За първи път от революцията от 1959 г. кубинците получиха право да купуват и продават коли | webcafe.bg
newscafe

След половин век кубинците пак ще купуват коли

Webcafe.bg
01.10.2011, 13:19 (обновена 01.10.2011, 14:23)
куба, че гевара

За първи път от революцията от 1959 г. кубинците получиха право да купуват и продават коли

За първи път от революцията от 1959 г. кубинците получиха право да купуват и продават коли.

Това бе забранено през последния половин век, но сега със започналите икономически реформи, обявени от президента Раул Кастро, забраната се вдига.

В правителствения указ, публикуван в "Държавен вестник", се казва, че гражданите на Острова на свободата и чужденците ще могат да правят с колите си каквото си искат. Няма да е необходимо "каквото и да е предварително одобрение от която и да е организация", съобщи Ройтерс.

На кубинците, които емигрират от страната, ще се позволи да продават автомобилите си на роднини или свободно на пазара. Досега това бе забранено и държавата задържаше колата.

Само чужденци и кубинци с правителствен лиценз обаче ще могат да внасят автомобили. За останалите търговията е разрешена единствено с колите, които в момента са на острова.

Досега бе разрешена търговия само с коли отпреди 1959 г. и това е причината по улиците да се движат антики, предимно произведени в САЩ. Веднага в сайтовете за търговия със стари стоки се появиха обяви за автомобили. Те се движат между $ 4800 за "Додж " от 1948 г. и $ 25 000 за "Шевролет" от 1951 г.

Oще: автомобили  забрана  куба  кубинци  лиценз  покупка  продажба  раул кастро  революция  указ 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

8 Чинчифон | 02.10.201115:46

Оня...,ти си толкова забавен,че изкушаваш мнозина да се радват на ярката ти елементарност.Според теб щастливият живот е там,където се излива мед и масло.Намираш за естествено да се заселиш в някоя колониална империя,
защото тя безсрамно е грабила света стотици години.Личният ти пробем е,
че хората там вече разбират онова,което е недостъпно за грамотните примитиви от България.Опитай се да се избавиш,...ако можеш Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

7 иван | 02.10.201115:42

Като изключение ще ти отговоря.

Аз никога не съм написал и дума, която да се тълкува като носталгия. С квалификацията и опитът, които притежавам, със сигурност съм по-успешен от тебе в реализацията си при новите условия.

Критикувам либералната икономика, не от гледна точка на някакви спомени, а като активен член на това общество, защото виждам, че демокрацията се превръща в олигархия.

Ако си направиш труда да прочетеш аргументите ми, и ако ги проумееш, ще разбереш и гледната ми точка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

6 Оня Дето Го Трият | 02.10.201114:11

Не ми прави психопортрети по снимка ако обичаш, атакувам те защото това вашто поколение страшно много обича да бърка носталгията по младостта с някакви въображаеми плюсове на социализма!
Ако те слуша някой по-млад ше си мисли, че в БГ преди 89, в Китай и в Куба мед и масло тече от чешмите и живота е песен.
А това е изключително грубо преиначаване!
Като си познавач на нещата, не ми разучавай профила, ами отговори що хората ги стреляха по границите като искат да напуснат тоя мечтан социализъм?
И що ако обикновения китаец е толкова добре не си седи в Китай да стро социализма, ми са плъзнали из цял свят да емигрират?
Къде виждаш злоба в това - съвсем конкретен въпрос е!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

5 иван | 02.10.201113:58

Момченце, обръщам се така към тебе, защото като гледам снимката, която се мъдри до коментарите ти, явно си в пуберитета, или ума ти е толкова колкото на някой от пуберитета.

"Един вид, вижте ме и ми се почудете, аз си имам вече гадже и чукам. Започва нова ера в историята на човечеството."

Абе, аланколо, ти като се мислиш за първия мъж, за Адам, как мислиш са произлезли няколко милиарда човеци, щъркелът ли ги донесе!
Аз може да съм стар, но крайно време е и ти да пораснеш. В което се съмнявам!

Аз съм зает човек и от дъжд на вятър правя коментарии, но само по въпроси, които познавам. Не съм като тебе вечно on-line и на „всяка манджа меродия”.
Бил съм няколко пъти в Китай и коментирам неща, които малко или много познавам. И коментариите ми не са за тебе, а за хора, които имат обичай да мислят.

На няколко пъти ме атакуваш на тема възраст, не можеш ли да проумееш, главо зелена, че човек не става глупак на стари години, той си и такъв от младини.

Не съм държал такъв тон на никого, но коментариите ти, като цяло, са толкова злобни и обидни, че ми се струва, че имаш голям личен проблем.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

4 Оня Дето Го Трият | 02.10.201113:33

Да се изкажа и аз като Лили Сапунова:
Дядовците пак изпълзяха отнякъде и ронят сълзи по социализма рев
Ако твърдите, че в Куба и Китай се живее много добре, питайте ги защо кубинците драпат да се доберат до САЩ, а китайските емигранти заляха целия свят....
Ех, старост нерадост
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

3 Чинчифон | 02.10.201113:01

Здравеопазването в Куба е всеобщо,достъпно,безплатно и универсално.За това граждани от САЩ си плащат пътуването до Куба,за да бъдат прегледани лекувани,осигурени с лекарства и социална закрила,въпреки че са от страна, голям производител на коли.САЩ никога не могат да настигнат КубаУдивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

2 Мина | 02.10.201111:59

Кеф!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

1 иван | 02.10.201110:16

Със закъснение от повече от 20 години Куба търси своя път към по-либерално обществено устройство, което да изведе страната от стагнацията и изолацията, в която се намира.
Няма съмнение, че Куба ще избере за модел китайския преход към либерализация на икономиката. А това е пътят на управляемата демокрация.

Световната криза, организирана от „големите пари” (щом като някой печели от кризата, естествено е това събитие да е грижливо подготвено и осъществено), върху разорението на стотици милиони хора по света, показа античовешката същност на чисто либералният капитализъм. Капитализъм, при който най-големи печалби се извличат не от създаването на стоки и услуги, а от финасови спекулации.

Съчетанието от думите” управляем” и ”демокрация” въпреки формалното противопоставяне са гаранция за озаптяване на присъщата на човека алчност в някакви граници, така че да бъде защитен обществения интерес.
Няма съмнение че партийните кадри в управлението ще си останат същите кариеристи-бюрократи. Но от същия род са и мениджърите на големите международни компании.

Така че едно съперничество между властта и големите пари би била от обществен интерес. Нещо на което се дължи просперитета на съвременен Китай. Все още, а и още дълго, ще има региони, където ще съществува бедност и оскъдица, но не и тази ужасяваща мизерия, унищожаваща всичко човешко в хората, на каквато сме свидетели в гетата на която и да е от развитите страни с либерална икономика.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани