Сърбите се чудят какъв е смисълът на живота, българите - какво става след смъртта | webcafe.bg
newscafe

Сърбите се чудят какъв е смисълът на живота, българите - какво става след смъртта

Webcafe.bg , По БТА
24.09.2011, 09:38 (обновена 24.09.2011, 09:45)
бог, човек,микеланджело

Около 57 % от българите и от хърватите вярват, че светът е възникнал след големия взрив, така смятат 53 % от словенците

Сърбите най-много се интересуват от въпроса за смисъла на живота, а българите, хърватите, румънците и словенците са по-любопитни какво става след смъртта, съобщи показва проучване на телевизионния канал Дискавъри. 

Проучването е извършено през август и септември от компания Deadalus Millward Brown чрез анкета на над 3 000 мъже и жени (по 600 във всяка страна) на възраст над 18 години, които живеят в градски райони в Югоизточна Европа. То е по повод предстоящото излъчване на новия сериал "Пожелахте да знаете".

41 % от сърбите вярват, че светът е създаден от бог, а 42 % - че е резултат от големия взрив. Около 57 % от българите и от хърватите вярват, че светът е възникнал след големия взрив, така смятат 53 % от словенците. 49 % от румънците мислят, че светът е създаден от бог.

Във връзка с продължителността на живота само двама от 10 души са казали, че искат да живеят вечно. Най-малко мечтаят за безсмъртие в Сърбия и Словения. Повечето сърби, около 67%, са доволни от продължителността на живота, както и румънците. Българите, хърватите и словенците копнеят да живеят по-дълго - между 100 и 200 години, но не и вечно.

По въпроса за съществуването на извънземни сърбите се разделят на два равни лагера - 40 % не вярват в тях, други 40% смятат, че ги има, но още не са влезли в контакт с нас. Освен това в Сърбия е най-голям процентът на хората, загрижени, че извънземните ще завземат нашата планета.

След сърбите най-скептични по въпроса за съществуването на извънземни форми на интелект са румънците и словенците, докато 67 % смятат, че съществуват извънземни, като две трети от тях вярват, че  вече са влезли в контакт с нас, макар че това се държи в тайна, а една трета мислят, че чуждите цивилизации още не са се свързали с нас.

С приближаването на 2012 г., когато според пророчеството на маите ще дойде краят на света, голям брой анкетирани в петте страни смятат, че той ще бъде предизвикан най-вероятно от природни катастрофи. Религиозният апокалиптичен сценарий за край на света е много по-вероятен за румънците, отколкото за техните съседи.

Апокалипсисът е приемлива версия и за сръбкините, които вярват, че краят на света ще настъпи, както е описано в библията.

Малко над 20 % процента от хърватите, сърбите и словенците смятат, че причина за края на света ще бъде човешка грешка от рода на война или ядрена катастрофа, докато това мнение се споделя от значително по-малко българи и румънци.

Oще: бог  големия взрив  живот  извънземни  смисъл  смърт 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 24.09.201114:57

"Най дълго е живал не човек с най много години,а онзи,който е натрупал най богат опит!"Jean Jaques Roussean/1712-1778/
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани