Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов се надява спецсъдилищата да започнат работа най-късно от 1 януари 2011 г. | webcafe.bg
newscafe

Спецсъдилищата почват от 1 януари 2011

Webcafe.bg
10.05.2010, 16:04 (обновена 10.05.2010, 16:42)
Цветан Цветанов

Снимка: © БГНЕС

Няма да има промяна нито в работата на МВР, нито премиерът да си променя подкрепата за министерството или за министъра, каза МВР-шефът Цветан Цветанов...

Спецсъдилищата "Антимафия" най-вероятно ще заработят от 1 януари догодина. Това заяви днес  вътрешния министър Цветан Цветанов на семинар за законодателните промени в НПК, които влизат в сила в края на май и увеличават правомощията на полицаите в разследването.

Цветанов смята, че до 20-30 дни промените в законодателството за специализираните съдилища ще бъдат внесени в парламента. „Всичко това е свързано чисто организационно. А и с финансова обезпеченост, за да може да функционира нормално един такъв съд", обясни той.

Според статистиката на МВР за 2009 г. в страната са били образувани 212 000 досъдебни производства, докато в МВР работят само 2000 щатни дознатели. По думите на заместник-министъра на вътрешните работи Веселин Вучков промените в НПК предвиждат не само дознателите, но и други полицаи да могат да извършват някои неотложни следствени действия. МВР е спечелило наскоро проект по Оперативна програма "Административен капацитет" за 1 млн. лева, в който ще бъдат обучени над 5000 полицаи в тази област.

40% от дознателите нямат персонални компютри

"Основният проблем е голямата натовареност. Дали останалите около 30 000 полицаи не могат да събират годни доказателства? Трябва да минем към европейската практика. Сега над 800 дознатели нямат персонални компютри и ако най-елементарните условия не са налице, как да се води ефективна борба с престъпността. Държавата ще инвестира в оборудването, защото по европейски проекти това не може да се случи", обясни Вучков.

От своя страна главният прокурор Борис Велчев коментира, че прогнозираният срив на дознанието не се е състоял. Според него резултатите показват, че в МВР има потенциал, който е в състояние да даде резултати. За 2009 г. осъдените са около 50 000 и приносът на следствените органи за това е голям, каза Велчев.

Според Велчев НПК ще даде възможност работата на свития след 2006 г. дознателски апарат да се облекчи като бъде разпределена и на полицейските органи.

Висшите магистрати все пак ще минат през сито

Цветан Цветанов заяви, че "в кратки срокове" ще се приемат законови промени, които да задължат членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) да минават през щателна проверка в службите, за да получат допуск до класифицирана информация.

Така вицепримерът слага точка на спора си с ВСС, които оспориха искането му с аргумента, че това е опит да се кадрува във ВСС.

Oще: бойко борисов  борис велчев  мвр  нпк  прокуратура  спецсъдилища  цветан цветанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.