Лош доклад на ЕК заради "Ние ги хващаме, те ги пускат" | webcafe.bg
newscafe

Лош доклад на ЕК заради "Ние ги хващаме, те ги пускат"

Webcafe.bg
08.02.2012, 13:29 (обновена 15.01.2013, 11:44)
цветан цветанов, бойко борисов

Вътрешният министър Цветан Цветанов и Маргарита Попова, която преди да заеме вицепрезидентския пост беше министър на правосъдието, приказвали много и това повлияло за лошия доклад на ЕК за България

Вътрешният министър Цветан Цветанов и Маргарита Попова, която преди да заеме вицепрезидентския пост беше министър на правосъдието, приказвали много и това повлияло за лошия доклад на ЕК за България.

Това каза пред БНТ премиерът Бойко Борисов, на когото се приписва репликата "Ние ги хващаме, те ги пускат" от времето, когато беше главен секретар на МВР. Днес, точно преди представянето на доклада, за който се очакваше да е негативен, отрече да я е казвал.

Санкциите срещу корупцията на високо ниво, срещу измамите с еврофондове и срещу организираната престъпност не са достатъчни, отчита междинният мониторингов доклад за България, представен от Европейската комисия.

В документа има негативни констатации за реформата в съдебната система и назначенията там, както и за контрола на доходите и имотите на висшата администрация. Сред изводите е и този, че все още е необходимо да се постигне по-нататъшно подобряване на следствената практика.

В обобщението на промените с оглед на препоръките на комисията относно съдебната реформа, борбата срещу корупцията и организираната престъпност е записано, че развитието на ситуацията в България през последните месеци сочи необходимостта от по-засилени действия за изпълнение на препоръките на Комисията в редица области.

Остра е критиката към кадровите решения на ВСС. Припомнят се назначенията в съдебната власт, довели до серия скандали. Въпреки критиките в доклада от юли 2011 г. Етичната комисия на ВСС още не си върши добре работата. Висшият съдебен орган е критикуван, че не се публикува всички съдебни актове в интернет и че постоянно липсват пари за Единната информационна система за противодействие на престъпността, която се създава от 17 години. ЕК препоръчва да се изработи по-пълен анализ на слабостите в разследването, повдигането на обвинения и завеждането на дела от голям обществен интерес.

Комисията отчита, че няма "никакви конкретни резултати в системата за контрол на декларирането на активи на висши държавни служители с цел откриване и следене на необяснимо забогатяване". Брюксел забелязва многото прекратени разследвания, включително и на "редица случаи на предполагаема измама със средствата от ЕС". Освен това "във всички случаи, свързани с измама на средства от ЕС, внесени в съда през 2011 г., наказателната отговорност се заменя с административни глоби по искане на прокуратурата".

В доклада са забелязани и "даренията" за МВР, от които полицията се облагодетелства чрез заобикаляне на закона. " Въпреки че възможността за дарения в полза на полицията беше ограничена, като се приемат само дарения от публични органи и държавни предприятия и тези дарения се вписват в регистър, тази практика все още поражда въпроси", се посочва в доклада.

И още: "Все още е необходимо да се постигне по-нататъшно подобряване на следствената практика под формата на техники за разследване и събирането на доказателства с повече професионализъм при полицейските акции, по-кратки срокове на разследване и чрез постановяването на окончателни присъди".

"Не може вътрешният министър да каже, че има мафия в съдебната власт и ние да чакаме в доклада да пише, че съдебната власт ни е наред".

Това зави Борисов днес и допълни, че не може съдиите да излязат и да кажат, че три години е нормално да няма присъда арестуван с европейска заповед за арест престъпник. Не взимам страна в спора, не само в спора, а и съм помолил Цветанов да направи всичко възможно тази тема да се затвори".

"Повтарям, при толкова години неосъден, един пример давам само, няма как да искаме добър доклад технически. При тези приказки на министър Цветанов, че съдебната система е мафия, ако са верни, няма как да има добър доклад, така че какво очакваме от Брюксел? При тези неправителствени организации, които всеки ден пращат своите писания къде ли не в Европа, при говоренето на евродепутатите българи в Европейския парламент - нищо добро не може да ни очаква в тези доклади. Толкоз.", допълни премиерът. Той се оплака, че срещал неразбиране и затова не можел да се пребори да бъде отменен механизмът на наблюдението на България. Неразбирането било от всички власти, включително и от Цветанов, и от Маргарита Попова като министър.

"Просто разбирате ли, всичките тези приказки ... за това има хубава българска поговорка - в ада на българския казан няма пазачи, защото който се повдигне, другите го дърпат обратно, така че няма как да излезем от този механизъм, след като при всеки опит на системата да се повдигне нагоре, има кой да я дръпне надолу. И повтарям, ето, давам пример - нито с едните присъди можем да искаме да падне мониторинга, нито с това говорете по съдебната система може да падне мониторингът. Просто Брюксел казват - вие се оправете и тогава елате да ни представите резултатите. Да, когато отиде човек в чужбина и приказва повече, отколкото трябва. А проблеми има във всички държави в съдебната система. И не аз съм казал, че ние ги хващаме, а те ги пускат. Това е била фраза, която е казана в Америка сигурно преди 30 години.

В смисъл полиция, прокуратура, съдебна власт, ще кажете, че те са разделени, да, разделени са, но като процеси в Брюксел оценяват България. И дали пише съдебна система, полиция, прокуратура или каквото и да било, то касае България. Просто всяка една власт трябва да се стегне и да си свърши работата, а с пререкания по медиите - това не само, че не е продуктивно, те веднага отиват хората в Брюксел, четат и казват - о-хо, те самите не считат, че са готови. И това им е най-лесно - да се продължи.", каза Борисов.

Още преди няколко дни той обяви, че за пореден път е помолил вицепремиера да спре конфликта със съдиите.

Досега обаче вътрешният министър не е заявил публично, че слага край на конфликта си със съдиите, макар да каза, че "изпитва огромно уважение" към тях. В същото време продължи да дава примери за това как съдът е пускал престъпници или е протакал дела и мотивите към тях. Отново нападна шефката на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова, която наскоро обвини, че подпомага организираната престъпност, въпреки скандала, който предизвика това.

Днес стана ясно, че тя е изпълнила заканата си да го съди и е завела дело срещу него, за това, че е "разгласил за нея неверни и позорящи обстоятелства, свързани както с магистратската й работа, така и с дейността й като представител на обществеността, от което са настъпили тежки последици". Тодорова не иска парично обезщетение. Ако министърът бъде признат за виновен обаче, може да бъде наказан с глоба в полза на държавата от 5000 до 15 000 лв. и с обществено порицание.

Oще: докалд  ек  корупция  престъпност  съдебна система 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

3 Bichkiiata | 08.02.201218:21

Просто разбирате ли, всичките тези приказки ... за това има хубава българска поговорка - в ада на българския казан няма пазачи, защото който се повдигне, другите го дърпат обратно, така че няма как да излезем от този механизъм, след като при всеки опит на системата да се повдигне нагоре, има кой да я дръпне надолу. И повтарям, ето, давам пример - нито с едните присъди можем да искаме да падне мониторинга, нито с това говорете по съдебната система може да падне мониторингът. Просто Брюксел казват - вие се оправете и тогава елате да ни представите резултатите. Да, когато отиде човек в чужбина и приказва повече, отколкото трябва. А проблеми има във всички държави в съдебната система. И не аз съм казал, че ние ги хващаме, а те ги пускат. Това е била фраза, която е казана в Америка сигурно преди 30 години.

Мама ти да е.ба простак, мръсен, гаден, долен, кретен, кален , каква наглост да кажеш това . Туй на-долният циганин не би си позволи да го каже, системата на този злокачествен тумор който изяде България значи трябва да се крие за да се оправим ли? Ебем ти и премиера и дебилите дето го избраха....и се извинява като бит и ебан педераст големият мъж Б. Тиквата
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2010, 20:02

2 азът | 08.02.201217:20

тиквата лъже. Но все още има овци да му вярват Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.01.2012, 10:34

1 Nejna | 08.02.201215:04

Така, така, Мире, осъди Цв.Цв. да внимава следващия път!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани