Близо година собственикът на пивоварна "Леденика" Мишо Бирата не плащал вноските за "Мазератито" си | webcafe.bg
newscafe

Мишо Бирата кара "Мазерати", но не плаща

Webcafe.bg
21.01.2011, 10:56 (обновена 21.01.2011, 20:39)
мазерати

Снимка: © tuningnews.net

Мишо Бирата карал "Мазерати" за над 300 000 лева, но не плащал вноските по него

Бизнесменът Михаил Михов, известен като Мишо Бирата покрай последния компроматен запис, собственик на пивоварна "Леденика", кара последен модел луксозно "Мазерати ГрандТуризмо", купено на лизинг за над 300 000 лева, но не е плащал за него близо година. Новината съобщи днес в. "24 часа".

Според запознати скъпата кола се води на името на съпругата му Ева, която държи и баровете "Синатра" във Варна и в София.

Собственикът на пивоварната, в която работят близо 500 души, дължи заплати на работниците си за над половин милион лева.

Според запознати  бизнесменът не бил плащал близо година вноските за колата, но преди месец след натиск започнал отново. За това  бил даден  дори  и на фирма за събиране на дългове.

Името на  Михаил Михов нашумя покрай изнесените преди дни записи между Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов.

Мишо Бирата е човекът, заради който президентът Георги Първанов звънял на премиера Бойко Борисов заради "пресиране" от страна на митниците. А Борисов казва в Оня запис, за който Танов каза, че е пълен фалшификат: "Обещал съм Мишо Бирата да не закачам..."

Пак заради Бирата съветникът на президента Владо Пенов бе отстранен като шеф на правния съвет към държавния глава преди броени дни, понеже му е бил адвокат. Пенов адвокатствал на Михов при обжалването на отнетия лиценз на пивоварната. Делото е било през юни м.г. пред Административния съд в София и е спечелено заради процесуални пропуски. Митниците така и не обжалвали пред по-горна инстанция.

Танов пък поясни, че проверката е била заради сигнал, че пивоварната, чийто лиценз е отнет, работи през нощта. По-късно стана ясно, че "Леденика" имала разрешение да бутилира произведената преди затварянето бира и е платила 120 000 лева акциз.

Самият Михов обясни, че е звънял на президента, но не и на премиера по случая с отнетия му лиценз.

Предисторията...

Ноември 2009 г.

През ноември 2009 г.  от митниците обявиха, че при проверка на камиони с бира са открити 122 000 литра пиво без документи за платен акциз, собственост на пивоварна от Мездра.

В съобщение на финансовото министерство се изброяват редица открити нарушения: липсващи документи за извършване на дейност, измервателни уреди и охранителни заграждения на част от данъчния склад, като той граничи със склад на търговска фирма.

Проверката е установила също липса на автоматизирана система за отчетност, която да позволява извършването на контрол в реално време на постъпващите суровини, произведените и складираните акцизни стоки. В склада е имало монтиран един измервателен уред, който не е сертифициран и не позволява качествено измерване на преминалата акцизна стока. "Тази проверка е част от мащабната операция за внезапни проверки на производители на акцизни стоки", похвали се  тогава вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Март 2010 г.

Бирената фабрика "Леденика" ще може да бутилира произведеното от нея пиво, като в замяна ще трябва да плати акциз за 120 000 лева, съобщават от Агенция „Митници". Компанията няма лиценз за производство на бира от февруари, когато беше отнет от митничарите.

"В момента работим, предприели сме всички необходими стъпки, за да възстановим лиценза си", потвърждава информацията Михаил Михов, собственик на „Леденика". По думите му в предприятието работят над 500  души и би било пагубно за региона, ако бъде затворено. Това означава, че компанията обжалва пред административен съд акта в този период.

Март - юни 2010 г.

Мобилна група от Агенция "Митници" е в завода. Проверява по сигнал, че се произвежда и бутилира бира. От публичните изявления става ясно, че е открита колона за дестилиране на спирт, много тежко нарушение, защото за нея никога не са имали лиценз и не плащат акциз на спирта.

В свое изявление председателят на Единната народна партия Мария Капон посочва, че от записите става ясно, че ако групата направи акт и митниците съставят наказателно постановление за производство без лиценз,  "пожизнено", казва Танов, няма да получат нов лиценз".

Дори и да спечелят делото в Административния съд за отнетия през февруари лиценз, (което става през юни 2010 г.), при влязло в сила наказателно постановление няма да могат да кандидатстват за лиценз (изискванията са в Глава четвърта РЕЖИМ ОТЛОЖЕНО ПЛАЩАНЕ НА АКЦИЗ, Раздел II  ЛИЦЕНЗИРАНЕ от Закона за акцизите и данъчните складове). Според Закона за акцизите и даньчните складове се изисква изрядност на фирмата.

Танов води разговор със заместника си Антоний Странджев, след този с премиера и се чуват указания да прибере документите на бюрото и най-вероятно следва именно това. Няма съставен протокол и акт за нарушение за извършено без лиценз производство, посочва Мария Капон, и така, според нея, е подпомогнато връщането на лиценза в по-късен етап.

Защото обжалването на наказателно постановление става по реда на Закона за административните нарушения и наказания, съгласно чл. 128, ал. 1 от Закона за акцизите и данъчните складове, а "това усложнява много ситуацията на протежирания герой (Мишо Бирата - бел.р.)", се казва в изявлението й.

Юни 2010 г.

С Решение №1802 от 07.06.2010 г. Административен съд София-град отменя Решение №55 от 08.02.2010 г. на Агенция "Митници". Решението на съда е по жалба на БУЛБРЮ БГ ЕООД, посочват от митниците. Лицензът е върнат на фабриката "Леденика". Решението не е било обжалвано от Агенция "Митници" пред ВАС.

Oще: акциз  бойко борисов  ваньо танов  георги първанов  записи  леденика  лиценз  мазерати  мишо бирата  пивоварна  президент  срс 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.08.2010, 17:43

4 Весел Патилан | 21.01.201117:51

Весел Патилан
"Всички животни са равни, но някои са по-равни" Джордж Оруел
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

3 Pavur Pezev | 21.01.201114:53

ПО-сиране,О-сиране-както и да го кажеш,нема да сбъркаш.СРС-сере се-на всичко.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.10.2010, 09:45

2 Eni Tami | 21.01.201112:52

...защо да плаща щом не е необходимо!??..може друг ...да плати..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.12.2010, 00:09

1 Чичо Манчо | 21.01.201112:22

Някой да обясни това нещо "ПРЕСИРАНЕ" от страна на митниците има ли нещо общо и представлява ли по-висока степен на НА-СИРАНЕ (ПРЕ-СИРАНЕ).
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани