Външно сменя генералните консули с досие от ДС | webcafe.bg
newscafe

Външно сменя генералните консули с досие от ДС

Webcafe.bg
17.01.2011, 10:13 (обновена 17.01.2011, 10:23)
николай младенов

Както съобщи преди дни външният министър Николай Младенов, днес започна процедурата за избор на нови генерални консули, които ще сменят тези с досие в ДС

Външно министерство започва днес процедурата за избор на нови генерални консули, които ще заменят принадлежалите към бившата Държавна сигурност, както съобщи по-рано министърът на външните работи Николай Младенов.

През следващите седмици пък на президента Георги Първанов ще бъдат представени имената на хора, които да заменят и посланиците ни с агентурно минало.

Новите консули и посланици ще бъдат задължени да попълват декларация, че са съгласни да бъдат проверявани за принадлежност към бившите тайни служби.

Миналата седмица парламентът прие декларация, с която настоя дипломатите, сътрудничили на Държавна сигурност, да се оттеглят от задграничните си постове. Документът беше подкрепен от 152 депутати, а 32-ма от Коалиция за България и един независим бяха против. "За" гласуваха ГЕРБ, "Атака", Синята коалиция и ДПС. 

В декларацията президентът, правителството и МВнР са призовани да предприемат действия за отзоваване на посланиците, за които Комисията по досиетата разкри на 14 декември м. г. принадлежност към ДС. Според вносителите на документа от ГЕРБ фактът, че почти половината от настоящите посланици са свързани със службите за сигурност на тоталитарния режим, блокира работата на дипломатическите служби.

Сред уличените сътрудници на бившата ДС са:

Постоянният ни представител в ООН - Райко Райчев, и посланците в Москва -Пламен Грозданов, в Катар -Николай Иванов; във Ватикана - Никола Калудов; в Лондон -Любомир Кючуков; в Токио - Любомир Тодоров; в Турция - Красимир Тулечки; в Берлин - Иво Петров; в Мадрид - Иван Христов; в Лисабон - Иван Иванов; в Стокхолм - Иван Цветков; в Кайро и Арабската лига - Иван Гайтанджиев; в Украйна - Захари Радуков; в Китай - Георги Пейчинов; в Женева - Ганчо Ганев; в Букурещ - Валентин Радомирски; новият посланик в Косово Боби Бобев; в Рим -Атанас Младенов; в Атина - Андрей Караславов.

Малко по-късно Комисията по досиетата посочи като сътрудник също Раковски Лашев, който е посланик в Скопие от 20 юли м.г., посланика ни в Кабул от юни 2007 г. Валерий Аржентински, Иван Кюлев, който е бил с ранг посланик до септември 1990 г., и Иван Митев - посланик до януари 1990 г.

Ивайло Калфин: Това е унижение!

Евродепутатът от левицата и външен министър в кабинета "Станишев" Ивайло Калфин призова дипломатите, чиито имена бяха оповестени като сътрудници на бившата ДС, да не подават оставка.

"Българските посланици не трябва да се поддават на глупавите "призиви" или "настоявания" на мнозинството в Народното събрание. Като български граждани те не трябва да толерират злоупотребата с власт, заобикалянето на законите, вменяването на колективна вина и лустрацията, за които депутатите говорят, но не смеят да заложат в закони", пише евродепутатът в блога си.

Според евродепутата дебатите около приемането на декларацията са поредният начин Народното събрание "да прахоса време и народни пари, да политиканства напразно и да противопоставя едни български граждани на други". 

Това, по думите му, правят "хора, които не могат да поставят и постигат национални цели, които се боят от темите, обсъждани в ЕС, подпират либидото си със скандали за вътрешна употреба и противопоставяне на едни групи българи на други", хора, "случайно и за малко попаднали в политиката", които преминават в "парад на комплексарщина и простотия".

Призивът на мнозинството в парламента към посланиците според Калфин е "безсилие и унижение на една държава".  "Напълно неграмотно българският парламент се позовава на резолюция на европейските си колеги, в която обаче се казва, че "не може да има безспорен прочит на историята", че "нито един политически орган или партия може да има монопол върху достоверната интерпретация на историята", "че тълкувания на историята не могат да се налагат с гласуване с мнозинство в парламента", "че грешната интерпретация на историята може да доведе до насаждане на образ и расизъм" (European conscience and totalitarianism European Parliament resolution of 2 April 2009 on European conscience and totalitarianism)," пише Калфин.

Oще: дс  консули  николай младенов  процедура 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани