Всеки пети до 24 г. е без перспектива за развитие | webcafe.bg
newscafe

Всеки пети младеж у нас без перспектива

Десислава Колева , в. "Сега"
11.01.2012, 10:21 (обновена 11.01.2012, 10:30)
Млади хора

Снимка: © Стоян Георгиев

Делът на младите хора без никаква перспектива у нас е почти двойно по-голям от средния за ЕС - 12.8%

България оглави още една мрачна класация в ЕС - тя е с най-голям процент младежи, които едновременно са без работа, нямат образование и не учат за придобиване на квалификация, пише вестник "Сега".

Българите между 15 г. и 24 г. с такъв профил са 21.8%. Това показват предварителните данни на европейската фондация за подобряване качеството на живот.

Делът на младите хора без никаква перспектива у нас е почти двойно по-голям от средния за ЕС - 12.8%. 7.5 млн. млади европейци са без работа и без образование към края на миналата година, показват данните на фондацията. Холандия е най-слабо засегната с едва 4.4% едновременно необразовани, неучащи и безработни младежи.

С двойно по-ниско от средното ниво са Люксембург, където тези младежи са малко над 5%, и Дания - около 6%. В дъното на класацията с нас са още Италия и Ирландия с около 18% от младите без шанс. В съседна Румъния техният дял е 16%. С изключение на Люксембург процентът на тези младежи във всички членки на ЕС е нараснал значително от началото на кризата, показва изследването. Само през 2010 г. в Италия и Великобритания засегнатите младежи са достигнали по около 1.1 млн. души.

България губи 934 млн. евро от тези младежи, изчислява фондацията. Държавните разходи са само 6 млн. евро от тази сума. Остатъкът е нереализирани доходи. Под това експертите разбират разликата между доходите на работещите българи и на тези от безнадеждната категория.

През първите три месеца на миналата година заети са били едва 32.9% от младите европейци, което е най-ниското ниво, откакто съществува ЕС. За същия период у нас заетостта в тази възрастова група е едва 18.4%. Кризата намалява и възможностите за намиране на работа, които носи образованието. Анализът на данни от предкризисния период през 2007 г., сравнени с тези през 2009 г., показват, че защитният ефект на висшето образование намалява значително във всички страни.

Различни фактори извън кризата също оказват влияние за това младите да попаднат в групата на безработните и необразованите. Например вероятността младежите с някакъв вид увреждане да попаднат в тази група е с 40% по-висока.

За младите имигранти възможността е със 70% по-голяма спрямо връстниците им от съответната страна. Младежите с ниско образование са три пъти по-застрашени от тези с висше. Ако родителите са с ниско образование, това удвоява възможността децата им да попаднат в неблагоприятната група.

За деца на разведени родители пък има 30% повече риск да са сред необразованите безработни.

Сега

Oще: безработица  младежи  преспектива  развитие 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

1 Bobby_gBG | 11.01.201213:01

При положение че тази възрастова група е пълна с мангали в "новината" няма нищо ново и учудващо, просто констатиране на очевадното, което всички знаем.


И ще става само още по-зле, защото следващите мангалски деца, дето са родени след 95 са дори още по-зле, и за училище не са и чували.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани