Миков решението за освобождаване на Портних е било прието при прегласуването, когато гласуваха 58 депутати "за", 7 "против" и 42 се въздържаха.

В началото на заседанието Миков прочете заявление на Портних за прекратяване на пълномощията му: "С решение на ЦИК съм обявен за избран за кмет на община Варна. В тази връзка моля да приемете оставката ми и да бъдат прекратени пълномощията ми на народен представител от 42-ото НС".

Отрицателен вот

Депутатът от ДПС Йордан Цонев обясни в отрицателен вот: "Гласувах против молбата на колегата Портних, защото парламентарната му група трябва да влезе в зала, и да гласува неговото искане. Когато влязат в зала, ще гласуваме неговата молба".

Депутатът от Коалиция за България Атанас Мерджанов каза: "Собствената му парламентарна група отсъства в пленарна зала. Тук присъстващите желаят парламентът да работи. В крайна сметка, с прегласуването, ще дадем нов знак, че сме малко по-високо от нашите колеги от ПГ на ГЕРБ във всяко едно отношение. И когато се освобождаваше Пламен Цеков, те трябваше да са в зала".

Михаил Миков припомни, че е имало друг случай в историята, в който на две гласувания парламент не е освобождавал депутат, след което това е сторил Конституционният съд.

Портних пуска нова жалба

Разбирам опитите на ДПС да изнудват ГЕРБ чрез процедурни хватки да се върнем в парламента, но ние имаме категорично решение по този въпрос", коментира Портних. 

"Ще пусна нова молба до Народното събрание, за да прекрати правомощията ми на народен представител предсрочно", добави той, но в крайна сметка това не се наложи. 

"Поведението им е дребнаво и в разрез с Конституцията, която не изисква преценка на Народното събрание при категорично изразена воля", каза още Иван Портних.

Oще: бсп  варна  герб  депутат  дпс  иван портних  кворум  кмет  народно събрание  парламент 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани