Отново незаконни строежи край морето | webcafe.bg
newscafe

Отново незаконни строежи край морето

Webcafe.bg, по bTV
09.05.2014, 13:29 (обновена 09.05.2014, 13:41)
черно море

Снимка: © В.Е.

4-етажни сгради никнат на метри от морето край Лозенец

Строителството в община Царево кипи с пълна сила, изникват нови 4-етажни хотели, строи се на метри от плажа, въпреки липсата на Общ устройствен план за общината, съобщава bTV.  В началото на годината МОСВ и Министерство на регионалното развитие спряха ОУП на Царево заради писмо от Европейската комисия, докато приключи процедурата по изменението му, а това засяга цялата територия и изработването на екологична оценка.

Огромен изкоп на поляната зад плажа до бившия къмпинг „Корал" край Лозенец е изникнал през почивните дни. „Това е голямо отнемане на земни маси. Със сигурност, ако е нещо, което е легално или законно, трябва да има табелка точно какъв е този строителен обект и какво се прави. В момента идва един камион, който ще натовари някаква пръст и ще я отведе на някакво друго място", обяснява пред телевизията Атанас Русев от сдружение „Да запазим Корал".

Той подава сигнал за случилото се на телефон 112 и полицейски патрул пристига след 10 минути, последван от екип от общината. От първоначалния оглед става ясно, че изкопът е незаконен.

Проверката показва, че теренът е изкопан, за да бъде после заравнен, тъй като мястото е превърнато в нерегламентирано сметище. Местните власти в Лозенец наели частна фирма, но не са очаквали изкопът да нарасне толкова.

Не е ясно къде се извозва и изкопаният пясък. В местността Мечата дупка в Лозенец строежите са на няколко метра от плажа и са изникнали през последните месеци, въпреки многократно променяния Закон за Черноморското крайбрежие, който уж трябваше да ограничи строителството в 100-метровата зона от брега, припомнят от bTV.

„Жалко, че някой някога ги е разрешил. Общината не е в състояние в момента да ги спре, след като всичко това е с влезли в сила решения. Сроковете за обжалване така или иначе са изтекли", казва кметът на Царево Георги Лапчев.

В резултат дори и при спрян Общ устройствен план, частните строежи в Царево се появяват с разрешенията, одобрени преди години, които се оказват законни - просто сега собствениците им са намерили пари да строят.

Според общината новите инвестиции са спрени, а главният архитект е излязъл в дълга принудителна отпуска. Според сдружение „Да запазим Корал" схемата за застрояването на крайбрежието никога не е спирала. Част от нея е и новата процедура за отдаване на плажове под наем - само за една година. Над 20 са плажовете, които ще бъдат отдадени под наем само за 12 месеца.

Oще: корал  лозенец  море  незаконни строежи  черноморие  черноморско крайбрежие 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани