България пак не успя да попадне в категорията на държави със свободни медии в годишната класация на "Фрийдъм хаус" | webcafe.bg
newscafe

Медиите в България - с вързани езици

Webcafe.bg , По Дойче веле
03.05.2011, 12:35 (обновена 03.05.2011, 12:55)
Дон Бойко Корлеоне

Според доклада на базираната в САЩ неправителствена организация, България е страна с "частична свобода на медиите"...

За поредна година България не успя да попадне в категорията на държави със свободни медии в годишната класация на базираната в САЩ неправителствена организация "Фрийдъм хаус", предаде радио Дойче веле.

От включените в изследването 196 държави, България е на 77-о място (миналата година беше на 76-о) и остава в групата на 65 страни с "частична свобода на медиите". Водещите 65 държави в класацията са свободни, а последните 63 - несвободни.

Страни като Сърбия, Бенин и Намибия са по-добре оценени от "Фрийдъм хаус". България е с почти нулева промяна на показателите си и дели една позиция с Източен Тимор и Индия, но те са с повече точки по индекса за медийна свобода. На едно място под нас са Черна гора, Монголия и Ботсвана.

Две източноевропейски страни - Унгария и Украйна, са сред тези, които са претърпели най-значително намаляване на медийната свобода. В групата "Централна и Източна Европа и бившият Съветски съюз" се намират три от 10-те страни с най-несвободни медии в света - Беларус, Туркменистан и Узбекистан. България вече десетилетие на практика стои на едно място в класацията, коментира радио "Дойче веле".

Медиите в по-новите демокрации според американската организация са се оказали уязвими на натиск, идващ както от политически лидери, решени да заглушават критиците си, така и от мощни бизнес интереси, наркотрафиканти, въоръжени бунтовници и терористи. Това е особено видимо в страни като Украйна, Турция, Ирак и Йемен.

Общата тенденция в света от 2005 г. досега е към намаляване на медийната свобода, отбелязва "Фрийдъм хаус". Характерна за последната година е злоупотребата с лицензионни и регулаторни механизми, като това е станало особено типично за полудемократичните и авторитарни държави.

Сред авторитарните режими приоритет е станал контролът върху новите средства за разпространение на информация, каквито са социалните мрежи в интернет. Потискането на медиите става с използването на все повече насилие, казва се в доклада, и това води до засилена автоцензура на журналистите. В същото време продължава ненаказуемостта на извършителите на нападения и престъпления срещу журналисти.

Потвърждават го и "Репортери без граници"

И според последните данни на организацията "Репортери без граници" България слиза надолу в световната класация за свобода на медиите. В края на 2010 г. страната ни е била на незавидното 71-о място, а преди нея са всички членки на ЕС и държави като Того, Тринидат и Тобаго, Тайван и Танзания. Новата скала на организацията за първите месеци на 2011 г. описва ситуацията като още по-тревожна. България е сред държавите с "чувствителни проблеми" в свободата на словото.

Италия и Франция бяха разкритикувани за засилващите се тенденции на контрол над медиите. Премиерът Силвио Берлускони чрез медийната си империя владее няколко телевизии и определя правилата на рекламата. Няма независими вестници и редактори, сливат се управляващите и тези, които трябва да ги контролират. Във Франция пък една банка контролира печатните издания и електронните медии в 1/3 от страната.

Oще: българия  държави  журналисти  източна европа  индекс  класация  медии  организация  сащ  свобода  фрийдъм хаус 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.04.2011, 19:05

2 Margarita Krasteva | 04.05.201110:33

Но трагедия настъпва само тогава,когато и властта и журналистите задружно са ПО-ГЛУПАВИ от публиката си.И ПО-НАХАЛНИ,както е у нас.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 03.05.201115:15

Някаква структура КЛАСИРА кои медии са свободни,и то в световен мащаб?!Тове е малко смешно,защото истинските,талантливи и образовани журналисти казват всичко което мислят,дори и при най-жестоката цензура.Просто защото са по-умни от властта.Ако са по-глупави,нека да се сърдят на себе си.
Но трагедия настъпва само тогава,когато и властта и журналистите задружно са ПО-ГЛУПАВИ от публиката си.И ПО-НАХАЛНИ,както е у нас.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани