Домати и мръсно бельо от учените за Игнатов | webcafe.bg
newscafe

Домати и мръсно бельо за министър Игнатов

Webcafe.bg
05.12.2012, 14:54 (обновена 05.12.2012, 18:58)
искат оставката на игнатов

Снимка: © Sofia Photo Agency

Учени и министър така и не сближиха позиции

Около 200 учени протестираха пред Министерството на образованието срещу неуредиците в конкурса за финансиране на научни проекти, предаде БГНЕС. Те поискаха оставките на просветния министър Сергей Игнатов и шефа на фонд „Научни Изследвания" Рангел Гюров.

Някои от демонстрантите носиха гнили домати, а други - изцапано бельо с надпис „Бельото като дискурс". Петър Иванов от Физическия факултет на Софийския университет посочи, че заедно с колегите си произвеждат „10% от науката в България", но на последната конкурсна сесия на Фонд "Научни изследвания" нямат нито един спечелен проект. Иванов определи последната конкурсна сесия като „тотално крадене".

Учените проведоха кратка среща с министър Игнатов, след която двете страни не сближиха позициите си. Учените продължават да искат да се спре сесията и да не се раздават пари, докато не се направят проверки. Министърът обаче продължава да твърди, че в момента във Фонд „Научни изследвания" тече шести одит и досега той не е показал големи, фрапиращи нарушения.

"Моето лично мнение е, че в България се извършва геноцид срещу смислената и истинска наука. Финансират се псевдонауки, финансират се шаманство от типа на кухата Земя и Луната вътре в Земята, тирбушонни теории и всякакви такива неща. Ще дойде време, когато няма да има кой да обучава нашите деца, в училище няма да има истински учители. Преди малко даже министър Сергей Игнатов това го каза - няма да има кой да обучава децата", посочи доц. Христо Димов.

Просветният министър обеща, че ще провери дали могат да бъдат оповестени имената на членовете на комисиите, които са оценявали проектите. Същевременно, той не пропусна да заяви, че „когато човек е в опозиция той естествено търси някакъв начин да извлече политически дивиденти. Като историк зная, че спонтанни протести няма". Според него, „подадените проекти каквито и да са те и тази сесия и друга са функция, те отговарят на състоянието на науката в България".

Игнатов призова младите учени да се включат в изработката на нов правилник за финансиране на българската наука. Той ще влезе в сила най-рано през март.

За нарушенията във фонда първоначално стана ясно през ноември миналата година, след това Агенцията за държавна финансова инспекция постанови, че в бюджета трябва да бъдат върнати над 4 милиона лева.

Изпълнителният съвет на ФНИ предложи на просветния министър Сергей Игнатов да отстрани проф. Мирослава Кортенска заради изнудване на членове на временни комисии и други служители, влизане с чужда парола в системата за оценяване на проектите, подправяне на документи и финансово облагодетелстване в размер на не по-малко от 30 000 лв.

Междувременно се появиха сериозни съмнения за злоупотреби и при тазгодишния конкурс за финансиране на научни проекти. Вестник „Сега" разкри, че значителна част от предвидените 15 млн. лева ще потънат във фирми и фондации, свързани с кръга „Нов български университет". Българската академия на науките също излезе с позиция срещу процедурата.

Сергей Игнатов, който има последната дума при определянето на най-добрите проекти, е бивш ректор на частното висше учебно заведение от покрайнините на София. Председателят на Изпълнителния съвет на фонда Рангел Гюров (притежател на професорска титла от Ангола) е преподавател в университета.

Oще: рангел гюров  сергей игнатов  учени  фонд научни излседвания 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани