Еми Барух и Иван Бедров отново ще работят в Дойче веле | webcafe.bg
newscafe

Еми Барух и Иван Бедров отново ще работят в Дойче веле

Webcafe.bg
01.10.2013, 15:41 (обновена 01.10.2013, 16:59)

1 от 3 снимки Назад Напред

пресконференция дойче веле

Снимка: © Явор Николов

Отляво надясно: Верица Спасовска, ръководителка на програмите за Средна и Югоизточна Европа, Александър Андреев, ръководител на българската редакция, доц. д-р Орлин Спасов, поканен за модератор, Кристиан Грамш, директор Мултимедия-Региони

Журналистите Иван Бедров и Еми Барух отново ще работят за българската редакция на германската държавна медия Дойче веле, след като са били "временно отстранени" до изясняване на недоразуменията, възникнали след писмо на Корпоративна търговска банка.

Това стана ясно след безпрецедентен за България брифинг на представители на медията, които обясниха пред журналисти и блогъри защо се е стигнало до прекратяване на договорите им, както и журналистическите стандарти на Дойче веле. В защита на Бедров и Барух се подписаха десетки журналисти, пиари и блогъри, а подписката беше изпратена в ДВ.

За първи път у нас медия, макар и чуждестранна, обяснява публично политиката, принципите си и методите на действие. Този факт беше отбелязан от модератора на брифинга - доц. д-р Орлин Спасов, изпълнителен директор на фондация "Медийна демокрация" и преподавател във Факултета по журналистика и масови комуникации на СУ.

На пресконференцията присъстваха Кристиан Грамш, директор Мултимедия-Региони, Верица Спасовска, ръководителка на програмите за Средна и Югоизточна Европа и Александър Андреев, ръководител на българската редакция.

По думите на Грамш с двамата журналисти е имало нелек разговор, след което им е предложено "ново сътрудничество" и те са показали, че са готови да приемат.

Верица Спасовска е взела интервю с мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, стана ясно на пресконференцията. "От страна на ДВ беше решено да вземем гледната точка на г-н Василев. Смятаме, че този въпрос беше изчистен". Темата на писмото, изпратено от КТБ до редакцията на Дойче веле, и реакцията на медията не са били предмет на интервюто, посочи Спасовска.

В изявленията си всички представители на ДВ повториха на няколко пъти, че макар и жанрът "коментар", (в който са повечето публикации на Бедров и Барух) да не изисква търсене на гледната точка на засегнатите в тях лица, то е бил нарушен балансът заради преобладаващото количество публикации само по една тема.

Според Грамш всеки коментар може да бъде остър, полемичен, но ДВ е длъжна да предоставя трибуна на "различните гледни точки".

Практиката на ДВ, обяснена от Грамш и Спасовска е, че те разглеждат всеки критичен сигнал, постъпил в медията, след което се назначава проверка. Докато тя тече, журналистите биват временно отстранени.

Двамата декларираха, че Дойче веле не се поддава на натиск и че медията винаги спазва правилата за плурализъм на мненията.

Oще: дойче веле  еми барух  журналисти  иван бедров  интервю  ктб  стандарти  цветан василев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.12.2011, 09:29

2 Lili_mili_vanili | 02.10.201310:49

Отвратителни сте, как може да отворя сайта ви и да видя Бареков с отвратителната му кампания. Много ви харесвах и четях, това беше последни път когато ви чета, продажни глупаци.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.04.2013, 23:25

1 Александър Александров | 01.10.201322:03

Табла политическа се разиграва:
Свободата ту печели, ту се дава...
В медийното геле и разгеле,
заровете хвърля Дойче Веле
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани