Има лекарска грешка при смъртта на 4-годишната Гергана Илиева, починала след операция за изваждане на сливиците | webcafe.bg
newscafe

Лекарска грешка за смъртта на Гергана в ИСУЛ

Webcafe.bg
11.01.2011, 10:52 (обновена 11.01.2011, 21:54)
лекари в операция

Проверка, разпоредена от Министерството на здравеопазването, установи лекарска грешка за смъртта на 4-годишната Гергана, починала след операция на сливиците...

Има лекарска грешка при смъртта на 4-годишната Гергана Илиева, починала след операция за изваждане на сливиците. Основната причина е подценяването на състоянието на детето при повторния преглед от лекуващия му лекар на 15 декември 2010 г. Това показаха резултатите от проверката по случая на Изпълнителна агенция Медицински одит (ИАМО), съобщиха от Министерство на здравеопазването.

Детето почина на Бъдни вечер от кръвоизлив, след като две седмици преди това е била оперирана от сливици в университетска болница "Царица Йоанна" (ИСУЛ). Родителите й - Анна и Пламен Йорданови, обвиняват в лекарска небрежност и немарливост лекуващия детето д-р Михаил Маджунов.

Гергана е оперирана на 8 декември, въпреки препоръката на личната лекарка, че моментът не е подходящ. На 15-и детето постъпва отново, защото повръща кръв. Тогава Маджунов я изписва за домашно лечение. На 23 декември тя постъпва отново, като малко по-късно умира по време на втора операция.

Според проверката при повторната хоспитализация на 15 декември не е обсъден вариант за ревизия на оперативната рана, нито веднъж до 23 декември не е определена кръвната група на детето. Освен това не е оказан достатъчен контрол над лекуващия лекар от началника на детското отделение в болницата - доц. Минчо Мелничаров.

Също така при операцията не е обърнато внимание на резултатите от урината, в отделението липсва алгоритъм за поведение при следоперативно кървене, детето е изписвано прекалено бързо и след двете хоспитализации (на следващия ден), а контролните прегледи са били след доста време - около седмица.

Ще бъдат съставени актове за административно нарушение по Закона за здравето и Закона за лечебните заведения, които са между 300 и 3000 лева и от 1000 до 20 000 лв. Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов нареди проверка на случая и от Регионален център по здравеопазване в София. Резултатите от нея ще бъдат готови до края на седмицата.

Жертви на лекарски грешки в България са около 1000 души на година. 8% от всички оперирани получават трайни увреждания, като половината са вследствие на лоша работа на медици. Това показват изчисления на Българската асоциация за закрила на пациентите.

Според агенция "Медицински одит" обаче, която заработи през март м.г. към здравното министерство, става въпрос за много по-малка бройка. До 30 ноември агенцията е сезирана от граждани за 495 случая - не всички от тези, които е проверила, са лекарски грешки.

В ЕС също е зле положението

Всяко десето лечение в болница в ЕС е погрешно. Шокиращата констатация направи вчера еврокомисарят по здравеопазването Джон Дели пред Welt Online. "В ЕС при всяко десето болнично лечение възниква увреждане за пациента. Много от тези лекарски грешки са можели да бъдат избегнати. Настояваме лекарските грешки да се проследяват от съответните институции, да се улесни подаването на жалби и да се гарантира изплащането на обезщетения на засегнатите", е позицията на еврокомисията, представена от Дали. 

Не по-малко впечатляващи са и данните за вътрешноболничните инфекции в ЕС. "Ситуацията е изключително тревожна. Около 37 000 души годишно умират в ЕС от вътрешноболнични инфекции, а 4.1 милиона пациенти годишно получават някаква инфекция в болниците", казва ресорният еврокомисар. 

Затова Европейската комисия очаква болниците да вдигнат до най-високо равнище мерките за поддържане на хигиената и да контролират строго и редовно изпълнението им.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.03.2010, 12:34

3 Ицо | 12.01.201111:53

shana .... в голяма заблуда си за медицината. Лекарите не са Господ.
както всички останали хора и лекарите правят грешки, нещо са научили, друго незнаят, освен това се учат цял живот.
Много неща учат, но има случаи когато се учат от грешките си.
Разбира се това е за сметка на пациентите. Такъв е живота.
За това операции трябва да се правят само в краен случай - когато вероятността без операция е да умреш - повече от 60 - 70 %.
Или по-точно човек трябва да си преценява сам риска, защото риск винаги има. Има случаи просто от упойката да умреш.
Прочети книката "Цитаделата" имаше и такъв филм. Английски е, за лекари в Англия. Как един умори пациента си при елементарна операция от киста на задника.
Аз например много се чудя на тези дето си правят пластични операции. Там също стават много грешки.
Живота ни всъщност е в ръцете на Господа. Медицината е напреднала много, но .... не променя кой знае колко нещата. Даже по-скоро ги влошава.
Но има случаи когато нямаш избор и трябва да поемеш риска. Аз например съм опериран от апандисит. Без тази операция - просто умираш 100 %.
Е... има вероятност и със операция пак да умреш.
Така че като е сгрешил лекаря, не може да се иска да го осъдите, да не работи повече или подобни неща. Просто поемате риска и се кръстите да имате късмет.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.12.2010, 17:28

2 shana | 11.01.201114:53

Какво означава - препоръки за отстраняване на допуснатите пропуски? Това да не е ревизия на НАП? Кой орган ще проследи дали допуснатите пропуски са отстранени? В какъв срок? Какво ще предприеме въпросния химерен орган, в случай, че добронамерените препоръки не са спазени? И защо доклада на ИАМО не е достатъчен, а ще се прави проверка и от РЦЗ? За да се протака и да се отслаби обществения натиск?

И изобщо съществува ли законен механизъм за ОТНЕМАНЕ на лекарски права при доказани един ЧУВАЛ с нарушения? Има ли такъв прецедент в България- лекар с отнети права??? Изобщо България правова държава ли е??? Според българското законодателство престъпна небрежност довела до смърт не носи ли наказателна отговорност???

Има ли някой, който сериозно да отговори на тези въпроси?

Този доктор Маджунов ще продължи да оперира, защото дори според шефа на ИСУЛ, това е един от най-добрите детски хирурзи УНГ. Това е огромен шамар за българското лекарско съсловие. Възможно ли е да сме стигнали абсолютното дъно, след като такъв изрод е един от най-добрите специалисти в София? А къде са неговите колеги от ИСУЛ? Или по български - 'а, не е моя работа, не се меся' никой не е поел отговорност да се направи ревизия на тази операция?? Или е още по-цинично - 'а, не съм взел пари нито от касата, нито от родителите, сиреч не е мой проблем'?


Не може да не може да се направи нещо. Не може да сме се превърнали в гротескна пародия на държава. А може би винаги сме били такива?

Срамувам се. И се срамувам още повече, че единственото, което правим е да си кажем - Да пази Бог и дано не се случва на нас.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.09.2010, 17:11

1 Stupido | 11.01.201114:13

в кратце - като знам какъв инжинер съм, ме е страх на лекар да отида... Шокиран
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани