Главният прокурор Борис Велчев разпореди арести за всеки, който насажда расова или етническа омраза | webcafe.bg
newscafe

Главният прокурор разпореди арести за подстрекатели

Webcafe.bg
27.09.2011, 14:05 (обновена 27.09.2011, 17:55)
Борис Велчев

Снимка: © БГНЕС

Главният прокурор Борис Велчев напомни на прокурорите текстове от НК за етническата омраза

Полицаите, които охраняват масови мероприятия, да задържат всеки, който насажда расова и етническа омраза. За всеки сигнал, публикация или публична изява, с които се насажда етническа и религиозна омраза, веднага да се образуват разследвания. Тези преписки да са приоритет и да се водят в най-кратки срокове.

Това пише в указания, разпратени до прокуратурите, от главния прокурор Борис Велчев.

Наскоро Софийската градска прокуратура пък съобщи, че удължава до края на ноември разследването, което води, за боя пред софийската джамия "Баня Башъ", който беше през май. Разследването се води срещу неизвестен извършител...

В България няма осъдени за подбуждане или проповядване на етническа омраза, въпреки десетките случаи за това.

Днешните указания са изпратени заради "зачестилите масови прояви на граждани, съпътствани от нарушения на обществения ред и публично говорене с езика на омразата". Става въпрос за случая в Катуница, предизвикал протести и сбивания и на други места в страната.

В указанията Велчев напомня на подчинените си, че "насаждането чрез слово, печат и средствата за масова информация на етническа и религиозна омраза, подбуждането и проповядването на вражда и упражняването на насилие срещу отделни граждани или групи от населението въз основа на белези като раса, религия, етническа принадлежност" е престъпление. А ако се проповядва антидемократична идеология, основана на омраза към групи хора или етноси, е още по-тежко престъпление .

В указанията пише, че прокуратурите трябва да реагират на всяка информация за такива прояви. Ако има достатъчно данни за престъпление, незабавно да започват разследване, а ако информацията има нужда от допълване - проверки.

А президентът свиква съвет

Ден след като лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска свикването на Консултативния съвет по национално сигурност по повод случая в Катуница, днес президентът Георги Първанов го насрочи на 1 октомври. За участие е поканен и главният прокурор Борис Велчев.

Както става ясно от прессъобщението на държавния глава, темата на заседанието е: "Актуални проблеми на вътрешната сигурност. Неотложни мерки за гарантиране на реда и законността в страната и недопускане на етническо напрежение".

Предвидено е доклади да изнесат зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, който изпълнява длъжността министър на вътрешните работи до изборния ден, и Калин Георгиев, главен секретар на МВР.

Членове на Съвета са председателят на Народното събрание, министър-председателят, министрите на отбраната, вътрешните работи, външните работи и финансите, председателят на Държавна агенция "Национална сигурност", началникът на отбраната и председателите на парламентарните групи в Народното събрание.

Oще: арести  борис велчев  волен сидеров  катуница  насаждане  омраза  президент  прокуратура  ред  съвет 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.08.2010, 12:01

10 v guza | 28.09.201101:49

"8 Пепо | 27.09.2011 19:56
Расизмът е многолик проблем, но все пак, мисля че в България истински расизъм няма. Може да се намери 'расизмъм на маса'- като се напие бабаита почва да вика 'мръсни циганини' примерно, но я ми припомни някой набит защото е с друг цвят на кожата, на някой да му е отказано лечение или обслужване само защото е циганин или турчин? Отговора е-..." ОтговорЪТ е - има и още как. Още от деветдесетте има регистрирани случаи на цигани, убити (забележи, не набити, а убити) от скинари - неонацисти само поради факта, че са цигани. Най-емблематичният случай е, когато нацисти жестоко пребиват и изхвърлят от третия етаж на запустяла сграда циганско дете. За лечение има много регистрирани случаи, но аз не разполагам с точна статистика. За обслужване - България е осъдена в Страсбург многократно именно защото съдебната й система не е реагирала адекватно на случаи тъкмо с отказ от обслужване. Редовно цигани не биват допускани в заведения, басейни и т.н. и тукашния съд отказва да признае това.
Та айде пак речи нещо за "българина", дето бил пдувал на маса, но инак не бил расист.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.01.2011, 14:23

9 Vania Doichinova | 28.09.201100:50

Няколко златни правила как да не влезете в затвора, ако ви ограбват цигани!

Във връзка със зачестилите през последните години посегателства на цигани върху частната собственост на български граждани и неправомерните действия на последните в опит да защитят имуществото си от циганските набези, ние публикуваме няколко безценни съвета как да реагирате, докато ви ограбват за да не влезете в затвора. Смятаме, че с нашите съвети ще бъдат от особена помощ на възрастната част от българското население все още имащо смелостта да живее в отдалечени селски райони:

1. Ако чуете подозрителен шум във вашата собственост през нощта, в никакъв случай не се събуждайте. Ако е ден веднага легнете да спите. Ако можете направете се на умрял. Така имате голям шанс да избегнете всякакъв досег с крадците и правозащитните им организации.

2. Ако обаче сте буден и сте имали неблагоразумието да отидете да проверите какво става в никакъв случай не псувайте на „Мама ви циганска да е . . .“ и не викайте на помощ съседите си с викове „Помощ цигани“. В противен случай можете да бъдете подведен под съдебна отговорност за насаждане на омраза на етническа основа и груба проява на нетолерантност. Политически и законово коректно е да замените термина цигани, дори не със роми (защото така пак визирате една точно определена етническа група), а със общото название български граждани.

3. Ако вече сте се изпуснали и сте дали воля на етническата си омраза то е добре да спрете до тук и да ви се размине с до четири години затвор и глоба между 5 и 10 хиляди лева. В никакъв случай, дори да притежавате физическата възможност не предприемайте стъпки за незаконно отнемане на незаконно отнетото ви вече имущество, тъй като това е незаконно. Добре би било, да окажете съдействие на циганите относно отнемането на имуществото ви, като това ще бъде смекчаващ вашата вина акт на толерантност и дори може да бъде признат за акт на благотворителност и опит за подпомагане на интеграцията на циганите – ромите ( българските граждани) към българските граждани.

4. Ако сте буден, но сте имали благоразумието да не издадете присъствието си и да не влизате в пряк досег с ограбващите ви цигани, а сте решили да се обадите на „Вашата полиция“ за да потърсите съдействие при опазването на имуществото си в никакъв случай не съобщавайте, че ви ограбват цигани, тъй като това отново ще бъде счетено като акт на насаждане на етническа омраза и то сред органите на реда. Просто съобщете, че ви ограбват и чакайте . . .

5. Ако циганите проявят инициатива и сами потърсят пряк контакт с вас, като собственик на имота, окажете им всякаква желана от тях помощ и подкрепете по този начин усилията на правителството и европейската общност за интеграцията им.

6. Ако циганите не се ограничат с отнемане на имуществото ви, но решат да извършат физическо насилие върху вас или да ви умъртвят, бъдете толерантни, проявете разбиране и най-важното не оказвайте съпротива за да не бъдете съден за саморазправа на етническа основа. Трябва да знаете, че когато циганин прояви посегателство върху вас, той действа в ролята си на български гражданин, но когато вие решите да извършите физически действия в своя защита то тогава той се ползва с правата си на член на етническо малцинство.

7. Ако обаче сте прекрачили границата на толерантността и сте успели по един или друг начин да изгоните циганите от вашия дом, за да избегнете евентуално законово преследване относно незаконната ви проява на нетърпимост към традиционните обичаи на циганите за набавяне на необходимите им средства за живот, е най добре публично да се разкаете в медиите за постъпката си и да дарите цялото си имущество на Българския Хелзинкси комитет за да бъде използвано то за по-нататъшната интеграция на циганското малцинство.

8. Ако ви ограбят и пребият, но все пак оцелеете, никога и пред никого не използвайте думата циганин, ром, мангал, лингур и т.н . особено пък в словосъчетание с негативни определения, като мръсен, крадлив и т.н., когато разказвате за случилото ви се, особено пред медиите, за да не попаднете отново под ударите на закона и да бъдете осъден за насаждане на етническа омраза и да положите обществено полезен труд за облагородяване на градинките пред циганските гета.

Източник: http://neverojatno.wordpress.com/2011/06/17/%D0%BD%D1%8F%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE-%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D0%BD%D0%B5-%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%B5/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.08.2011, 18:33

8 Пепо | 27.09.201119:56

Расизмът е многолик проблем, но все пак, мисля че в България истински расизъм няма. Може да се намери 'расизмъм на маса'- като се напие бабаита почва да вика 'мръсни циганини' примерно, но я ми припомни някой набит защото е с друг цвят на кожата, на някой да му е отказано лечение или обслужване само защото е циганин или турчин? Отговора е- няма! И дори действията в последните дни са неадресирани- ако питаш хората защо са на протеста няма да получиш смислен отговор. Всъщност са там, защото са нещастни и сигурно искат да видят някой по-нещастен от тях. Това за което говориш е по-скоро синдром на 'другият' и 'различният', но това съм го изпитвал и аз в Скандинавия...Всъщност това, което считаш за расизъм е може би моно-културъзъм- обратното на мулти-културизма - като живееш в една махала и всички си метат пред къщите събота сутрин и дойде някой който не го прави, а си хвърля боклука там /културна привичка го наречи/ не го приемаш сродна душа, нали? В крайна сметка сигурен съм, че всичко е до желание за интеграция!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

7 Mile Manolov | 27.09.201119:53

абе а полухората като квичат по бантустанците.. расизъм ли е? или те поне така си говорят ^^
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2011, 18:57

6 xxxl | 27.09.201118:40

Каква реакция само Пляскане
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.12.2010, 20:45

5 Stefan Chervenkov | 27.09.201117:46

Всъщност човека под мен с интересния никнейм има доста право. Циганите сами по себе си не са зло.
Злото са тези, които позволиха да се стигне до сегашната ситуация, една групичка от 1000-2000 души, настанили се удобно на всички по-високи етажи в страната. И знаете ли какво ? По-голямата част от тях са етнически българи.

Мен друго ме терзае, сериозно. И главния прокурор, и мазното тъпо леке ББ, и още по-мазния ни президент, квичат на умряло как трябва да има "светкавични действия" срещу подстрекаващите към етническа омраза.
До тук добре.
Само че, в резултат, ще арестуват шепа надрусани тийнове, и ще си измият ръцете. А къде са "светкавичните" или каквито и да било други действия срещу партийните лидери, подстрекаващи към омраза ? Към медиите и техни представители, правещи същото ? Или към циганите, гордо размахващи оръжия пред камерите и ръмжащи "смърт за гяура" ?

Дали тук вече не можем да говорим за ЯВНА и ПОКАЗНА дискриминация, обаче, всъщност - в ущърб на българското мнозинство ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.08.2010, 12:01

4 v guza | 27.09.201117:35

Пепо, расидъм виждам днес - лумпенясали нацистчета бият бременни циганки, крещят "Циганите на сапун, турците под ножа!", надъхват се по форуми и фейсбуци да щурмуват циганските махали, общински съветници и престъпни партийни лидери крещят за "циганска престъпност"... расизъм съм виждам от началото на 90те насам с непрекъснати побои над цигани и имигранти, с расистки крясъци по стадионите иразвяване на знамена с келтски кръстове и свастики... расизъм виждам и в медиите в заглавия като "циганин закла бабичка" и "мургавелки въртят свирки на примоция"... расизъм виждам и в простотии като изтегляне на децата от клас с три циганчета в него, въпреки всичките призиви за пращане на циганчетата на училище... или може би искате сегрегирано циганско училище?
Пепо, престани да си затваряш очите за расизма около себе си. Крясъците на 16 годишния лумпен също са расизъм. Те станаха възможни след 22 години пълно безхаберие от страна на медии и институции.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.08.2011, 13:31

3 panik | 27.09.201116:53

Похвална и навременна реакция на първия удобен за всяка власт и властимащ главен прокурор. Интересно защо не сме били свидетели на подобна инициативност и по други поводи, напр. ей така съвсем случайно разследвания за неплащане на публични задължения в особенно големи размери от ФЛ и ЮЛ, разследвания за начин на придобиване на имущество в особенно големи размери от едно или няколко ФЛ, може би организирана група, престъпна при това... ама то това е трудно иска гръб, г.з и други мъжки неща. Тези пък последните напоследък въобще не са атрибути на прокуратурата - друго си е да обвиняваш в дребно, средно или едро хулиганство по материали от още по-услужливи от теб медии, които също като теб са с всяка власт. Друго си е полицаите и прокурорите от проблемния район да "молят" гражданите да не пускат много много жалби, та да не им се образуват много проверки и преписки, че дето се вика - отчетите им ще страдат. Та нали ще трябва да се чудят как да ги прекратяват после... Може би ще се радпореди проверка на РП-Асеновград, не дай боже...ей така да види Н.В.Главния Прокурор, що така пък са прекратени толкова преписки, колко са всъщност, има ли мотиви към прекратяванията... Стига, стига... наистина няма смисъл, защо ли пиша... Пък после се самосезирайте "като дойдат агитките". Заради Вас са там - ако не знаете или се правите че не знаете... Спорна работа Господин Главен Прокурор! Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.08.2011, 18:33

2 Пепо | 27.09.201115:42

'В гъза', къде в България си виждал или чувал за расизъм в действие ?! Кога сме правили някой на сапун или са се возили в отделни рейсове, примерно...Викането на 16 год младеж на заучени изрази не е расизъм.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.08.2010, 12:01

1 v guza | 27.09.201114:50

Разгеле! Макар и с 22 години закъснение, най-сетне се случи! Надявам се само да не е кратковременно хвърляне на прах, а оттук насетне расистките дебили да бъдат надлежно съдени и прибирани на топло. За малолетните лумпенчета да се търси сметка от родителите им.
Ако мерките се прострат и към медии, насаждащи омраза, имаме някакъв шанс да тръгнем по нови пътища.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани