Министърът на финансите Симеон Дянков заяви, че шефът на митниците Ваньо Танов няма да се пипа, както и акцизът на цигарите до 2014 | webcafe.bg
newscafe

Дянков: Нито Танов ще се пипа, нито акциза

Webcafe.bg
19.05.2010, 14:17 (обновена 19.05.2010, 17:18)
симеон дянков

Министърът на финансите Симеон Дянков защити шефа на митниците Ваньо Танов, но това още не значи, че Танов е помилван...

Директорът на митниците Ваньо Танов няма да се пипа, както и акциза за цигарите. Ето това стана ясно от изявлението на финансовия министър Симеон Дянков днес след заседанието на правителството.

Ваньо Танов работи много добре и остава на поста си, защото работи много добре и съм доволен от работата му, каза Дянков. Агенция "Митници" е под шапката на Министерството на финансите. Въпреки защитата му обаче не е ясно дали Танов ще бъде "помилван", тъй като премиерът още не си е казал думата, която пък поиска от него вътрешният министър Цветан Цветанов. За разлика от Дянков Цветанов не е доволен от работата на митниците.  

Акцизът на цигарите няма да бъде намален, заяви още финансист №1. Добрата новина е обещанието на Дянков да не се вдига до 2014 г. За 2010-а акцизът беше вдигнат с цели две стъпки - една, предвидена за тази година, и една в аванс по идея на Дянков.

Според Дянков било нормално през първите няколко месеца след вдигането му да се увеличи контрабандата и да има спад на приходите. Министърът се похвали, че от началото на 2010 г. митниците са хванали 40 млн. къса контрабандни цигари. По същото време м.г. количеството било само 1.4 милиона.

Дянков тълкува увеличението не заради по-голямата контрабанда, а в това, че сега митниците пипат по-здраво.

БСП и контрабандата

Докато Дянков се изказваше за цигарите, митниците и Танов в МС, в парламента депутатите от БСП започнаха да събират подписи, за да извикат вътрешния министър Цветан Цветанов на изслушване за контрабандата на цигари. Наскоро Цветанов съобщи, че е изготвил доклад по темата, който дал на министър-председателя.

Както стана ясно още вчера директорът на митниците Ваньо Танов няма да дойде на заседание на комисията за борба срещу корупцията, където да бъде изслушан за събирането на акцизи и данъци.

Според зам.-председателя на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков ръководството на парламента не е обяснило логично защо Танов няма да се яви.

"След като министърът на вътрешните работи твърди, че е изготвил доклад, то той трябва да дойде и да разкрие пред депутатите за какво става въпрос", допълни Миков. Според него "има политически чадър над контрабандните канали" заради преразпределение на пазара.

По данните, обявени от депутата и бивш вътрешен министър, всеки ден някой от контрабанда прибирал 3 млн. лева. "Всеки ден четири контейнера с цигари се разпределят в мрежата с нелегални, фалшиви бандероли, които не са обложени със съответните данъци, 7 млрд. броя цигари годишно също се пускат в мрежата нелегално", каза Миков.

Oще: акцизи  ваньо танов  контрабанда  митници  симеон дянков  цигари 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани