Близо 2.1 млн. дни, равняващи се на около 60 века, са неизползваните отпуски в държавната администрация | webcafe.bg
newscafe

60 века отпуски за чиновниците - и по 2 телефона

Webcafe.bg , по в. "Дневник", "24 часа" и Mediapool
21.07.2011, 10:28 (обновена 21.07.2011, 11:13)
Симеон Дянков

Снимка: © БГНЕС

Въпреки препоръките на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, който отговаря за административната реформа, броят на работещите пенсионери се увеличава

Чиновниците ни стават все по-неграмотни, имат по два телефона и много отпуски за ползване. Това показват данни от доклада за състоянието на държавната администрация, приет на заседанието на Министерския съвет в сряда.

"Дневник" е акцентирал на неизползваните отпуски за около 60 века - близо 2.2 млн. дни на около 60 000 чиновници, а "24 часа" - предимо на лошата квалификация и технограмотност на бюрократите ни, съчетана с активно използване на GSM-и.

Mediapool отбелязва, че няколко ведомства, неизвестно защо, не са подали данни за размера на брутните възнаграждения на своите служители през 2010 г. Това са МВР, Министерство на отбраната, Държавна агенция "Национална сигурност" ( ДАНС), Национален институт за недвижимо културно наследство, Общинска администрация Ихтиман, Общинска администрация Пордим, Регионална дирекция по горите - Кърджали.

70 милиона струват неизползваните отпуски

Ако тези отпуски, пише "Дневник", бъдат изплатени при напускане или съкращения, това ще струва на бюджета 70 млн. лева.

Финансовият министър Симеон Дянков, който отговаря за реформата в администрацията и чието ведомство е изготвило доклада за 2010 г., е отказал коментар.

Заради разрасналия се проблем с отпуските на чиновниците миналата година беше променен Кодексът на труда и това засегна всички работещи българи, включително и в частните фирми. Тогава за пример беше даден случай, според който държавен служител не си е почивал в продължение на 12 години. Администрацията е започнала да чисти отпуските, но много бавно, се разбира от доклада. 

В нея към момента реално заетите работни места са 124 403, като от тях най-голям е делът на служителите от МВР - 52 305, чийто реален брой се съобщава за пръв път, пише авторът на публикацията Лили Границка. Миналата година са прекратени договорите на 8600 души, което означава, че съкращенията са около 7%.

Продължава тенденцията за увеличаване на работещите пенсионери, което поставя под въпрос приемствеността в администрацията, е посочено в доклада. Най-много пенсионери има в Агенция "Пътна инфраструктура", митниците и Агенцията за социално подпомагане.

Въпреки препоръките на Дянков да намалява броят на работещите пенсионери, 3.2% от реално заетите са придобили право на пенсия, докато през 2009 г. са били 2.5 на сто. Става въпрос за 2314 души, от които 1417 пенсионери са продължили да работят, съобщава "24 часа".

Друг посочен проблем е, че все по-често се заобикалят конкурсите за назначаване на служители, а нови хора се наемат по "втория начин" - първо по заместване, което прераства в постоянна работа.

Средната заплата на чиновниците през миналата година е била 661 лв. и въпреки антикризисните указания на Дянков за съкращаване на разходи се е увеличила спрямо 2009 г.

Нарастването се дължи основно на т.нар. допълнително материално стимулиране, което се дава няколко пъти годишно или като 13-ата заплата и също беше забранено от финансовия министър в антикризисния му план.

Най-често повод за жалби от чиновниците са давали земеделското министерство, МВР и община Пловдив.

По два телефона на държавен служител

С по 2 телефона е снабден всеки работещ в държавната администрация, пише Павлина Трифинова в "24 часа".

Според доклада, държавната администрация у нас наброява 77 257 души, а се използват 149 274 активни телефонни номера. 71 138 са фиксирани, а 78 136 мобилни. За тях се плащат 28 494 336 лева за година.

Според експертите на Съвета за административна реформа, ръководен от вицепремиера Симеон Дянков, за да се намалят разходите за телефони, е препоръчително да бъде активно въведено използването на интернет разговорите чрез изграждащата се национална мрежа на държавната администрация. Тя трябва да стане основна за общуването между ведомствата и чрез нея да се изгражда моделът за предлагане на електронни услуги за граждани.

В доклада се признава, че вместо все повече да използват интернет като евтин начин за общуване, много нисък процент чиновници са били обучени на електронно управление. Дори с 14.1% са намалели администрациите, ползващи електронни системи за документооборот.

В доклада пише, че е необходимо да се купят 8037 електронни подписа, с които администрацията да удостоверява издаваните от нея документи, за което министерствата трябва да заделят средствата.

Не се спазва и изискването за задължително обучение при постъпване в администрацията. Едва 30.4% от общо 2007 назначени нови чиновници са преминали встъпителните курсове. Висшите държавни служители също подлежат на обучение веднъж годишно, но за 2010 г. едва 10 процента от тях са минали курс за подобряване на организацията на работа. През 2009 г. те са били 34%.

Продължават затрудненията при набиране на служители, включително и с тясно специализирано образование, породени от неатрактивното заплащане и конкуренцията на частния бизнес, се посочва още в доклада.

Все повече ведомства организират работата си с граждани на принципа "едно гише". С 51,9% са намалели сигналите за лошо администриране и се увеличил с 8416 броят на постъпилите предложения.

Oще: администрация  бюджет  едно гише  електронни подписи  интернет  мвр  мс  обучение  отпуски  съкращения  телефони  чиновници 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.07.2011, 14:44

1 disko klub | 21.07.201114:58

Дянков ти си глупаво момче!
Управлението е изкуство, то е дарба. Ако от всеки вълк ставаше водач, глутници нямаше да има. Рибата се чисти от люспите от към опашката, ама се дере от към главата.
В България от политикани и политика се навъдиха едни паразити върху рибешката и кожа, че само с дране може да се оправи работата.
Чиновници да искаш в България !
На баба Злата шурей и, и внучките всички са чиновници.
Поне с това да се беше захванал както трябва, ама 1. се иска похват и опит. 2. се иска акъл. и 3. се иска смелост.
До тук си показал, че нито едно от тези качества, не притежаваш.
То бива късогледство от твоя страна, ама ти си патологичен случай. Шокиран
   

оценка

+0 -0