Пленумът на БСП подпря Станишев | webcafe.bg
newscafe

Пленумът на БСП подпря Станишев

Webcafe.bg
21.06.2013, 10:54 (обновена 21.06.2013, 11:20)
сергей станишев

Снимка: © Sofia Photo Agency

Станишев твърди, че сега не е времето за рокади по върха на БСП

След 9-часов пленум социалистите приеха документ, в който е разписано, че се дава вот на доверие на ръководството да изпълни редица политически ангажименти, съобщи Дарик. В крайна сметка лидерът на БСП Сергей Станишев не поиска личен вот на доверие.

Въпреки че във вторник, когато съобщи за пленума, той заяви готовност да потърси доверието на социалистите, това не бе записано в предложението на дневния ред. Това стана, след като 20-тина социалисти се събраха на протест срещу него по идея на депутата Георги Кадиев.

Още по средата на заседанието говорителят на партията и военен министър Ангел Найденов призна, че в залата се водят тежки диалози и се казват много истини. Единствената тема, по която не са имали разногласия, е, че на всяка цена трябва да бъде оказана подкрепа на правителството на Пламен Орешарски.

В крайна сметка пленумът, натоварен с толкова много очаквания и напрежение след избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, не излезе с никакво конкретно решение.

Участниците гласуваха решение, в което се споменава, че се дава вот на доверие на Изпълнителното бюро, за да предприеме редица мерки, сред които са: вътрешнопартийната дисциплина да бъде засилена; да има ясно разписана рамка на диалога между партията, премиера и министрите.

Това, което се очакваше, дебатът за лидерската оставка - дали да има или да няма такава, така и не се случи.

Решението не даде възможност на социалистите да гласуват личен вот на доверие на Сергей Станишев или пък такъв на ръководството на партията. Още през деня се чуха коментари, че така написаното решение не дава възможност за конкретен вот на доверие.

Въпреки уклончивите обяснения на Ангел Найденов, че до края на вечерта може да се стигне до гласуване конкретно на вот на доверие на ръководството или само на лидера, до такова гласуване не се стигна.

Най-остър след десетчасовото заседание бе Георги Първанов, който заяви: „Има груба манипулация. В документа между другото е вкаран текст за доверието. В доклада на председателя такъв въпрос не беше поставен". Първанов, тръгвайки си, каза, че не е участвал при приемането на решението, защото не виждал такъв вариант.

Татяна Дончева, която също доста често критикува Станишев, допълни, че е нямало вот на доверие. След дълги часове е била вкарана фраза, която дава доверие на Изпълнителното бюро да поеме няколко партийни ангажименти.

По думите й Конгрес, за какъвто се настояваше да се проведе до два месеца, няма да има.

Георги Кадиев, който часове след избора на Пеевски поиска оставката на Станишев, каза, че само шестима от членовете на Националния съвет са гласували „против" и всичко останало, което се е случило, са били процедурни хватки.

По думите на Антон Кутев не е имало манипулации: „Конгрес ще има до края на годината, но не се налага извънреден на този етап до два месеца". Той допълни, че сега ще се види дали имат време да се изпълнят поетите ангажименти. Проблемът на хората и на протестиращите не е лидерът на БСП Сергей Станишев, добави Кутев.

На излизане Мая Манолова каза, че мнението на Първанов, че това е груба манипулация, е негово лично. Вот на доверие за подкрепа на кабинета има и лична подкрепа за ръководството и лидера Сергей Станишев също е била оказана.

Станишев не пожела да излезе от централния вход на партията и да каже мнението си от напрегнатия пленум.

По-рано през деня говорителят на БСП Ангел Найденов се извини от името на депутата от левицата от гражданската квота Христо Монов за репликата, че технологията е родила интернет лумпени, които протестират за всичко. Не виждам какво друго мога да направя освен да го призова и той да стори същото.

Независимо какво решение вземе Националния съвет, по Устава на партията лидера може да бъде сменен само на Конгрес. По-скоро исканият в случая вот на доверие е морален акт.

www.dariknews.bg

Oще: бсп  пламен орешарски  пленум  сергей станишев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.