Истинската причина ЕС да отхвърля членството на Турция е расизъм, казва американският философ Ноам Чомски пред турския вестник "Заман" | webcafe.bg
newscafe

ЕС отхвърля Турция заради расизъм?

Webcafe.bg
12.10.2010, 14:51 (обновена 23.10.2010, 19:37)
Чомски

Снимка: © Getty Images

Според американския философ Ноам Чомски задкулисната политика Турция да не се присъедини към ЕС скоро е свързана с мюсюлманските имигранти...

Истинската причина Европейският съюз да отхвърля членството на Турция е расизъм, казва  американският философ и един от най-великите дисиденти на нашето време Ноам Чомски пред турския вестник "Заман".

"Европа може да твърди с известно основание, че Турция не е изпълнила всички условия за човешките права. От друга страна, всъщност не мисля, че това е причината... Мисля, че е чист разисъм", казал Чомски.

Чомски, известен с критичните си възгледи за външната политика на САЩ и Запада, посочва скорошно изявление на германския канцлер Ангела Меркел, че мюсюлманите в Германия трябва да приемат, че германската култура е базирана на християнските и юдейските ценности. Според определението на Чомски това е "доста крайно и расистко изказване на влиятелна политическа фигура в Европа".

Германия не е единствената от европейските страни, която е свидетел на "отвръщане на удара отдясно срещу мюсюлманските имигранти", смята Ноам Чомски. Според него това е задкулисната причина Турция да не се присъедини към ЕС скоро, дори и да отговори на всички стандарти за човешки права.

Анкара е отворила 13 от общо 32-те преговорни глави за членство в общността, но процесът върви бавно и трудно.

По време на визитата си в България вчера Меркел не коментира позицията на Германия по отношение на присъединяването на Турция към ЕС. "Не сме говорили за присъединяването на Турция към ЕС, а за еврочленството на страни от Западните Балкани", заяви тя.

Каквато и да е германската позиция обаче, президентът на Германия Кристиян Вулф публично заяви, че и ислямът е част от Германия - по време на тържествата за честванията на обединението на Западна и Източна Германия в началото на октомври. В страната живеят 4 милиона мюсюлмани.

Германия започва да обучава имами

Преди ден стана ясно, че догодина за първи път в Германия в университета в Тюбинген ще се обучават ислямски духовници. Планирано е шестима професори да обучават до 320 бъдещи имами, педагози и социални работници, съобщи Държавното министерство в Щутгарт.

Причината да се стигне до това решение е, че повечето от 2000-те имами, които сега проповядват в страната, не знаят немски език, идват от Турция, не познават западноевропейската култура, самите те не са интегрирани в германското общество - и така само възпрепятстват интеграцията и на паството си.

Правителството на провинция Баден-Вюртемберг реши да открие специалност за ислямски изследвания за зимния семестър 2011/2012. Сега провинцията кандидатства за финансово участие от страна на Федерацията. В два-три университетски града ще бъде подкрепено и създаването на ислямски центрове.

В германските вузове досега се обучават само много малка част ислямски религиозни преподаватели - преди всичко в Мюнстер. Възможност за следдипломна квалификация има в университети в Баден-Вюртемберг и Райнланд-Пфалц.

При търсенето на професори университетът в Тюбинген ще търси мюсюлмански теолози, които са получили поне част от академичното си образование в Германия, каза ректорът Бернд Енглер.

В германските вузове досега се обучаваха много малко ислямски религиозни преподаватели - преди всичко в Мюнстер. Възможност за следдипломна квалификация има и в университети в Баден-Вюртемберг и Райнланд-Пфалц.

