Турция в ЕС ще смекчи конфликта на Европа с исляма | webcafe.bg
newscafe

Турция в ЕС ще смекчи конфликта на Европа с исляма

Webcafe.bg, по БТА
05.04.2013, 12:22 (обновена 05.04.2013, 20:46)
Турция

Турция е шестата най-голяма икономика в Европа и 17-ата в света

Приемането на Турция в Европейския съюз би спомогнало за смекчаване на конфликта между европейската и ислямската цивилизация и може да стане основа за създаване на техен съюз, каза турският министър по европейските въпроси Егемен Багъш, предаде БТА.

По думите му, някои европейски граждани имат отрицателно отношение към перспективата за приемане на Турция в ЕС заради исляма, но ислямът днес вече е европейска реалност, отбеляза Багъш.

Като аргумент той посочи, че "мюсюлманите във Франция са 11% от населението, в Германия - 9% и че изстъпленията на мюсюлмански екстремисти в Лондон и в парижките предградия са били извършени от хора, родили се и израснали в тези страни, но изповядващи грешни идеи".

Според Багъш приемането в ЕС на страни като Турция, където доминира ислямът, но функционират пазарна икономика, принципите на демокрацията и върховенството на закона, "би станало противоотрова на болезнените идеи, от които са отровени умовете на някои мюсюлмани в Европа".

Егемен Багъш е част от делегацията, която придружаваше турския президент Абдулах Гюл на посещенията му вчера и днес в Литва.

Не за първи път министърът подчертава ползите, които би имала общността от приемането на страна, в която основната религия е ислямът, в ЕС.

В края на м.г. при посещение в унгарската столица Будапеща той обяви мотото на Турция в преговорите с Брюксел: "Дръж се, Европа, Турция идва да те спаси".

Тогава той изтъкна, че Турция има стратегическо разположение, което свързва източния със западния свят, и членството на Турция ще бъде "уникална възможност да бъде глобализиран континенталният мирен проект".

Турция запазва своята решимост в процеса за членство в ЕС, каза още Багъш. Той изтъкна, че "всички несправедливи политически блокажи" пред страната трябва да бъдат премахнати, а процесът й на присъединяване да бъде съживен.

Министърът на пропусна да напомни, че Турция е шестата най-голяма икономика в Европа и 17-ата в света, а също е най-бързо развиващата се икономика в Европа и втората най-бързо развиваща се в света с икономически растеж от 8.5% през 2011 г.

Турция е важна също с оглед на европейската енергийна сигурност и е естествен енергиен мост между Каспийския басейн, Близкия изток и страните от ЕС, посочи той.

Oще: европа  егемен багъш  ес  ислям  преговори  турция  членство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

1 Dimitar Stamboliyski | 09.04.201313:38

Напоследък свтава все по-ясно, че Турция е по-готова за ЕС, отколкото ЕС за Турция...
   

оценка

+0 -0