Има опити на финансовите пазари да се тласка умишлено Гърция към фалит в борба срещу еврото | webcafe.bg
newscafe

Френски болести заради гръцки вируси

Webcafe.bg 14.09.2011, 12:58 (обновена 14.09.2011, 19:09)
Еврото

Снимка: © Художник: Светозар Стоянов

Докога Гърция ще изнудва ЕС за спасителни милиарди...

От няколко дни напрежението около Гърция и "очаквания" й фалит, както съобщават различни издания, предимно отвъд океана, се разгаря непрестанно.

Подклаждат го и събитията в самата Гърция, където протестите срещу поредните икономии не спират, както и публичните анонси от правителството, че страната разполага с пари до октомври.

Поредният опит на Атина да изкрънка още средства за спасението си, което е неминуемо заради факта, че Гърция е член на еврозоната.

Събитията се развиват по следната схема: американската агенция за кредитен рейтинг "Муудис" съобщи днес, че понижава с една стъпка кредитния рейтинг, който присъжда на две от най-големите френски банки - Креди Агрикол" (Credit Agricole SA) и "Сосиете Женерал" (Societe Generale SA). Причината: големите кредити, отпуснати на гръцки фирми.

Двете банки оперират и в България.

Заради голямата им експозиция към гръцката икономика, рейтингът на депозитите и дълговете на "Сосиете женерал" се променя от Aa2 на Aa3 с негативна преспектива по дългосрочните задължения на банката. Рейтингът на "Креди Агрикол" е намален от С+ на С, а оценката по дългосрочните дългове и депозити - от Аа1 на Аа2.

BNP Paribas - третата голяма банка, на която се очакваше "Муудис" да понижи рейтинга тази седмица, засега запазва оценката си. И тя действа в България.

Печалбата и капиталовата база на BNP Paribas дават адекватен буфер на нейната експозиция към Гърция, Португалия и Ирландия, заявяват от "Муудис".

BNP Paribas продава активи

Междувременно днес BNP Paribas обяви план за продажба на рискови активи на стойност 70 млрд. евро с цел да разсее нарастващите опасения на инвеститорите за финансовото й състояние.

Според съобщение на BNP, продажбата на активи ще подобри баланса й с 10% и ще намали нуждите й от финансиране с $60 млрд. до края на 2012 г. Вчера френската банка се обърна към Комисията по финансовите пазари във Франция с молба да започне разследване на публикация в изданието на Рупърт Мърдок - "Уолстрийт джърнъл".

Вестникът съобщи, позовавайки се на анонимни източници, че BNP Paribas не разполага с достатъчно средства в долари.

Чрез продажбата на активи и освобождаване на допълнителен капитал, BNP ще бъде в състояние на 1 януари 2013 г. да постигне 9% съотношение на първичния й капитал (т.нар. капитал от първи ред) в съответствие с по-строгите правила Базел III, допълва още банката.

По отношение на експозицията си в гръцки държавни облигации (при BNP Paribas тя е най-висока отколкото при останалите френски банки) BNP твърди, че хипотетично допълнително отписване на 55% от нейното портфолио ще доведе до "контролируема" загуба преди облагане с данъци в размер на 1.7 млрд. евро.

През първите шест месеца банката регистрира печалба преди облагане с данъци в размер на 7.4 млрд. евро.

Тя обаче предупреди, че финансовият й резултат може да пострада през третото тримесечие на годината заради експозицията й към гръцкия дълг.

 

Американският президент Барак Обама призова вчера Европа да положи по-големи усилия за справяне с огромните дългове. "Докато тази криза не бъде преодоляна, световната икономика ще продължи да отслабва", каза Обама.

Той подчерта, че най-големият проблем е Гърция. Предприетите мерки обаче само смекчавали кризата, а не водели до преодоляването й.

Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър ще присъства на срещата на колегите си от еврозоната, която ще се проведе на 16 септември в Полша, предаде Ройтерс. Основна тема на форума ще бъде дълговата криза в Европа.

 

В заключителната част от срещата във Вроцлав ще участват шефовете на централните банки и финансовите министри от страните извън еврозоната. За първи път на подобен форум ще бъде и американският финансов министър.

Oще: банки  гърция  еврозона  експозиция  рейтинг  фалит  франция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

1 Гризли | 14.09.201120:46

Американците пък що се месят в Европа?!
Не стига, че кризата тръгна от тях и благодарение на усилията им се задълбочава още повече, ами сега и съвети взеха да дават! Бесен
Вместо да наливат трилиони долари във войни да бяха ги бяха налели в други области на икономиката!
   

оценка

+0 -0