Магистрала "Струма" ще струва 1.1 млрд. евро, а цените при Тройната коалиция са били за 1.2 млрд. евро | webcafe.bg
newscafe

"Струма" при ГЕРБ - 1.1 млрд., при Тройната - 1.2 млрд.

Webcafe.bg
19.08.2011, 16:45 (обновена 19.08.2011, 16:57)
Росен Плевнелиев

Снимка: © БГНЕС

Строителният министър Росен Плевнелиев обяви старта на "Струма" наесен

Магистрала "Струма" ще струва общо 1,1 млрд. евро, а индикативната цена за лот 4 е 53 млн. евро, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, цитиран от агенция "Фокус".

Разчетите на Тройната коалиция за цената на магистралата били за 1.2 млрд. евро, но "в момента икономиите започват отново да се случват." Един линеен километър за лот 1 струва 2.2 млн. евро - цената, за която са били изградени "Тракия" и "Марица", каза той.

Подадените оферти за строежа на лот 4 са 15, като 42 компании са закупили оферти за участие в конкурса.

Лот 4, който се финансира от ОП "Транспорт", обхваща участък между Сандански и Кулата, който е дълъг 15 км. Досега са построени 40 км от "Струма", а дължината на цялата магистрала е малко над 173 км.

Строежът на лот 1 ще започне до края на септември, въпреки че се чака произнасяне на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за конкурса, обясни Плевнелиев. Министърът се надява работата по Лот 4 да започне през ноември. По думите му този участък от трасето е особен, защото в района "има специални растителни и животински видове."

Ще бъдат поставени бетонени стени, за да не могат костенурките да пресичат участъка, ще се построят тунели, през които те да преминават, увери той. "Имаме два уникални вида костенурки - обикновена блатна и каспийски блатна," разясни Плевнелиев.

Освен костенурки, фауната в района на лот 4 включва и специален вид жаба, гущер, смоци, безгръбначни, пъстър пор, птици и др.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.