Новините от 7.07.2010 г. | webcafe.bg
newscafe

Денят накратко: Станишев само с глоба за Оня доклад

Webcafe.bg
07.07.2010, 18:36 (обновена 08.07.2010, 11:24)
сергей станишев

Бившият премиер Сергей Станишев ще отнесе глоба от не повече от 5000 лева - заради обвинението за класифицирана информация

*Очаква се до дни да приключи разследването срещу бившия премиер Сергей Станишев по обвинението за разпространение на класифицирана информация, предаде БНР. Този път срокът ще бъде спазен, декларираха от прокуратурата, след като в продължение на месец и половина обещаваха, че разследването ще приключи буквално до дни.

На бившия премиер ще бъде повдигнато обвинение за няколко изчезнали доклада от секретното деловодство на Министерския съвет. Прокуратурата няма да търси наказателна отговорност на Станишев, а ще предложи на съда да му бъде наложена глоба, чийто максимален размер може да е 5000 лева.

*От последния ден на 2010 г. всяка банка у нас е длъжна да уведомява писмено клиентите си, когато реши да променя лихвите им. Това гласи промяна в законовата уредба, която има за цел да защити по-добре интереса на клиентите.

Изискването е валидно както за граждани и фирми с депозити, така и за тези, които имат да изплащат кредити. При промяна на лихвените проценти банката ще трябва да ги информира за това, и то задължително. Трезорите няма да ни уведомяват, само когато движението на лихвените проценти е в полза на клиента.

Промените се правят в съответствие с три евродирективи и изискване на Европарламента.

Досега в закона за кредитните институции не фигурираше задължението банките да изпращат в писмен вид промените в числата на лихвите по кредити и депозити.

*Софийската районна прокуратура отново разследва обстоятелствата около смъртта на началника на кабинета на Ахмед Доган - Ахмед Емин, по нареждане на градския прокурор на София Николай Кокинов.

Ахмед Емин се самоуби преди повече от година в Боянските сараи на Доган. Софийската районна прокуратура приключи разследването с мнение, че няма данни да е бил склоняван от някого да сложи край на живота си. Доклад на ДАНС обаче извади наяве пропуски в разследването и така се стигна до преразглеждане на случая.

*Експериментален полет на самолет, задвижван със слънчеви батерии, започна тази сутрин 25-часов пробен полет, предадe Франс прес.  "Солар импулс" излетя със скорост от 35 км/ч от пистата на военната база в Пайерн, Западна Швейцария, в 06.51 часа. Самолетът с размах на крилата от 80 метра е управляван от пилота и съавтор на проекта Андре Боршберг.

Предвидено е Боршберг да издигне до тази вечер "Солар импулс" на височина от 8500 метра, след което да започне бавно спускане през нощта и да приземи летателния апарат на следващия ден сутринта. Контролната кула обаче ще вземе решение след 13 часа дали да разреши продължаването на полета през нощта. Това ще зависи от степента, в която слънцето ще презареди батериите на самолета, и от силата на ветровете.

*Европейският парламент поиска превантивна забрана на продажбата на месо и мляко от клонирани животни или тяхното потомство - техника, използвана от фирми в САЩ. На заседание в Страсбург евродепутатите одобриха с голямо мнозинство текста, изискващ от ЕК да забрани продуктите от клонирани животни. "Изследванията в тази област са много ограничени и не позволиха да се направи извод, че тези хранителни продукти са безопасни", изтъкна румънската еврородепутатка социалистка Дачиана Сарбу. Консерваторът Петер Лизе цитира и изследване от 2008 г., според което европейските потребители масово не желаят в чиниите им да има месо или сирене от клонирани крави. Той обоснова решението и с необходимото уважение към благоденствието на животните - "клонирането е свързано с причиняването на страдание".

*Издателите на периодични печатни произведения ще подават декларация по образец в Министерството на културата, която трябва да идентифицира действителния им собственик. Това предвиждат одобрените от правителството  промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. При промяна на собствеността също ще се подава декларация.

Това трябва да гарантират прозрачност на собствеността на печатните медии "с оглед осигуряването на ефективна защита на основни права на гражданите, каквито са честта и доброто им име".

Освен медийните издатели декларации ще подават и производителите и разпространителите на печатни произведения. Шефовете на вестници и списания, които скрият собственика си, ще се санкционират с глоба от 1000 до 2000 лева. При повторно нарушение глобата става от 3000 до 5000 лева. Глобата за разпространители и производители на печатни издания, които скрият собственика си, е от 1000 до 1500 лева.

Oще: глоба  клониране  медии  прокуратура  самолет  станишев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.