Парламентът бламира протестиращите | webcafe.bg
newscafe

Парламентът бламира протестиращите

Webcafe.bg
07.03.2013, 10:58 (обновена 07.03.2013, 17:09)
Народно събрание

Снимка: © dbpedia.org

В последните дни от съществуването си 41-ото НС свърши "дребни" услуги на едни браншове (виж вдясно) и не допусна исканията на гражданите за промени в Изборния кодекс, които да дадат възможност да се разчупи партийното статукво и на вот да се явят и хора извън партийните листи.

Наред с това парламентът отхвърли вчера един особено важен мораториум, обещан преди време - за спиране на всички сделки и строителни дейности по крайбрежни плажни ивици. 36 от общо 103 депутати гласуваха "за", 27 бяха "против", а 40 се въздържаха.

Вносител на проектът за решение беше Коалиция за България, а същото искаха и еколозите от Коалиция "За да остане природа в България". Причина за предложението стана скандалът "Дюнигейт" с 29-те декара пясъчни дюни край Несебър преди месец - сделка, започната при тройната коалиция и довършена при ГЕРБ.

Мораториумът трябваше да важи за Иракли, Карадере, Камчийски пясъци - Шкорпиловци, Дуранкулашко езеро - Света Ана, Крапец, Шабленски езера, Корал, Аркутино, Дюни и Маслен нос (брегът и плажовете между "Перла" и резерват "Ропотамо"), Белите скали, Боата, Ялата, Калиакра, Ракитник, Лиман.

През парламента не успяха да преминат и решения за неотложни мерки, свързани с намаляване на цените и сметките за електроенергия. Мнозинството - от ГЕРБ и подкрепени от независими, обяви, че няма становище на икономическата комисия в парламента, а нейното заседание се провали преди ден заради липса на кворум.

Но потребителите имат бонус - все пак народните представители приеха на второ четене промени в Закона за защита на потребителите. Така мобилните оператори вече няма да могат да подновяват договорите с абонатите си само с телефонно обаждане.  

При сключване на договор от разстояние по телефона, той ще влезе в сила и потребителят ще се обвърже с предложението от деня, в който доставчикът е получил съгласието му в писмена форма, приеха депутатите. При липсата на такава - договорът се превръща в безсрочен.

Потребителят може да прекрати безсрочния договор с едномесечно предизвестие, без да дължи неустойка за това. От 1000 до 3000 лева ще бъде глобата на лице, което възпрепятства правото на потребител да се откаже от сключен договор от разстояние, приеха депутатите. 

С промените се ограничиха и действията на кабелните оператори, които по всяко време заменяха едни канали с други в пакета си с програми. Решено бе при отпадане на телевизионна програма потребителят да може да прекрати договора, без да дължи обезщетение или неустойка, когато отправи едномесечно писмено предизвестие за това. 

Звукът на телевизионните реклами вече ще е по-нисък или ще бъде същият с нивото на предаването, в което се излъчват, приеха още депутатите.

В началото на заседанието пък съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов възрази остро срещу израза "национални предатели", който от няколко дни се повтарял в парламента.

Костов се обърна към водещата заседанието Менда Стоянова: "Появи се лексика - национални предатели, снимки на национални предатели, смърт на национални предатели. Какви са тези простотии, които допускате да се леят от трибуната".

"Докъде ще търпим ние това словоблудство и давате ли си сметка накъде се тласкат хората отвън. Що за поведение в Народното събрание", запита Костов.

"Едно Народно събрание, което не може да излъчи правителство, което е безпомощно да излезе от кризата. Излезте на улицата и протестирайте, тук да останат трезвомислещите", посочи съпредседателят на Синята коалиция.

Завчера без да внимаваме Конституционният съд избра един председател, който в монография е обявил народния съд за легитимен, каза още Костов.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.03.2013, 22:19

2 Марин Станев | 12.03.201323:20

СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ
гр. Стара Загора, бул."Митрополит Методи Кусев" № 51, тел. 0898 417 498,
e-mail: izbirateli@dir.bg web: www.izbirateli.dir.bgО Т В О Р Е Н О П И С М О - П Р О Т Е С Т

До Президента на Р. България – Росен Плевнeлиев
Относно: Нестихващите справедливи граждански протести и „политическа криза” в България !

Уважаеми г-н Президент на Република България,
Точно в разгара на БУНТА на събудилото се българско гражданско общество, същите хора и политически субекти, които 22 години щедро обещаваха демокрация, справедливост, свобода и благоденствие; същите, които превърнаха властта в благодатно средство за лично забогатяване и престъпно ограбване на българския народ; същите, които ни докараха до там щото днес да нямаме доверие на собствената си държава, да нямаме гарантирано право на живот и достойнство, право на здраве и спокойни старини, да нямаме сигурност, нито в собствената си държава, нито в собствения си дом, изкуствено създадоха „политическа криза” и поискаха предсрочни парламентарни избори със самочувствието на победители!!! ЗАЩО?
Вие вече насрочихте предсрочните избори и сега пак тези същите, както се казва „Ни лук яли, ни лук мирисали” с невиждан брутален цинизъм директно ни заявяват: „Бунтът си е бунт и какво от това” ? „Кучетата си лаят, а керванът си върви” - пак ще сме ние, други няма!!! ЗАЩО ли?
ЗАЩОТО г-н Президент, ТЕЗИ СЪЩИТЕ, много добре знаят, че до като правилата на избора са техни и ВЛАСТТА ще е тяхна. Промяна НЯМА ДА ИМА! ПАК ЩЕ СА СЪЩИТЕ И ПАК ЩЕ Е СЪЩОТО!!!
Целта е ОЧЕВАДНА г-н Президент: Да продължи господството на наложеното партийно-олигархично статукво и агонията на българското общество. Да не се допусне зараждане, утвърждаване и развитие на независимо от тях самоорганизиращо се гражданско общество. Много им е изгодно Ние, избирателите, да си останем само “гласоподаватели”! Да нямаме реални избирателни права и да продължаваме да даваме или продаваме своя глас за вече избраното от властващата олигархия.
На НАС, като право защитници, както и на огромната част от българските избиратели е прeделно ясно, че с провеждането на обявените от Вас предсрочни парламентарни избори ПРОМЯНА НЯМА ДА ИМА! Проблемите в нашият живот не само остават, но и още повече ще се задълбочават!
ОМРЪЗНА НИ г-н Президент!
Омръзна ни да сме безгласни “гласопродаватели”! Омръзна ни този вече двадесет и две годишен геноцид наречен „Преход към демокрация”! Омръзна ни постоянно едни да „стягаме коланите”, а други да им е широко, прешироко ...!
Омръзна ни да даваме всичко , а да получаваме нищо!
ОМРЪЗНА НИ г-н Президент, омръзна ни! Затова сме на улицата! Затова казваме СТИГА и НАСТОЯВАМЕ не просто за “ПРОМЯНА”, а за НОВ
ПО-ДОБЪР и ДОСТОЕН ЖИВОТ!
НАСТОЯВАМЕ да не ни заблуждавате повече с измислени и угодни за управляващите пропорционални, мажоритарни или смесени избирателни системи, а за
нови ПРАВИЛА НА ИЗБОРА НА ГРАЖДАНИТЕ, проект за които вече сме предоставели последователно на Президентството, на 40-тото и 41-то НС още от 2007 година! Публикуван е на www.izbirateli.dir.bg като „Народният вот /Правилата на избора/”
НАСТОЯВАМЕ като ДАВАМЕ ВЛАСТ да имаме правото да я КОНТРОЛИРАМЕ и ОТНЕМАМЕ от тези, на които сме я дали преди да са ни ограбили!
Настояваме за Равноправие и равнопоставеност при формиране на политическите субекти за участие в избори независимо дали са партийни или граждански;
Настояваме Пряко и активно да участвуваме както в определяне на правилата на собственият си избор, така и в организацията, провеждането и контрола на избирателния процес;
Настояваме Народният представител да представлява конкретен брой избиратели и техните интереси от конкретен район в държавата;
Настояваме Народният представител да се отчита и да носи отговорност за своята политическа дейност пред избирателите, които представлява и да подлежи на отзоваване от тях;
Настояваме за Прозрачност, публичност, равнопоставеност и строг контрол при финансиране на изборите;
И още, Настояваме Вие като Президент на Р.България:
1. Да отмените обявените предсрочни парламентарни избори;
2. Назначеното от Вас служебно Правителство да се организира за пълно и ефективно решаване на най-належащите проблеми и искания на протестиращия народ под засилен граждански контрол;
3. Да осигурите всенародно обсъждане и приемане на Основни правила на избора на българските граждани, като база на това обсъждане да послужи вече предоставения от Съюза на избирателите проект „Народният вот /Правилата на избора/”;
4. На основата на приетите Основни правила на избора да се проведат избори за извънредно обикновено НС, което да вземе решение за свикване на Велико народно събрание;
5. Великото народно събрание да приеме курс към РЕАЛНА ДЕМОКРАЦИЯ където да има:
- активно функциониращо самоорганизиращо се гражданско общество;
- абсолютно равноправие и равнопоставеност при формиране на политическите субекти;
- държава на гражданите с открито и обществено контролирано управление;
- свободно и пряко избираемо, подлежащо на отзоваване гражданско представителство в законодателната институция на българското общество;
- ясно формулирана и безапелационно заявена Отечествена кауза на българите;
- дългосрочна и ресурсно обезпечена национална стратегия за развитие на държавата и обществото.

Това според нас е ПРОМЯНАТА г-н Президент! Сега Вие сте на ход!

С уважение : Марин Станев
Председател на СБИ
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

1 John Smith | 08.03.201309:59

Какво става с изборният закон??? Чини ми се ,че затова бяха протестите? Или за тока и секретните договори?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани