БАН - примамка за фондацията на Бил Гейтс | webcafe.bg
newscafe

БАН - примамка за фондацията на Бил Гейтс

Webcafe.bg
16.05.2012, 10:49 (обновена 16.05.2012, 11:00)
бил гейтс

Снимка: © Getty Images

На въпрос дали е поканил Бил Гейтс у нас Росен Плевнелиев каза: "Той беше толкова благоразположен и добронамерен, че не исках да преиграваме

БАН като един държавен център за изследователска дейност с над 6000 учени може да бъде полезен за глобалната дейност на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. Това каза пред журналисти в Сиатъл президентът Росен Плевнелиев след среща с основателя на "Майкрософт" Бил Гейтс, който в момента се занимава с благотворителна дейност чрез своята фондация, предаде агенция "Фокус".

Представители на организацията "Бил и Мелинда Гейтс" ще посетят България и ще се запознаят на място с опита, който страната ни има в разработването на ваксини и лекарства.

Плевнелиев посочи, че с Бил Гейтс е била обсъдена и програмата 2020. Според президента основателят на "Майкрософт" е бил впечатлен, че България работи по своята дългосрочна стратегия и страната я прави по публичен и прозрачен начин, че се акцентира върху иновациите и върху индустрията с добавена стойност.

"Много беше важно да чуем съветът на Бил Гейтс, че наистина е добре България да се фокусира върху информационните технологии. Да се фокусира върху образованието, защото през 21-и век най-важен инструмент не е производството, не е машината, земята и фабриката, а човешкото знание", посочи Плевнелиев.

Президентът каза още, че Бил Гейтс знае отлично колко интелигентни са българите. "Много е важно да бъде организиран този потенциал на България и да сме държава, която има какво да каже в индустриите, свързани с информационните и комуникационни технологии и човешкото знание в областта на новите източници на енергия, което също така коментирахме много подробно", каза Плевнелиев.

Той и Бил Гейтс са обсъдили и нова фаза на проекта "Глобални библиотеки България". Тя предвижда още 500 библиотеки да бъдат оборудвани с компютри и интернет.

По програмата до този момент са обхванати 960 библиотеки в 895 малки и средни населени места, като 71% от тях са в села. На срещата е била обсъдена идеята да се направи интернет портал на всички библиотеки, които участват в програмата.

На въпрос дали е поканил Бил Гейтс у нас Плевнелиев каза: "Той беше толкова благоразположен и добронамерен, че не исках да преиграваме. Той е толкова добре запознат с проекта "Глобални библиотеки" в България, той е толкова добре запознат с перспективите пред европейските държави, че имайки добрата комуникация между нашите екипи и неговите, със сигурност ще намерим добрия начин той да дойде. Той е от тези глобални лидери, които ще дойдат, когато има смисъл да дойдат.

Oще: бан  бил гейтс  росен плевнелиев  учени 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

3 Чинчифон | 16.05.201215:29

Медиите ни подсказват ДА СЕ РАДВАМЕ,че лично Бил Гейтс приел Държавният глава на Република България!Роско се е явил със строг официален костюм и стегната вратовръзка,докато Бил се е забавлявал с отворена риза,лек костюм и щедра усмивка.Изненадата е,че не са били рекламирани магистралите,залите нито дори децентрализацията на Бойко,а само омразната му БАН?!Какво става...? Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

2 Harry | 16.05.201211:23

"БАН като един държавен център за изследователска дейност с над 6000 учени може да бъде полезен за глобалната дейност на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс."
Слушам и не вярвам на очите си, както казал един професор! И защо БАН трябва да е полезен за една частна фондация? Защото е американска, или защото е на Бил Гейтс?
Този Плевнелиев е едно човешко недоразумение!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

1 MacAllister | 16.05.201211:00

Толкова са смешни нашите неадекватни политици, че дори не биха могли да разберат колко абсурдно изглеждат, при това Плевнелиев някога е учил нещо свързано с Информационни технологии, а представяте ли си другите?
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани