Професор подава оставка в подкрепа на Ранобудните студенти | webcafe.bg
newscafe

Професор подава оставка в подкрепа на Ранобудните студенти

Webcafe.bg
01.12.2013, 10:33 (обновена 01.12.2013, 10:51)
СУ

Снимка: © Стоян Георгиев

Преподавател в СУ подаде оставка в подкрепа на Ранобудните студенти

Бившият декан на Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски" - проф. Александър Димчев, ще подаде оставка като преподавател в университета в знак на подкрепа към „Ранобудните студенти", съобщи Нова телевизия.

Това става ясно от писмо на професора до колегите му. В него Димчев ги критикува за пасивността им, като ги призовава да защитят протестиращите студенти.

Писмото беше разпространено от "Ранобудните студенти". Ето и пълният текст:

"Драги колеги,

Може би сте получили оправдателното писмо на Л.Г.- подписано с професор? - срам ме е от такива гнусни послания.

Може би сте видели новото лицемерно послание на ръководството на СУ - недостойно и толкова йезуитско.

Моето предложение е следното. Нека да защитим тези млади и чудесни деца! Това ще стане с колективна оставка на колегите, които ги подкрепяме - от ФФ (Философския факултет, бел. ред.). Оттук са тръгвали промените. Нека да не се страхуваме - за нашия хляб!

Това е моето послание! То ще трябва да се случи във вторник на заседание на ФС (факултетен съвет, бел.ред). Аз ще си подам оставката като преподавател. Поемам всички рискове. Нека да го направим всички. Иначе сме страхливи и площадни викачи!

Не сме искрени към тези деца, които се борят за нашето бъдеще! Въпросът е на морал! Иначе те ще бъдат унищожени. Ако се съгласите на подобен ход - нека да помолим доц. (Димитър) Денков (декан на ФФ, бел. ред.) да покани ректора (проф. Иван Илчев).
Ако не, Ви казвам довиждане.

С най-голямо уважение към нашите учители от ФФ, които и в по-трудни времена ни научиха да бъдем граждани и да пазим ценностите на Алма Матер.

Никога не съм бил краен. Мълчанието и равнодушието го налагат. Ако прецените препратете това писмо и до колеги от други факултети".

Oще: оставка  писмо  професор  ранобудни студенти 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.06.2011, 15:32

7 еднажена | 04.12.201318:44

Именно "мълчанието и равнодушието" според професора са причина за крайните му действия/намерения. Наистина няма смисъл от празнодумство, приемам забележката, написаното от мен е наблюдение по принцип. За конкретния случай нямам реални "данни". Надявам се уважението да е искрено, също и г-н Димчев, ако има претенциите да б ъ д е , продължи да вярва в бъдещето и студентите си, предавайки им реално собствената си мъдрост и знание, вместо да се бичува за чужди грешки, надявайки се на нещо.
Това е в проза и моето мнение, исках да изчакам развитие, но това няма значение, нито изписаното.

http://www.youtube.com/watch?v=-eSN8Cwit_s
Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2012, 16:27

6 Прокопи | 02.12.201317:22

Браво професоре!

Благодарение на твоята постъпка ще стане ясно че всички сте "площадни викачи".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.03.2012, 10:23

5 partci | 02.12.201309:42

@sarfios, много силни думи. И с много истина в тях.

Силно се надявам този Човек да не остане сам, защото това ще е знак, че битката с бай-ганьовщината клони към безсмислена.

Тази сутрин ги гледах едни преподаватели и професори по Нова и ми се прииска да нахлуя в студиото и да помета с тях и кривите им "морални" привички за личното пространство и "тука е България и ние така правим". Тези хора нямат нито морално, нито етично право да бъдат/да се наричат преподаватели, камо ли професори.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

4 Frida | 02.12.201308:44

който няма морал днес, не ще има хляб утре.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.07.2013, 11:22

3 контра | 02.12.201307:22

истината се вижда.българина се интересува повече от това да е сит днес,отколкото от това дали ще е роб утре.явно 5 века са били на вятъра или още се продължава с робството.вие кажете уважаеми професори
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.09.2010, 13:12

2 sarfios | 01.12.201322:00

Тъжно е, че не можеш да проумееш защо няма и един написан коментар освен твоя.

Просто избягваме да изповядваме дървената философия която ти ни нареждаш. Защо? Защото този човек е постъпил правилно и е застанал зад идеологията си с цената да остане гладен и да застраши съществуването си. Нещо което е против животинските инстинкти и пренебрегва самосъхранението пред това което вярва...

Същевременно, ние какви сме? Едни бърборковци като теб, госпожо. И само си мерим интернет пишките, (за тези които имат), но в действителност много малко биха жертвали работата си, като са наясно, че ще си загубят прехраната и не са наясно дали ще успеят да намерят друга работа след това.

Това е отговора ми на въпроса ти... Просто мълчим в уважение. Защото не сме достойни да коментираме постъпките му.
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 22.06.2011, 15:32

1 еднажена | 01.12.201320:05

Нула коментара, защо ли няма изненада.
На цинизъм ли ще се учим взаимно,
всред (все)известната предвидимост, поквара?
И кой е написал нещо в Буквара,
немислимо, грешно, безсловесно...
професоре, дали е някому интересно?
   

оценка

+0 -2

Най-коментирани