Паметник на мудната държава | webcafe.bg
newscafe

Паметник на мудната държава

Webcafe.bg, по Mediaopool.bg
06.06.2012, 13:43 (обновена 06.06.2012, 17:23)
съд

Докато Военното НДК пустее по неясни причини най-големият и натоварен съд в страната - Софийският районен, продължава да работи в условия, при които съдиите са принудени да делят по един кабинет между 4-6 души

Мегаломанският комплекс в центъра на София, станал известен като Военното НДК, е на път да се превърне в пореден паметник на мудната държавна машина, след като вече три години властта не успява да започне да ползва сградата и тя пустее, потънала в бурени и купища строителни отпадъци, пише Mediapool.bg в статия, озаглавена "Военното НСК или как мудната държава вече си има паметник".

Публикацията припомня, че след като военните чиновници не успяха да продадат имота, преди три години правителството реши да го даде за съвместно ползване на Министерството на отбраната (МО) и на Министерството на правосъдието (МП).

От правосъдното министерство съобщиха пред Mediapool, че все още не са получили информация от военните си колеги за броя и състоянието на помещенията в сградата, които трябва да им бъдат предоставени.

По тази причина нямат и яснота кои точно съдилища и прокуратури ще могат да настанят част от администрацията си там, както и какви средства ще бъдат необходими за пренасянето и обзавеждането на помещенията за нуждите на магистратите.

Този отговор идва след като през 2010 г. държавата обяви, че смята да настани в комплекса Агенцията по вписванията, Административния съд - София област, Върховната административна прокуратура, Военно-апелативната прокуратура и Софийската окръжна прокуратура.

Недостроената внушителна сграда не само не се използва, а и се руши. Следите на времето и на липсата на грижи са видими за жителите на тихия околен квартал и за пешеходците по бул. "Скобелев", накъдето би трябвало да гледа паркът около сградата. Комплексът тъне в строителни отпадъци и бурени, заграден с грозни дървени тараби. Засадените преди 2-3 години декоративни растения покрай оградата вече са напълно изсъхнали.

Авторите Никола Лалов и Борис Митов разкриват, че за сградата до момента държавата е наляла около 32 млн. лева, но трябват още средства, за да се приведе във вид за използване. За целта правителството предвиди допълнителни 10 млн. лева, като те бяха отпуснати на три пъти за три години, тъй като МО не можеше да ги усвои и ги връщаше в бюджета

Докато Военното НДК пустее по неясни причини най-големият и натоварен съд в страната - Софийският районен, продължава да работи в, меко казано, мизерни условия, като съдиите са принудени да делят по един кабинет между 4-6 души. В Съдебната палата също отдавна има дефицит на място, тъй като там се помещават 4 съдилища и 4 прокуратури.

За разлика от правосъдното министерство, от военното министерство са съобщили за Меdiapool, че вече са реализирали напредък и към момента е ясно кои части от комплекса ще бъдат ползвани от тях: "кино-конферентната зала, подземните паркинги и съответната вертикална планировка". Залата ще бъде една от най-големите в страната, а подземните паркинги в центъра на София могат да генерират значителни печалби.

Oще: министерство  мо  ндк  софия  съд 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.