Бизнесът се дърпа да дарява храна | webcafe.bg
newscafe

Бизнесът се дърпа да дарява храна

Webcafe.bg, по bTV
21.10.2012, 13:32 (обновена 21.10.2012, 13:55)
Боклук

Снимка: © Sofia photo agency

Това, което ние изхвърляме, може да запълни нечий празен стомах

Кризата не спира българина да разхищава храна - между 120 и 150 кг прахосва всеки един от нас. Общо около 400 000 тона всяка година отиват на боклука, вместо да бъдат оползотворени. В същото време близо един милион души живеят под прага на бедност.

Алтернативата е Българската хранителна банка, която събира неизползвана храна, за да я предостави на нуждаещите се. В най-уязвимите групи попадат около 600 000 души - пенсионери и малки деца, които имат нужда от помощ и най-вече от топла храна.

Бизнесът обаче отказва да дарява, показва проучване на bTV. На всяка дарена храна се начислява ДДС, така за фирмите е по-евтино просто да изкачат продуктите да се развалят и да ги изхвърлят.

„Докато Българска хранителна банка не се установи като алтернатива и тази храна не може да стига до нуждаещите се хора и да бъде изконсумирана, тази храна ще блуждае и витае", коментира Мая Калчева от проекта. И все пак част от храната стига до хората в нужда.

По официални данни, търговските вериги унищожават десетки тонове храна годишно, а по неофициални количествата са в пъти по-големи. Статистиката сочи, че около 20% от изхвърлената храна идва именно от големите търговски вериги.

„Едната причина е, че те не желаят да плащат на екарисажа за унищожаването на тази храна или другият момент се опитват по някакъв начин тази храна да бъде преработена и вкарана обратно в обръщение в хранителната верига", каза Йордан Войнов, който ръководи Агенция по безопасност на храните.

И макар че част от големите играчи на пазара спасяват годна храна, масово бизнесът отказва да дарява, заради плащането на данъци.

Статистиката показва, че в 12 страни-членки на ЕС даренията на хранителни продукти не се облагат с ДДС или разходите върху даренията са облекчени до минимум. Сред тях са Австрия, Великобритания, Франция, Естония, Италия, Литва, Малта, Полша, Румъния, Унгария и други.

Днес Българската хранителна банка приключва дарителската си акция "Дари един пакет храна, а ние ще нахраним 10 човека в нужда", която върви в четири големи супермаркета в София. Продуктите, които всеки може да закупи и да дари на БХБ, са: зрял боб, леща, ориз, макарони и олио.

През лятото у нас заработи първата Хранителна банка, чиято цел е да събира годна за консумация храна и да я предоставя на нуждаещите се. Складовете й са в Елин Пелин.

Oще: разхищаване  супермаркет  храна  хранителна банка 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

2 Mile Manolov | 22.10.201211:00

убаво де.. аз ше дарим примерно нещо дето ми се води... после ше му внесем и ддс... ем ше ги раним директно.. ем ше им давам и джобни на орките? така или излиза ако съм дарител или нещо съм у грешка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.03.2011, 19:29

1 Архангел | 21.10.201223:16

Пълен абсурд!
Ще купувам храна за да дарявам!
Къде е държавата да помогне на нуждаещите се ако са наистина такива?!
Какво, държавата няма пари за един вагон боб ли?!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани