Орешарски съживява "Белене" | webcafe.bg
newscafe

Орешарски съживява "Белене"

Webcafe.bg
30.05.2013, 11:09 (обновена 30.05.2013, 11:53)
избори 2013

Снимка: © Явор Николов

Политико-експертното правителство се връща към отхвърления проект за Втора атомна

Има шанс да бъде рестартиран официално закритият проект за АЕЦ „Белене". Това обяви министър-председателят Пламен Орешарски пред БНТ.

„Гледам на АЕЦ „Белене" като на икономика, а не като на политика. Ако проектът има необходимата ефективност, е редно да се мисли за реализация, ако няма - не си струва", каза още премиерът.

Припомняме, на 27 февруари със 114 гласа "за" срещу 40 "против" предишното Народно събрание оконачателно закри проекта за Втора атомна. Така беше потвърдено предходно решение на парламента, което беше оспорено от БСП, която свика референдум.

Силите на социалистите стигнаха само за вот, който изисква от НС повторно обсъждане на критикувания от повечето икономисти проект.

„Като видя дали по-старите анализи са актуални и към днешна дата, като видя как са се променили анализите за ползване на електроенергия, като видя иска, ще мога да внеса обосновано решение в парламента. Ако решим, че си струва, ще се борим и за инвеститор", обясни Орешарски в първото си интервю като премиер.

"Няма да се съобразявам с интересите на когото и да е", категоричен бе министър-председателят.

По думите му обществото се намира в състояние на дезинтегритет и една от първите задачи е да се стопира нарастващата конфронтация.

„Хората от улицата са най-активната част от нашето общество, с която трябва да се води диалог - те не трябва да се възприемат нито като опозиция, нито като съратница", смята Орешарски.

Той съобщи, че регионалните фондове ще си останат в регионалното министерство и допълни, че България почти е останала без проекти. Така една от най-важните задачи пред новото Министерство за инвестиционно проектиране ще е да координира изготвянето на проекти.

Министърът с дюните

Относно персоналната структура на Министерски съвет, Орешарски отново коментира, че е избирал министрите си по професионалните им качества.

„Не чух сериозни съмнения в професионалните качества на нито един от министрите, включително и на г-н Тихолов, допълни той относно смяната на Калин Тихолов още преди да беше предложен състава на МС пред президента. Имах три дни да съставя кабинета и макар да заявявах, че имам общи намерения, трябваше през тези три дни да говоря с много хора, с някои от които имах неуспешни разговори. Гледал съм професионалните качества на всеки един.

Политическата отговорност винаги се носи от парламентарните сили, които подкрепят правителството. Грешките се носят винаги персонално", заяви Пламен Орешарски.

На въпрос дали назначението на Цветлин Йовчев начело на МВР е съгласувано между БСП и ГЕРБ, премиерът категорично заяви, че е търсил професионалисти.

„Ако тръгнем категорично да отхвърляме хора, само защото преди време или на младини са работили за една или друга компания, няма да останат хора", добави той.

"За мен е най-важното да намалим безработицата, която ни връща в 90-те години", каза още министър-председателят.

Орешарски обясни, че амбицията е минималната работна заплата да се повиши до 450 лева до края на мандата. За пенсиите БСП ще се опита да възстанови швейцарското правило - автоматично индексиране на пенсиите.

http;//dariknews.bg

Oще: аец белене  бсп  енергетика  пламен орешарски 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани