Посланиците ни – от "Много добър" нагоре | webcafe.bg
newscafe

Посланиците ни - от "Много добър" нагоре

Webcafe.bg
12.06.2013, 11:57 (обновена 12.06.2013, 15:09)
МВнР

Снимка: © Sofia Photo Agency / Юлиана Николова

За най-високия дипломатически пост МВнР ще изисква поне 24 години стаж в системата

Бъдещите посланици трябва да имат поне 24 години стаж в Министерството на външните работи и висока оценка по съответния чужд език.

Това предвижда нова наредба за кариерното развитие в дипломатическата служба, която в началото на юли ще бъде внесена от министър Кристиян Вигенин за обсъждане в правителството, съобщава в."24 часа".

Новите изисквания не засягат политическата квота, а само дипломатите от кариерата.

Конграчулейшън

Степен "владеене" се признава на бакалаври по филология с успех поне 4.50. Алтернатива е езикова гимназия или завършено висше образование в чужбина.

За дипломатите, които не отговарят на това условие, наредбата предвижда те да държат изпит в Министерството на външните работи. Ако го вземат с над 5, получават степен "владеене" пожизнено, ако оценката им е по-ниска, трябва да минат проверочен изпит след пет години.

Нагоре по стълбата

Новата наредба предвижда изпращането в чужбина да става само с предложение на кариерната комисия на МВнР. Тя ще оценява кандидатите два пъти годишно - пролет и есен. През нея ще става и назначаването на пост в България на дипломатите, които се завръщат.

Промяна спрямо досегашните правила е отпадането на възможността дипломат да се предложи сам за продължаване на задграничния мандат. Въвежда се и забрана дипломат да кандидатства за пост зад граница, ако веднъж е отказал такова назначение.

Кариерната комисия ще определя и издигането в ранг на служителите на Външно. За всеки ранг те трябва да имат задължителен стаж в предния, като не се допуска прескачане на рангове. За посланик - най-висшата дипломатическа длъжност, изискваният стаж е общо 24 години в системата.

Новата наредба въвежда и задължението на ведомството да се грижи за повишаване на квалификацията на дипломатите ни.

Oще: дипломати  кариерно развитие  мвнр  стаж 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани