Прокуратурата обяви името на ръководителя на българския клон на нелегалната ислямска организация "Ал Уакф Ал Ислями" - Саид Муутлу от Сърница, каза наблюдаващият прокурор в Пазарджик Нели Попова | webcafe.bg
newscafe

В Сърница е ядката на радикалните ислямисти

Webcafe.bg , По БНР и агенция "Фокус"
07.10.2010, 14:27 (обновена 07.10.2010, 17:03)
Цветлин Йовчев

Снимка: © БГНЕС

Ведомството, оглавявано от Цветлин Йовчев - ДАНС, беше острието на акцията срещу радикални ислямисти у нас

Прокуратурата обяви името на ръководителя на българския клон на нелегалната ислямска организация "Ал Уакф Ал Ислями" - Саид Муутлу от Сърница, каза наблюдаващият прокурор в Пазарджик Нели Попова пред БНР. Той и останалите членове на организацията, проповядващи салафизма, са били наблюдавани от две години от службите. Мутлу е ходжата на българомохамеданското градче Сърница.

Според Попова българската клетка на ислямската организация е учредена в 4-звезден хотел в Истанбул. Самата организация разполага с програма, чиято дългосрочна цел е да ислямизира България. Финансирането й идва от Саудитска Арабия през Турция като средствата пристигат у нас нелегално.

Саид Муутлу разполага със свой кръг от лектори, които получават по 300 евро на месец, съществува и програма за обучаване на момичета, като на жените-лектори се плаща по 200 евро на месец. Организацията разполага със свои квартири за пропаганда в Благоевград, Пловдив и София. Подрастващото поколение се наблюдава от платени застъпници.

Буквалният превод на ислямската организация е фондация за подпомагане за по-доброто разбиране на исляма. Според учението всяко дете се ражда мюсюлманин и родителите му го правят неверник, нещо, което трябва да се пресече. Селекцията на иззетата литература ще продължи няколко месеца. Според досегашното разследване е налице заплаха за държавната сигурност.

При претърсванията и обиските, извършени в Сърница и велинградското село Кандови, са били иззети 30 чувала с доказателства. Това е религиозна литература, иззети са лични записки, книги, компютри, лаптопи, флашки, саморъчно написани лекции, програми. Всичко е на арабски, трябва да се преведе, а също документите да се сортират и прецизират.

В единия дом са намерени 17 000 лева, а в другия около 4000 евро, както и около 500 арабски банкноти, съобщиха от прокуратурата. Иззети са счетоводни документи за отчет на разходи, а също и телефони. Имаме свидетелски показания и разчитаме, че като анализираме това, което сме иззели, ще получим пълната картина и ще обмислим срещу кои лица ще бъде повдигнато обвинение. Не искам да прибързваме, ние работим много отдавна и се надявам да стигнем до края, каза също Нели Попова.

Сърница няколко пъти е нарочван за център на ислямисти

Кметът на Сърница Мехмед Карамолла заяви за програма "Хоризонт" на БНР, че в проверките няма нищо притеснително. Тревожно според него е, че за пореден път в подобен случай е замесено името на града. "Ако се върнем в годините назад, няколко пъти е нарочван град Сърница, че е център на ислямисти. За мен е тенденциозно и точно това буди недоумение у моите съграждани, които казват, че досега не е установено нищо, но никой досега не се е извинил официално на местното население за това нарочване", заяви Карамолла. 

Според кмета на Сърница напрежението идва от обедняването на хората, а не от нещо друго. Пред "Фокус" той казва, че хората са притеснени защото не са ги уведомили какво е открито. Претърсванията и обиските са извършени в частни домове, единият от които е на ходжата в Сърница. Предишни години също са извършвани проверки за радикален ислям, но след тях не ни е казвано нищо за това какво е установено, а кръгът на тези проверки е един и същ, каза също Карамолла. 

В друго велинградско селище също има напрежение - село Кандови, каза кметът на селото Мустафа Бандьо. Цялото село се е събрало по време на обиска, извършен в дома на ходжата. Селото е малко, с около 180 жители, и почти всички се познават и не допускат да се е вършело нещо незаконно.

"Хората се притесняват, защото тук не са идвали външни хора, а тези, които живеят в селото, не знаят да има такива, които се определят като радикални ислямисти. След изненадата вчера с пристигането на четири автомобила с 15 души, които са извършили обиска, днес хората се поуспокоиха, но притеснението остава", каза също Бандьо. Ние сме малко изолирани в планината и така живеем, а като дойде чужд човек веднага се забелязва, допълни кметът пред "Фокус".

Четирима обвинени в Смолян

Четири лица от област Смолян са уличени като съпричастни към нерегистрирания български клон на ислямистката организация "Ал Уакф Ал Ислями", но сред тях няма арестувани, каза пред радио "Фокус" - Смолян говорителят на Окръжна прокуратура - Смолян Недко Симов. Той обясни, че в областта са извършени действия по претърсване и изземване на територията на три общини - Рудозем, Мадан и Доспат, като в община Рудозем са извършени претърсвания на два адреса.

Операцията е разрешена от съда, след като са му предоставени достатъчно аргументи, за да прецени, че са налице такива предпоставки, което всъщност е законовото основание за извършване на акцията.

Престъплението, за което е образувано досъдебното производство в Окръжна прокуратура - Смолян, е по чл. 321 ал. 1 от НПК- за ръководене или организиране на престъпна група. "Това е сериозно и тежко престъпление и данните на прокуратурата към момента са свързани със съпричастността на лица към фондация "Ал Уакф Ал Ислями", която по информация от службите има връзка с терористични атаки, включително и тези от 11 септември 2001г. в САЩ, обясни Симов.

В защита  

Междувременно и главният секретар на мюсюлманското вероизповедание у нас Хюсеин Хафъзов коментира вчерашната акция на ДАНС с думите, че у нас няма религиозен екстремизъм от какъвто и да е характер. Ако има непосредствена заплаха за реда, мира или населението на България от страна на ислямистката организация Ал-Уакф ал-Ислами, щеше да има задържане на хора, а не изземване на предмети и вещи, каза Хафъзов. 

Според него протестът на хората от Лъжница е спонтанен акт на населението и е нормално, разбираемо. Службите за сигурност или следствените органи ще боравят с методи, които са надеждни и сигурни, тъй като част от мюсюлманите от районните мюфтийства се опасяват от тенденциозна промяна на иззетата литература.

"За съжаление, оказа се, колкото и да е неприятно да си го признаем, че хората нямат доверие на институциите. Хората веднага се плашат, когато чуят за ислямски екстремизъм, а това е най-святото им - религията. И в предишни периоди по някакъв начин се е целяла тази религия, поради което в момента те са обидени. Словосъчетания като "ислямски екстремизъм", "фундаментализъм" или "тероризъм" са крайно неприемливи и неверни", казва Хафъзов, цитиран от БНР. 

Според Хафъзов Главното мюфтийство има наблюдение върху дейността на въпросните хора и досега не е забелязано нищо нередно. Мюфтийството обаче е готово да съдейства по случая. Секретарят посочи още, че в миналото е имало официално организация с името Ал-Уакф ал-Ислами, но тя е закрита с решение на съда. 

Полковник Ангел Митрев, преподавател в Пловдивския университет и специалист по тероризъм, коментира, че когато ДАНС, под ръководството на прокуратурата, провежда подобна операция, значи има достатъчно основания да твърди за наличие на индоктриниращи материали. По думите му, в този смисъл обвиненията в субективизъм на службите са прибързани. 

"Нека да не се заблуждава никой в България, че след настъпването на демократичните промени, въвеждането на либерално-демократичните принципи в отношенията, в условията на религиозен вакуум, под външно въздействие в България се извършва една смяна на религиозните лидери. Тя продължава вече 20 години.

На мен ми се струва, че понякога официалното ръководство на мюсюлманското вероизповедание няма ясна представа за начина на мислене на хора, които отидоха да се обучават навън и се върнаха, за да налагат сега една религиозна другост", заявява Митрев.

Oще: благоевград  данс  имам  ислям  мвр  салафизъм  саудитска арабия  софия  сърница  турция  фондация 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.03.2010, 10:06

4 vanko1 | 08.10.201015:09

Защо Цветанов не се изказва за тази акция?В крайна сметка тука работата, както пише, излиза много дебела... И какви са тия книги, дето са иззети, ясно ли е - за разлика от другите шумни акции тука никой нищо не мъцва, само ти казват, че някъде по върховете на планините, при разни помаци, са открити разни работи! Ми те така направо на Янето намирисват - той ги говореше тия работи Бесен
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 08.10.2010, 10:49

3 Mariq Dineva | 08.10.201010:55

Смятам ,че много пъти бъркаме "демокрацията" с "боя",образно казано.А иначе всеки трезво мислещ знае,че това,което не е забранено,е разрешено.Лично аз съм против крайни разклонения на която и да е религия.В крайна сметка обаче липсата на точни правила за всичко,касаещо "нормалните" в тази държава ,доведе до хаос-тотален и навсякъде.Нали знаете къде се лови риба?......
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.10.2010, 00:35

2 Anton Andonov | 08.10.201001:04

България е ислямизирана от векове, вече, какво Съединение, какво Освобождение. Погледнете хилядите цигани, които се мислят за турци или искат да бъдат, такива, играят за онзи, който им плати или се грижи за тях. Направиха кмета на Ямбол, на сол само, защото, трябваше да се сложи край на това безобразие с този 20-ти блок, в който никой не е плаща ток, вода, докато Вие Българи плащате от собствения си джоб и за тях. Да не говорим за останалите 2 милиона, че и повече, които също не плащат. Дори в затворите ги храним с държавни пари. Турците са вече в ефира, в съзнанието на баба ми, която е българка, жената ги гледа всеки ден, кво да прави, след като не може да излезе от вкъщи, без да падне в някоя дупка на улицата или да се хлазне от стапалото на входа, понеже няма условия - рампи например. Във Варна вече учат стотици турски студенти, които знаят междудругото по-добре български от българите, било то икономика, медицина. Има цели нови квартали, от скъпи кооперации, в които съм виждал със собствените си очи, жени забулени и мъже със шалвари покрай тях - ДА В НОВА КООПЕРАЦИЯ В ЦВЕТНИЯ ВЪВ ВАРНА! В крайна сметка това, нищо не означава, България е свободна държава, стига това да не нарушава Конституцията и българската държавност и суверинитет. Защо турски радиота - подчертавам, не РАДИА, мили колеги, заглушават стотици километри българска територия на юг. Защо ще съдят български граничар, който е изпълнявал служебните си задължения, затова, че е застрелял турски бракониери в български акватории. Защо в България има цели турски села, градове, в които преобладаващата част са турци - като Кърджали, Хасково, Разград, Търговище, Шумен. Защо ДАНС реагира сега, че имало ислямизъм в България, за да го направи очевидно нещата са опряли до кокъл, само тогава се прави нещо в България. Тоест, говорим за сериозна заплаха за българската сигурност най-вероятно. Хубаво, е че тези неща в крайна сметка се следят, защото тъй както сме му изпуснали края, във всички сектори от икономиката и социалния живот, до никъде няма да стигнем или ще стигнем до повратния момент в историята ни, когато сме попаднали отново под нечие попечителство, ще го нарека да не обидя някой. С надменно държание и незаслужено самочувствие и лъскави нещица не се управлява държава, нито народ. Хитриците и пресмехулниците не ни трябват. Тежкарите да не говорим. Крайно време е да се разбере, същността на това клише - крайно време, че не трябва да увеличим парите в хазната, а да увеличим културата и ценностите в българското си самосъзнание, преди да пристъпим към икономически коефициенти и отчети. Мили Дами, уважаеми Господа, вие не можете да се промените, нито някой може да ви промени, но за онези от вас, които още не са се омърсили, приспособили или смирили, пропагандирайте интелектуалния дух и ценности на едно по-възвишено морално общество, направете революция в душите на своите приятели, роднини, дайте горящия пламък на вашите деца, които като олимпийци, да го отведат в бъдещето, едно по-добро и по-човечно. Помислете си.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.08.2010, 19:39

1 james2 | 07.10.201022:18

Смърт на ДПС и Турция! Доживотен затвор а всички протурски сепаратисти!
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани