И миньорите излизат на протести | webcafe.bg
newscafe

И миньорите излизат на протести

Webcafe.bg
04.03.2013, 10:17 (обновена 04.03.2013, 14:48)
Тец марица изток 3

Снимка: © Енел

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) разпореди спиране на блокове 3, 4 и 5 в ТЕЦ "Марица Изток-2", блок 2 в ТЕЦ "Марица Изток-1" и два от общо 4 блока в ТЕЦ "Марица Изток-3"

Миньорите от трите ТЕЦ "Марица Изток" ще излязат на протест заради спирането на мощности, което може да ги остави без работа, обяви Валентин Вълчев от КНСБ по bTV. За целта утре се подготвя митинг пред ДКЕВР.

По същото време, но по Нова телевизия, друг синдикален лидер - шефът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, плашеше как от утре миньорите от ТЕЦ "Бобов дол", (на Христо Ковачки) ще останат без заплати.

Голяма част от заетите в добива на въглища работят в предприятия на бизнесмена Христо Ковачки. В енергийния микс на цената на тока са включени и две негови ТЕЦ.

На 3 март, неделя, заради слабия износ и пониженото потребление у нас Електроенергийният системен оператор (ЕСО) разпореди спиране на блокове 3, 4 и 5 в ТЕЦ "Марица Изток-2", блок 2 в ТЕЦ "Марица Изток-1" и два от общо 4 блока в ТЕЦ "Марица Изток-3".

Според Вълчев само в Западна България има около 5000 миньори, а в съпътстващи дейности около предприятията им са заети още 30 000 души.

КНСБ вече е внесла предложения в енергийния регулатор за понижаване на цената на тока чрез отпадане на таксата за зелена енергия, за кафява енергия от когенерациите, както и таксата износ.

Вълчев твърди, че такса износ в България е 17,52 евро, докато в Турция е 3 евро, в Румъния - 10 евро, а в няколко европейски държави е нулева. Според него, ако тази такса отпадне, произведената в България електроенергия ще бъде по-конкурентна на международния пазар.

Изпълнителният директор на ЕСО Иван Йотов заяви, че освен българската ТЕЦ "Марица Изток-2", и другите два "американски" ТЕЦ-а работят при санитарен минимум. Той уточни, че законът не позволява да бъдат изключени фотоволтаични мощности.

Произвежданата от ВЕИ енергия се изкупува по 699 лв. за мегаватчас, най-евтин е токът от АЕЦ "Козлодуй" (44 лeва за мегават), след това е токът от ТЕЦ "Марица Изток-2".

Ситуацията

Изпълнителният директор на ЕСО Иван Йотов заяви, че е нормална практика мощности да бъдат спирани при свито потребление и ограничен износ. Той увери, че освен българската ТЕЦ "Марица Изток" 2, и другите два "американски" ТЕЦ-а работят при санитарен минимум, като дори техните мощности са били изключени първи.

Но заради законодателството няма как да бъдат изключени фотоволтаични мощности, каза Йотов, и поради тази причина ще продължи да се плаща и произвежданата от ВЕИ енергия по 699 лева за мегаватчас, докато токът от ТЕЦ "Марица Изток" 2 е най-евтиният в България след този от АЕЦ "Козлодуй", който струва 44 лв. за мегаватчас. 

"Всички кризи досега са били свързани с недостиг на енергия, а сега - с излишък," заяви още изпълнителният директор на ЕСО в опит да обясни притесненията около спирането на мощностите. Без да се ангажира с категорично мнение, той посочи, че миньорите едва ли ще останат без заплати.

Oще: електроенергия  кнсб  марица изток  миньори  протести  тец  ток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.03.2012, 22:53

3 Galina Aleksandrova | 04.03.201321:10

Англичани идват да живеят тук след пенсия, защото им е по-евтино. Можем да вземем пример от тях и който иска помощ от държавата, да отиде в Китай или Северна Корея.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

2 Оня Дето Го Трият | 04.03.201312:22

Някой да каже нещо за Белене?
Къде е експерта в тоя форум - Блеещия в небесата да ни обясни, че България щяла да стои на тъмно без нова централа, тока не стигал?
Май стачката на миньорите е точно за обратното - свито потребление и ненужни мощности.
Централа която дава скъп ток или се изключва или се плаща от народа - ето ви реален пример. Къде са атомните експерти да обяснят сега какво става?
А Костов и СДС какви са ги дробили в Мариците незнам, но те правилно предупреждаваха преди референдума, че ако се строи нова (ненужна) мощност Белене, една по една ще трябва да се затварят централи в останалите градове - Марица, Гълъбово, Варна.....дори Козлодуй.
А то се случва сега даже без нов строеж.
Къде са дървените философи в тоя форум да кажат нещо сега?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

1 Borracho | 04.03.201311:33

Еми кофти е, но е крайно време да преминем от планова в пазарна икономика и да намалим корупцията до минимум. След като цената на техния продукт е твърде голяма и не можем да го купуваме - ами да излязат на улицата, но да излязат на улицата на която живеят американските им собственици и мениджъри, може и на улицата на Иван Костов (щото тоя път той наистина е виновен, пък ако да ми е и симпатичен като политик) .
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани