Засилват контрола над частните училища | webcafe.bg
newscafe

Засилват контрола над частните училища

Webcafe.bg
01.06.2013, 10:56 (обновена 01.06.2013, 13:11)
Анелия Клисарова

Според новия просветен министър, броят на учениците не трябва да е единствен критерий за размера на бюджета на дадено школо

Промени в модела на финансиране на държавните учебни заведения и по-голям контрол над частните ще бъдат сред приоритетите в работата на новия просветен министър Анелия Клисарова. В интервю за „Стандарт" тя коментира, че и 4-годишните би трябвало да ходят на училище.

Клисарова посочва, че ще проведе срещи с учители, директори и училищни настоятелства от цялата страна, за да събере мнения за Законопроекта за предучилищното и училищното образование, оставен от ГЕРБ. По думите й новият парламент няма да подготвя изцяло нови текстове.

Според просветният министър, решението дали частните училища да получават държавно финансиране (както е разписано в законопроекта) ще е политическо, но ще се вземе след експертен анализ.

„Ако говорим за равнопоставеност, би следвало детето на родители, които са си платили данъците, да получава субсидия от държавата и в частно училище. От друга страна, много е важно да направим реална оценка на частните училища. Защото след отпускането на държавна субсидия техният брой може да се увеличи. И тогава ще се получи другата крайност - купуване на дипломи и отлични оценки", посочва Клисарова.

Според нея контролът на знанията на входа и изхода на школата трябва да се засили и освен това той трябва да е обвързан не само с делегираните бюджети, но и с учителските заплати.

Анелия Клисарова опровергава твърденията на синдикатите, че възнагражденията в системата са спаднали до нивото от стачката през 2007 г.: „На места заплатите са нараснали от 16 до 18 на сто. На други места обаче не е постигнато второто увеличение от 8%. Точно затова казах, че искам да се проследява и ефектът от образованието. Защото увеличенията не могат да се постигнат в по-малките училища, където няма толкова много ученици".

Самите делегирани бюджети също ще бъдат оптимизирани: „Евентуално ще се въведе такъв коефициент, че бюджетът да не зависи само от броя ученици. Не може само те да водят средствата след себе си. Нека мотивираме по определен начин училищата с по-висок рейтинг. За училищата в специални райони, където много трудно се работи, пък е редно да има друг коефициент".

Според просветния министър, подобна е и ситуацията в университетите. "Не можем да произвеждаме само висшисти, които остават безработни или нямат квалификацията, която е необходима на бизнеса. Аз съм за това - чрез финансовите механизми в образованието да се постигат целите, които си поставя правителството", посочва Клисарова и допълва, че ако кандидат-студентите имат интерес към други специалности, могат да отидат в частен ВУЗ.

Училище и за 4-годишните

Анелия Клисарова смята, че и 4-годишните деца трябва да ходят на училище. „За съжаление обаче нямаме условия за това в големите градове. Едно от нещата, които ще коментирам с общините в тях, е да видим как ще удовлетворим нуждите на хората от детски градини. Защото частните са много скъпи, а не може и да си останеш 5-6 години да гледаш детето вкъщи - ние губим квалификацията на майката. Губим и социалния контакт на детето", коментира тя.

По думите й е добре родителите да дават детето поне на полудневна градина, за да влиза в определена среда.

Oще: анелия клисарова  делегирани бюджети  закон за предучилищното и училищното образование 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.06.2013, 10:39

1 pink sheep | 02.06.201310:45

Повече от ден тази статия стои без нито един коментар, докато тези за пушенето се леят като из ведро! Какво говори това за приоритетите ви? Наистина ли правото да се тровиш ви се струва по-важно от правото да възпитаваш собствените си деца, вместо мозъците им да бъдат промивани от държавни служители!
   

оценка

+0 -0