Oще: ангела меркел  германия  ес  имами  интеграция  ислям  мюсюлмани  ноам чомски  преговори  расизъм  турция  членство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.01.2011, 22:15

5 Cozy Bar | 12.01.201122:26

Уважавах господин Чомски. Но това му изказване си е нагло. Съгражданите му според мен натресоха на Германия турско население. За да услужат на комшиите. "Европа може да твърди с известно основание, че Турция не е изпълнила всички условия за човешките права." Това си е цинизъм, типичен за един американец. Да ги разправя тия на кюрдите, арменците или кипърците.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.10.2010, 15:04

4 deux | 23.10.201014:51

Стига с това определение "дискриминация" и прояви на "расизъм".
Много лесно е да кажеш това, но в Европейския съюз, чийто членки са изцяло различни култури в един континент, който ги свързва не само Европа, ами имат много общо с религиозната си принадлежност и християнските ценности той трябва да остане в целостта си такъв.
Знаете ли какво ще се случи ако Турция бъде присъединена? Вие сте чували са хубавите им курорти, дори сте ги посещавали и сте очаровани. Обаче вие не познавате истинската Турция. Онази, която си има своите проблеми, които иска да ги прехвърли на Европа. Би било чудесно за нея, защото ако бъде приобщена от европейското семейството, хоп-кюрдите се разпръскват в цяла Европа и какво остава за съюза? Да, да ги интегрира. Те, разбира се сами няма да се интегрират, защото няма нужда да го правят. Накрая ще стане така, че след Турция и други държави от арабския полуостров ще се почувстват бъдеща членка независимо отношението й към Европа днес, защото щом една мюсюлманска държава, като дори не се намира в Европа, а само малка част от континента е добре дошла, хайде идвайте, братя мюсюлмани, ние ви чакаме да построите джамиите си в нашите градове...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.08.2010, 23:34

3 zvezdha | 23.10.201014:37

да дадат независим кюрдистан на 1/3 от населението си - етнически кюрди. Тогава ЕС. Ако не дадат кюрдите ще си го вземат след 20 години, защото турците едвам 3 деца правят, а кюрдите правят пъти повече. Турция тича към ЕС с надеждата кюрдите да емигрират.

В крайна сметка ще гледаме голямо шоу след 10-тина години. То сега не минава ден без пребит/убит/изнасилен турчин от кюрди.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.08.2010, 23:34

2 zvezdha | 23.10.201014:36

§Ґ§С §Х§С§Х§С§д §Я§Ц§Щ§С§У§Ъ§г§Ъ§Ю §Ь§р§в§Ъ§г§д§С§Я §Я§С 1/3 §а§д §Я§С§г§Ц§Э§Ц§Я§Ъ§Ц§д§а §г§Ъ - §Ц§д§Я§ЪЁЁ§г§Ь§Ъ §Ь§р§в§Х§Ъ §г §д§Ц§з§Я§Ъ§д§Ц 10 §Х§Ц§и§С §Я§С §Ь§С§Э§б§С§Ь §Ъ §д§а§Ф§С§У§С §Ц§г. Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.09.2010, 16:34

1 Кристина Котева | 13.10.201017:39

Като изключим частта, в която се споменаваше коментара на Меркел по повод мнението на Германия за приемането на Турция в ЕС, всичко друго беше нещо като лоша пропаганда за настроенията по този въпрос в самата Германия. Но нека да започнем с най-важното - президентът на Германия не е Кристиан Волф, ами Вулф - дребна подробност, но защо не споменавате, че чрез това негово изказване той предизвика малък политически скандал? Самият скандал мога да обобщя само с едно читателско мнение, което прочетох по въпроса, а то до колкото си спомням гласеше нещо подобно - “Явно господин Вулф е забравил за какво седи Х-то в името на партията му“ (от абревиатурата ХДУ, което означа Християндемократически унион).
Това, че в Германия турците са много и се прави какво ли не за да бъдат успешно интегрираани, не е знак за толерантност към дръжавата Турция. И повярвайте ми, ако в Германия се проведе един референдум за членството на Турция в ЕС, едва ли 4те милионна гласа на местното “турско“ население ще стигне за положителното му решение.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани