СДС на път да се разцепи | webcafe.bg
newscafe

СДС на път да се разцепи

Webcafe.bg, по Фокус
23.11.2012, 11:03 (обновена 23.11.2012, 13:05)
Петър Стоянов

Снимка: © Sofia photo agency

Петър Стоянов все още не е обявил дали приема номинацията

Депутатите на СДС обърнаха гръб на партията, която прие на драго сърце „офертата" на премиера Борисов да номинира конституционен съдия. Синята партия предложи бившия президент Петър Стоянов, който днес би трябвало да обяви дали приема предложението да защитава конституцията.

Но депутатите й готвят бойкот и обявиха, че няма да внесат никакво предложение, независимо от името на кандидата.

Включването на СДС на финалната права на скандала „Венета Марковска" веднага породи брожения сред редиците на „Раковска 134". Надежда Неински и Мартин Димитров, които опонират на настоящото ръководство на партията, го критикуваха, че прави мечешка услуга на ГЕРБ.

В този тон се изказа и депутатът Ваньо Шарков: „Заради трохи от трапезата на ГЕРБ, в момента са си заврели главите под масата.".

Петър Стоянов, макар и юрист по образование, отдавна е прекратил кариерата си на магистрат. А и съдия никога не е бил, практикувал е 15 години като адвокат по граждански дела.

На третия ден от обявяването му за резерва на Марковска, депутатите на СДС в парламента обявиха, че няма да внасят каквато и да е кандидатура за конституционен съдия.

„За нас този срам е на ГЕРБ. те направиха сглобката с другите партии. И сега искат някой друг да им измие срама. СДС не е изтривалка на други партии", заяви народният избраник Ваньо Шарков.

Изключване от партията?

В понеделник ще има извънредно заседание на Националния съвет на СДС, но Шарков и колегите му не знаят какъв ще е дневният ред.

„Носят се слухове, че някои ще бъдат изключвани от СДС, всички или части от парламентарната група. В това ръководство на СДС, за мое съжаление, има бъзльовци, които дори едно изключване не могат да направят като хората", обяви Шарков.

„Емил Кабаиванов никой не може да направи герои, той себе си не може да направи герой. Навремето създадохме СДС, заради свободата. И в момента доста хора не знаят, че го има Кабаиванов", категоричен е Шарков за настоящия лидер на СДС.

В същото време Борис Марков, член на НИС на СДС, определи номинацията на Стоянов като „лакмус" за „седесари", подозирайки дългата на ръка на Иван Костов в броженията сред депутатите на СДС. Говорейки за „падане на маски", Марков не изключва да се стигне до изключване на депутати. „За избирането на дадена личност за конституционен съдия преди всичко е морална оценка. Там трябва да са най-чистите хора", обяви той в интервю за ТВ7.

"Един демократ никога не изключва някой, който е на различно мнение", коментира бившият лидер на синята партия Мартин Димитров, който ще пропусне понеделнишката среща.

Стана ясно още, че депутатът Йордан Бакалов също няма да бъде на заседанието. "Нито ще предлагам кандидат за конституционен съдия, нито ще го подкрепям", обяви той.

Попитан защо не участва в заседанията на НИС на СДС, Ваньо Шарков отговори: „Още на първото заседание съм им казал защо. Минаха граници, които не бяха минавани дори от политическите ни опоненти в рамките на тези 23 години. Можеха да говорят всичко за мен в личен план, всякакви клюки, но да кажат, че майка ми и баща ми са активни борци, при положение, че са родени след 1941 г. и че баща ми, който е ветеринарен лекар, бил партиен секретар на телефонен завод, минава всякакви граници. Аз няма какво да работя с тези хора".

Oще: ваньо шарков  венета марковска  герб  емил кабаиванов  конституционен съд  магистрати  мартин димитров  петър стоянов  сдс 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.08.2011, 18:10

2 ARROGANT | 23.11.201214:50

Поредния къч /ритник/ на Росинант в агонизиращото тяло на СДС. Тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

1 MacAllister | 23.11.201214:26

Добре де, какъв е смисъла от организация, която не може да се организира? СДС явно е мъртво, но и в смърта продължава да се боричка със себе си. Ето затова измислени борчета заеха мястото му! Ако нещо жизнено е останало от СДС това е ДСБ, дали е добро останалото е съвсем друга тема, но да се занимаваме със самоубилите се е безсмислено и опасно, докато го правим в България растат тикви!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани