Смяната на тебешира с таблети ще глътне нови 7 млн. лв. | webcafe.bg
newscafe

7 млн. лева за смяната на тебешира с таблети

Ванина Стоянова , в. Сега
01.08.2012, 09:19 (обновена 01.08.2012, 20:35)
Училище

Новата платформа ще е качествен скок, ще има много нови модули, възможности да се качва съдържание, ще има блогове и виртуални класни стаи

Въвеждането на нови технологии в средните училища се връща на изходна позиция с пореден опит да се направи образователен портал в интернет. Той ще струва 6.84 млн. лв. и трябва да обхване 2500 училища и 1 млн. потребители, става ясно от обществена поръчка, обявена от министерството на образованието. Новата платформа за електронно обучение ще дава възможност на учениците да получават онлайн домашните си работи, а на учителите им да ги проверяват също през интернет. Чрез електронния дневник родителите пък ще могат да проверяват постиженията на децата си.

Новата платформа ще е качествен скок, ще има много нови модули, възможности да се качва съдържание, ще има блогове и виртуални класни стаи - много по-атрактивни за дигиталното поколение, обясни пред "Сега" шефът на дирекция "Информационни и комуникационни технологии" Орлин Кузов. Такива очаквания имаше обаче и предишният министър Даниел Вълчев, при когото стартира работата по предишния образователен портал. Кузов и тогава беше на същия пост. Вчера той обясни, че сегашната платформа е отдавна морално остаряла и дори новата обществена поръчка е закъсняла.

Условията към кандидатите са доста сериозни. Успешният кандидат трябва да е изпълнил най-малко два договора за внедряване на платформа за електронно обучение, която обхваща поне 100 училища и 100 000 потребители, и да има общ оборот в размер на 15 млн. лв. Изискването е проектите и оборотът да са за последните 3 години.

Според експерти в бранша тези изисквания могат да бъдат покрити само от най-големите в ИТ-индустрията. Няма дискриминационни изисквания, категоричен е обаче Кузов. Искаме проектите да са достатъчно големи, за да покажат устойчивост на технологичното решение, аргументира се експертът. Според него условието може да се покрие, ако няколко фирми се явят в консорциум. "Не искаме нещо, което не е тествано върху ученици. Не искаме 100 участници, искаме пет или десет и да са най-качествените", коментира още Кузов. По думите му 15-20 фирми вече са закупили тръжна документация.

segabg.com

Oще: образование  таблети  тебешири 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.07.2012, 13:08

2 Йордан Демиров | 01.08.201218:24

Харченето на тези пари е безсмислено. Има платформи като Moodle, които вършат същата работа и са безплатни (open source). Това е пореден напън да се отчете някаква дейност, без да се върши реална работа. Щото не се интересуват от крайните резултати (с други думи, как точно тази платформа ще подобри качеството на образованието), а от медийното отразяване, което ще получат.
И изобщо никакви таблети няма - тебеширът ще си остане в класната стая.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 01.08.201214:27

пази боже... техническата грамотност на половината даскали не позволява въвеждането дори на кафеварка в учителската стая.. че се изтепат muhihihihi


вероятно от 'под'моста са внесли вече нужните бройки
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани