МВР дарено най-много от свои | webcafe.bg
newscafe

МВР дарено най-много от свои

Webcafe.bg
09.08.2013, 10:52 (обновена 09.08.2013, 19:55)
Цветлин Йовчев

Снимка: © sofia photo agency

Силовият министър е противник на даренията и търговската дейност в МВР

МВР до последния възможен момент се е възползвало от възможността да получава дарения от държавни фирми, общини, а и от самото себе си. Това става ясно от последния отчет на силовото ведомство, цитиран от в. "Сега".

За първите 6 месеца на 2013 г. министерството е получило подаръци за 3 334 115.87 лева, половината от които идват от собствената му фирма БМВ. През юли вицепремиерът Цветлин Йовчев забрани даренията.

Фирмата стана най-големият дарител на МВР, след като под обществен натиск предшественикът на Йовчев - Цветан Цветанов, спря практиката МВР да получава подаръци от частни фирми и лица (някои от които - осъждани).

От единия джоб - в другия

Повече от половината пари и вещи идват от фирмата "Безконтактни мултиплексорни вериги" (с оригиналната абревиатура БМВ), която е собственост на МВР. Дружеството е монополист в производството на регистрационни табели на автомобили и от години субсидира МВР въпреки огромния бюджет на министерството от над 1 млрд. лева и допълнителните финансови инжекции, идващи по линия на бюджета, припомня вестникът.

Фирмата стана най-големият дарител на МВР, след като под обществен натиск Цветан Цветанов спря практиката МВР да получава подаръци от частни фирми и лица (някои от които - осъждани).

Не е ясно каква ще бъде съдбата на БМВ, след като Цветлин Йовчев заяви, че всички търговски дейности в МВР ще бъдат закрити. Той вече обяви, че силовото ведомство излиза от охранителния бизнес (където имаше водеща позиция) и сектор СОД ще бъде закрит.

Йовчев даже коментира, че почивните станции на вътрешното министерство могат да бъдат продадени или отдадени под наем, а столовете вече няма да бъдат субсидирани.

В цифри

Само за последните два месеца БМВ има три големи дарения. В края на април силовото министерство получава 539 700 лв. за автомобили, а месец по-късно - 554 180 лв. за същото, заедно с 286 292 лв. за мотоциклети. През март МВР е получило и други 163 560 лв., пак за автомобили.

Освен за коли и мотори, БМВ помага на министерството и с ремонтите (две дарения за общо около 220 000 лв.), компютри, видеонаблюдение, обзавеждане и други (общо около 190 000 лв.). Освен това са дарени и 87 669 лв. за "стационарна конфигурация за озвучаване и мултимедийно проектиране" на Главна дирекция "Национална полиция".

БМВ е дарила и 136 хил. лв. на областната дирекция в Шумен. Не е ясно за какво точно са отишли парите. Отделно от това в същата дирекция са дадени и над 114 хил. лв., този път за ремонти.

Сред останалите дарители личат имената на финансовото министерство, АЕЦ "Козлодуй", над дузина общини, ВиК дружества и др.

Oще: бмв  дарения  мвр  цветлин йовчев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани