Ще излезе ли от ареста задържаният за убийството на Яна | webcafe.bg
newscafe

Ще излезе ли от ареста задържаният за убийството на Яна

Webcafe.bg
18.11.2011, 10:14 (обновена 18.11.2011, 11:05)
Яна

Трупът на Яна Кръстева бе намерен в Борисовата градина на 10 юли т.г., открит от случайни минувачи зад храст

Състав на Софийски градски съд гледа мярката за неотклонение на Пламен Трифонов, единственият обвинен за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина в столицата. Заседанието започна в 9:30 часа. Трифонов е в ареста от края на юли - повече от 3 месеца и половина.

Трупът на Яна Кръстева бе намерен в Борисовата градина на 10 юли т.г., открит от случайни минувачи зад храст. Момичето било видяно за последно с приятели в петък да слуша от парка концерта на "Джудас".

Аутопсията показа, че тя е била удушена. От съдебномедицинската експертиза стана ясно, че е правила секс преди смъртта си. Заподозрени за убийството станаха задържаният Пламен Трифонов и обявеният за общодържавно издирване Николай Русинов.

И за двамата вътрешният министър Цветанов беше казал, че експертизите показват по безспорен начин, че са съпричастни към престъплението.

Малко по-късно стана ясно, че в ролята на онеправдан Русинов е дал онлайн интервю на Карбовски от Турция. Това, което каза пред него не съвпадна с показанията му после. След като МВР при неприключило разследване и липса на обвинителен акт в съда беше дало в пресата обилна информация, която би могла да помогне на незадържан заподозрян да си изгради версия и алиби за убийството, както и да унищожи доказателства, издирваният се върна от Турция и бе оневинен за убийството - преди да стигне до съда

На 23 юли 2011 година Софийски градски съд остави в ареста обвиняемия Пламен Трифонов, поради възможност да се укрие. Съдът постанови за него най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража". Съдът счете, че Трифонов не живее на посочения от него адрес и че може лесно да смени адреса си.

Трифонов бе задържан заради намерените по тялото на Яна косми, сходни по морфология на неговите, което не значи, че са същите. Без луковица не може да им бъде направен ДНК анализ. 40 дни след убийството директорът на столичната полиция Валери Йорданов обаче заяви, че те ще бъдат изпратени за изследване в чужбина, което трае два месеца. Резултатите ще се окажат решаващи за делото. На 27 октомври беше обявено пак същото - чака се от австрийска лаборатория да бъде извлечена митохондриална ДНК.

Трифонов бе задържан и заради свидетелски показания, че след убийството не е стъпвал в Борисовата градина, въпреки че преди това често събирал там празни бутилки. В същото време още в началото на случая стана ясно, че към делото не е приложена разпечатка от иззетия веднага телефон на Пламен - което би могло да подсили (или още повече да разколебае) доказателствата срещу него.

Русинов бе освободен след като свидетелства, че е имал полов контакт с Яна и я оставил сама в парка - жива. Думите му се потвърдили, след като от МВР проследили по телефона му, че той не е бил на местопрестъплението в часовете на смъртта й.

Показния по делото е дала и майката на обвиняемия. Тя е казала, че в нощта на убийството Трифонов не се е прибрал, а през деня е бил в раздразнено състояние. След като се прибрал, той е изразил нежелание да посещава същия парк за в бъдеще.

Според източници на dnevnik.bg в последните месеци майката на Пламен е била подложена на непрекъснат натиск от разследващите, а в интервю за "Труд" тя отрича да е казвала, че той е бил цяла нощ в Борисовата градина. Пак пред dnevnik.bg другата свидетелка коментира, че по време на на разпитите водещата разследването я е карала да премълчава факти или да засилва други.

На 28 юли апелативните съдии обясниха, че изводите за обосновано предположение за авторство на деянието могат да претърпят еволюция в наказателното производство. Иззетите косми от местопрестъплението не биха били достатъчни в по-нататъшното производството в изготвянето на обвинителен акт и още по-малко за постановяването на присъда. Обвиняемият каза пред съдиите, че не е извършил убийството и че не познава Яна. В началото на съдебното заседание защитникът на Трифонов - Васил Крумов, поиска към делото да бъде приложен разпитът на Николай Русинов, който беше заподозрян за убийството, но се превърна в свидетел.

Oще: косми  пламен трифонов  убийство  яна кръстева 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани