БАН - примамка за фондацията на Бил Гейтс | webcafe.bg
newscafe

БАН - примамка за фондацията на Бил Гейтс

Webcafe.bg
16.05.2012, 10:49 (обновена 16.05.2012, 11:00)
бил гейтс

Снимка: © Getty Images

На въпрос дали е поканил Бил Гейтс у нас Росен Плевнелиев каза: "Той беше толкова благоразположен и добронамерен, че не исках да преиграваме

БАН като един държавен център за изследователска дейност с над 6000 учени може да бъде полезен за глобалната дейност на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. Това каза пред журналисти в Сиатъл президентът Росен Плевнелиев след среща с основателя на "Майкрософт" Бил Гейтс, който в момента се занимава с благотворителна дейност чрез своята фондация, предаде агенция "Фокус".

Представители на организацията "Бил и Мелинда Гейтс" ще посетят България и ще се запознаят на място с опита, който страната ни има в разработването на ваксини и лекарства.

Плевнелиев посочи, че с Бил Гейтс е била обсъдена и програмата 2020. Според президента основателят на "Майкрософт" е бил впечатлен, че България работи по своята дългосрочна стратегия и страната я прави по публичен и прозрачен начин, че се акцентира върху иновациите и върху индустрията с добавена стойност.

"Много беше важно да чуем съветът на Бил Гейтс, че наистина е добре България да се фокусира върху информационните технологии. Да се фокусира върху образованието, защото през 21-и век най-важен инструмент не е производството, не е машината, земята и фабриката, а човешкото знание", посочи Плевнелиев.

Президентът каза още, че Бил Гейтс знае отлично колко интелигентни са българите. "Много е важно да бъде организиран този потенциал на България и да сме държава, която има какво да каже в индустриите, свързани с информационните и комуникационни технологии и човешкото знание в областта на новите източници на енергия, което също така коментирахме много подробно", каза Плевнелиев.

Той и Бил Гейтс са обсъдили и нова фаза на проекта "Глобални библиотеки България". Тя предвижда още 500 библиотеки да бъдат оборудвани с компютри и интернет.

По програмата до този момент са обхванати 960 библиотеки в 895 малки и средни населени места, като 71% от тях са в села. На срещата е била обсъдена идеята да се направи интернет портал на всички библиотеки, които участват в програмата.

На въпрос дали е поканил Бил Гейтс у нас Плевнелиев каза: "Той беше толкова благоразположен и добронамерен, че не исках да преиграваме. Той е толкова добре запознат с проекта "Глобални библиотеки" в България, той е толкова добре запознат с перспективите пред европейските държави, че имайки добрата комуникация между нашите екипи и неговите, със сигурност ще намерим добрия начин той да дойде. Той е от тези глобални лидери, които ще дойдат, когато има смисъл да дойдат.

Oще: бан  бил гейтс  росен плевнелиев  учени 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

3 Чинчифон | 16.05.201215:29

Медиите ни подсказват ДА СЕ РАДВАМЕ,че лично Бил Гейтс приел Държавният глава на Република България!Роско се е явил със строг официален костюм и стегната вратовръзка,докато Бил се е забавлявал с отворена риза,лек костюм и щедра усмивка.Изненадата е,че не са били рекламирани магистралите,залите нито дори децентрализацията на Бойко,а само омразната му БАН?!Какво става...? Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

2 Harry | 16.05.201211:23

"БАН като един държавен център за изследователска дейност с над 6000 учени може да бъде полезен за глобалната дейност на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс."
Слушам и не вярвам на очите си, както казал един професор! И защо БАН трябва да е полезен за една частна фондация? Защото е американска, или защото е на Бил Гейтс?
Този Плевнелиев е едно човешко недоразумение!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

1 MacAllister | 16.05.201211:00

Толкова са смешни нашите неадекватни политици, че дори не биха могли да разберат колко абсурдно изглеждат, при това Плевнелиев някога е учил нещо свързано с Информационни технологии, а представяте ли си другите?
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани