Инвеститори ще правят 200 км нови писти в Пирин, министър Караджова съветва за СПА и екотуризъм | webcafe.bg
newscafe

Колкото магистрали, толкоз нови писти над Банско

Webcafe.bg
26.02.2011, 15:12 (обновена 27.02.2011, 10:43)
нона караджова

Снимка: © Емакс

Екоминистърката Нона Караджова смята, че СПА и екотуризъм са по-подходящи за Банско и района отколкото нови ски писти

Нови писти в Пирин или развитие на СПА и екотуризъм. Пред тази дилема се изправят общините Банско и Разлог, чиито власти се срещнаха с трима ключови министри, за да представят вижданията си за развитието на региона. В Банско са министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, икономическият - Трайчо Трайков, министърът на транспорта Александър Цветков и министърът на околната среда Нона Караджова, както и депутати от района.

Един от тях - бившият кмет на Разлог и настоящ народен представител от ГЕРБ, Любен Татарски, съобщи, че три фирми се канят да изграждат нови 200 км писти в района на Банско и Разлог. Това са "Галчев груп", собственост на строителния предприемач Николай Галчев, който е родом от Добринище, "Юлен", ползваща се с подкрепата на президента на Българската федерация по ски Цеко Минев, и "Балканстрой" на Николай Калоянов. Инвестицията се оценява на около 200 млн. лема, съобщи Татарски.

200 километра писти е почти колкото новите километри магистрали от "Марица", "Люлин" и "Тракия", обещани от ГЕРБ до края на редовния им мандат.

Трите компании и общините създали  акционерни дружества още преди години, заяви той, но наскоро отново потвърдили намеренията си.

Срещу тях категорично се обявиха от Коалиция "За да остане природа в България". Според еколози целта е да се раздвижи пазара, за да се разпродадат стотиците празни апартаменти в района, които останаха празни и непродадени заради кризата. Те са убедени, че това би означавало унищожение на Пирин като планина и на природния парк.

Общините Банско и Разлог трябва да заложат на развитието на СПА и екотуризма като по този начин ще увеличат заетостта между април и октомври, когато не могат да се карат ски. Това заяви Нона Караджова.

Тracking-туризмът например - малки семейни хотелчета на разстояние няколко часа път пеша, е печеливш бизнес в много страни с планини, но не и в България, където е съвсем неразвит.

Кметовете на двете общини обаче, на които предстоят и местни избори наесен, виждат в новото строителство начин регионът да се развие. Техните планове предвиждат осемкратно увеличение на ски пистите и четирикратно увеличение на лифтовете, както и два нови ски курорта в Разлог и Добринище.

Екоминистър Караджова не отхвърли категорично идеите за увеличаване на ски зоната, макар че даде да се разбере, че не ги приема. На въпрос дали е допустимо такова многократно увеличаване на ски пистите, министърът отговори: "Дали е допустимо или не, ще покаже изготвянето на новия план за управление на природен парк "Пирин". Дълбокото ми убеждение обаче е, че развитието на двете общини е свързано с по-друг тип туризъм, който да обхване периода от април до октомври."

Тя посочи, че минералните изводи в селата Баня и Добринище създават предпоставка за развитие на спа туризма. Неотдавна правителството прехвърли стопанисването им на местната власт. Другата възможност според нея за развитието на общината е екологичният туризъм. Караджова на няколко пъти повтори, че природен парк "Пирин" е част от световното нематериално културно наследство и попада в двете европейски зони "Натура 2000" - за местообитанията и за птиците. "Това са уникални характеристики, които трябва пълноценно да се използват", призова Караджова.

Четири милиона лева се отпускат по оперативната програма "Околна среда" за изготвяне на новия план за управление на природен парк "Пирин". Срокът на действие на сегашния изтича през 2013 г. Изготвянето на плана ще отнеме около 2 години. Караджова припомни, че както местното население, така и неправителствените организации имат право да дадат препоръки и становища, след това проектът ще бъде подложен на широко обществено обсъждане и едва след него ще бъде внесен за одобрение от Висшия експертен съвет в МОСВ.

Oще: балканстрой  банско  витоша  галчев  герб  добринище  кметове  курорт  любен татарски  магистрали  нона караджова  общини  писти  разлог  ски  юлен 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.06.2010, 22:50

2 tedi | 13.03.201110:39

Страната ни е на първо място по биоразнообразие в Европа.
Вместо това да е прмамливия уникален образ на България пред света, ние си унищожаваме единствения коз, за да правим наклонени пустини, изсичайки вековни гори. Пирин и Сребърна са двата единствени обекта в България, обявени от Юнеско за световно природно богатство.
И в това световно богатство да се изсече гората, за да се правят писти, хотели и лифтове???
Витоша е най-старият парк на Балканите. И на купола на гиздавата Витоша, където е основано туристическото движение, искат да секат гора и да унищожават уникален ландшафт?
Преди години само природата ни ме спря да емигрирам. Не ми се ходеше в някоя червена пустиня като Австралия или Южна Африка. Обаче по-добре естествена пустиня, отколкото превърнат в пустиня бивш земен рай.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.11.2010, 16:56

1 edin slep | 26.02.201117:17

За последен път ходих в Банско за джаз феста през 2009-а година. Трудно е да се опише мъката на част от местните хора, които безпомощно гледаха как мутрите подкрепени от правителството превърнаха малкото градче в ужасяващо подобие на столичните Обеля, Надежда, В. Левски.

Показателно е, че силно облагодетелствани от ситуацията със строителния бум сред местните са били най-бедните, неграмотните. Продали "нивите" в подножието на планината сторили с парите каквото могат: яж, пий и се весели душо! Пък това, че след като пътника премине табелата за начало на природния парк пред него се разгръща радващата окото на "инвеститора" гледка от стотина еднотипни грозилища на по 10 етажа.

Каквато страната - такива управниците, а за разлика от някои "смотани" страни като Турция и курортите.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани