Какво казаха Първанов и Плевнелиев преди "смяната" | webcafe.bg
newscafe

Какво казаха Първанов и Плевнелиев преди "смяната"

Webcafe.bg
16.01.2012, 00:15 (обновена 16.01.2012, 00:37)
Бойко Борисов и Росен Плевнелиев

Снимка: © Sofia Photo Agency

В четвъртък той и избраният за вицепрезидент Маргарита Попова ще положат клетва в Народното събрание, а в неделя ще е официалната церемония по встъпването им в длъжност

"За съжаление оценката ми, че Бойко Борисов е слаб премиер се потвърждава", това каза държавният глава Георги Първанов пред бTV в неделя. "За мен е важно да направя промяна в репутацията, в имиджа на държавата", това пък заяви избраният президент Росен Плевнелиев. В четвъртък той и избраният за вицепрезидент Маргарита Попова ще положат клетва в Народното събрание, а в неделя ще е официалната церемония по встъпването им в длъжност. На 22 януари изтича мандатът на досегашният държавен глава.

"Помагал съм на г-н Борисов, защото това е българският премиер, дали ми харесва или не - няма никакво значение. И преди да стане премиер - също съм помагал. Когато беше избран като министър-председател, го поканих и му разкрих цялата информация, всички козове на енергийната политика. Опитвал съм да помагам и за кризата, но там чуваемост нямаше", обясни днес Първанов.

Според него Борисов бяга от същността на политиката, но в общуването си с медиите е незаменим и недостижим. "България няма нужда от личностни сблъсъци, от агресивни, натоварени с омраза сблъсъци, има нужда от идейно-политически дебат, а такъв не се води", допълни президентът. По думите му ГЕРБ може да удържи мандата си и "да устиска" да няма предсрочни избори, защото държи във вътрешния си джоб гласовете на десетина депутати, но това няма да помогне на България.

Тройна коалиция е по-добре от тайна коалиция, каквато имаме сега, коментира още Първанов в отговор на въпрос за съставената от него коалиция между БСП, НДСВ и ДПС за управлението на кабинета "Станишев". "На България тогава беше необходима коалиция с не по-малко от три съставляващи партии. Моята мисъл беше дори за четворна коалиция - с БНС. Имаше възможност БНС да бъде носител на последния мандат. Това не стана - не се разбраха за министерските постове. Двойна коалиция нямаше да бъде трайна и нямаше да бъде силна. Ако не беше реализирана Тройната коалиция, щяхме да имаме избори до дупка, без шанс да се промени съотношението на силите", заяви Първанов.

Според него Тройната коалиция е изпълнила историческата си мисия да вкара България в ЕС, но след 2007 г. е можело да поиска нов мандат на доверие, което е щяло да бъде по-добре и за кабинета, и за БСП, тъй като вече в коалицията имало търкания и дефекти.

Първанов коментира и думите на неуспелия кандидат за вицепрезидент на БСП – че вместо за лидерството в партията да се съревновават Станишев и Първанов, добре е да има трети човек. "Няма незаменими хора. Този трети човек – представям си го млад, но доказал се в люти парламентарни битки, доказа, че може да генерира идеи, отворен към другите – партии, синдикати".   

Пред БНР Плевнелиев заяви, че не иска за България да се отнасят фрази като "мафията си има държава". "Много отвътре ми е напрегнато, много ми е притеснено, когато едни и същи клишета се въртят по целия свят за България. Обидно ми е понякога. Корумпираната държава, мафията, която си има държава, мутрите, които правят избори. Не, ние не сме такива".

Плевнелие заяви, че има намерение всеки месец да кани международните медии в различни региони на България, за да видят България такава, каквато е. "Защото само тогава светът ще я заобича и ще я харесва. Тези клишета трябва да бъдат, бих казал, трябва да отстъпят място на истината за България".

"Аз искам да имам на мобилния си телефон всички европейски лидери, не за друго, а защото вече няма локални кризи. Гръцката криза не е само гръцка криза...  За да бъда полезен за държавата, аз трябва да бъда много комуникативен, много, бих казал, добре признат, да бъда част от семейството на тези европейски и световни лидери, които вземат решението. Това е моята голяма амбиция".

"Няма да има случайни назначения на посланици", обеща още Плевнелиев. "Имах няколко срещи с министъра на външните работи и сме взели ясна и категорична позиция, че искаме с всеки един от хората, които ще бъдат изпратени оттук нататък, да покажем заявката на България, че ще защитаваме националния интерес. Бих казал европейското развитие на България и стратегическите й приоритети проличават и по начина, по който се назначава. Няма да има нито едно случайно назначение. Аз искам да знам кой, къде, благодарение на какви качества ще отвори вратите на националния интерес в тези държави."

Плевнелиев повтори, че няма да бъдат изпращани хора, сътрудничили на тоталитарните тайни служби, а висшите дипломати с ДС минало, които сега са на мандат в чужбина, ще бъдат отзовани по законен начин.

По темата за шистовия газ и позицията му, Плевнелиев заяви, че това е много болезнен въпрос за голяма част от българските граждани, затова за него е важно "всичко на масата, всички аргументи и гледни точки да бъдат чути".

Oще: георги първанв  президент  росен плевнелиев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

2 янаки | 16.01.201212:25

"Много отвътре ми е напрегнато, много ми е притеснено, когато едни и същи клишета се въртят по целия свят за България. Обидно ми е понякога. Корумпираната държава, мафията, която си има държава, мутрите, които правят избори. Не, ние не сме такива".

Ами какво друго „да се върти по света” по-различно от това, което се върти, и в Народното събрание, и в изказванията на политиците, и на журналистите, и на участниците в блоговете.
Няма как някой ди излезе чист след като толкова много помия се излива от всеки върху всеки, който има някакво значение в тази държава.

Ние българите в ЕС сме нещо като циганско семейство, настанено на първия етаж на жилищен блок с апартаменти. Съседите ни съдят за нас по това, което ни чуват да си казваме един на друг и като се знае, че сме нежелано семейство в блока, нормално е да „наострят ухо” за най-лошото, което си казваме, без да придирят вярно ли е или не. И като съдят по това, какъв е „най-добрият от нас”, главата на семейството, с когото се срещат на периодичните срещи на „жилсъвета”, какво друго да си мислят, освен че сме цигани и да са благодарни на съдбата, че не са едни от нас.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.02.2011, 15:39

1 Uti | 16.01.201210:55

"Много отвътре ми е напрегнато, много ми е притеснено, когато едни и същи клишета се въртят по целия свят за България. Обидно ми е понякога. Корумпираната държава, мафията, която си има държава, мутрите, които правят избори. Не, ние не сме такива".

И на нас ни е обидно, много даже!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани