Икономическата комисия даде зелена светлина за пушенето | webcafe.bg
newscafe

Икономическата комисия даде зелена светлина за пушенето

Webcafe.bg
23.10.2013, 17:17 (обновена 23.10.2013, 17:30)
пушене

Снимка: © Getty Images

Свободно да е пушенето в казината и в нощните заведения, където дори не се изисква поставянето на преграда, предвиждат промените в Закона за здравето

Икономическата комисия в Народното събрание прие на първо четене  предложението на БСП за промени в Закона за здравето, свързани с пушенето на публични места. Промяната бе одобрена с осем гласа "за", 4 "против" и 1 "въздържал се".

Според предложението, внесено от земеделеца от Коалиция за България Спас Панчев, се предвижда забраната да остане в сила за административните сгради, офисите, детските градини и училища, болниците, както и за заведенията за бързо хранене, но да отпадне за заведенията под 70 кв. метра.

Техните собственици могат да избират дали да се пуши в тях. По-големите заведения задължително трябва да имат вентилационна система и твърда преграда между двете помещения, отделяща пушачите от непушачите.

Свободно да е пушенето в казината и в нощните заведения, където дори не се изисква поставянето на преграда, предвижда още гласуваният текст.

В измененията на Закона са заложени ежегодни проверки на инсталациите в заведенията, където се пуши. При нарушения измененията въвеждат глоби в размер от 5 до 10 хил. лв. при първо нарушения и от 10 до 15 хил. лв. при рецидив.

Пълната забрана за пушене ще остане в сила за административните сгради, работните места, закритите спортни площадки, детските заведения, болниците, интернет залите, както и заведенията за бързо хранене.

От депутатите от БСП, членове на комисията, единствено Георги Кадиев гласува "против" промяната в закона.

Oще: георги кадиев  депутати  комисия  тютюнопушене  цигари 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани