Кабинетът намери 41 милиона лева за най-бедните | webcafe.bg
newscafe

41 милиона лева за най-бедните

Webcafe.bg, по БТА
28.03.2013, 13:57 (обновена 28.03.2013, 21:05)
Министерски съвет

Снимка: © Явор Николов

Служебното правителство намери 41 милиона лева за подпомагане на най-засегнатите от кризата

Държавата оряза разходите на министерства и ведомства, за да осигури близо 41 млн. лева за подпомагане на най-бедните и най-засегнатите от кризата.

Това е тежко решение, взето от кабинета днес след сериозен дебат, и някои министри са гласували против, каза министър-председателят Марин Райков. 

Точната сума е 40 967 604 лева, съобщи вицепремиерът по труда и социална политика Деяна Костадинова.

Министърът на финансите Калин Христов каза, че от механичното съкращаване на инвестиции няма полза и затова "се обединихме, че парите ще се намерят с намаляване на парите за издръжка на всички министерства". 

Парите са осигурени за сметка на намаление на разходите по бюджетите на Министерския съвет, министерствата и ведомства, както и за сметка нанамаление с 19 867 000 лв. на предоставените допълнителни средства по бюджета на МРРБ за ново строителство на автомагистралите „Хемус" и „Марица", съобщиха по-късно от МС.

Те ще бъдат насочени към субсидирана заетост, финансиране на програми за обучение и заетост на безработни лица на социални помощи, както и такива, останали без работа в резултат от икономическата криза и преструктуриране на производството.

Разширява се кръгът на лицата и семействата, които имат право на помощи за отопление и ще бъдат подпомогнати лицата и семействата, отглеждащи деца с трайни увреждания.

"Имаме желание финансов ресурс да бъде насочен и към подкрепа за започване на самостоятелна стопанска дейност", заяви социалният министър. По думите й тази идея не е достатъчно развита в програмите на министерството. 

Освен това правителството ще отпусне енергийни помощи за хора, които надвишават прага на енергийната бедност с до 10 лева и деца с увреждания. Става въпрос за 36 100 души.

До утре групата към тристранния съвет трябва да прецени кои от всички предложени мерки да бъдат финансирани и във вторник в 14 ч ще се обсъди това предложение и на предстоящото заседание на Министерския съвет да бъде окончателно финализирано.

Марин Райков: Не вземаме страна, а изработваме правила

Междуведомствена работна група ще създаде правила за публичност и управление на риска, свързан с управлението на паричните потоци на държавните предприятия и държавните дружества, каза Марин Райков. 

"Ние не събираме работна група, за да узнаем колко са парите на държавните дружества, посочи той, като отбеляза, че това е въпрос на елементарна проверка. "Изработването на правила не трябва да плаши никого. Ако някой има притеснения от това, че ще бъдат въведени правила, това не говори добре", каза премиерът.

"Преди известно време казах думата "солидарност". Някои хора реагираха негативно, за мое изумление, а други ме разбраха. Сега също казах думата правила. И тя също предизвика съмнения за агресия. Ние нямаме намерение да водим война срещу когото и да било, нямаме предвид предварително набелязани институции.

Става дума за правила, за да можем да управляваме риска, свързан с парите на държавните дружества, прозрачно да се управляват, целесъобразно в интерес на обществото", каза министър-председателят.

Работната група тепърва ще бъде сформирана, за да анализира ситуацията. "В момента, в който направим анализа, ще поискам от министъра на финансите да ви каже, това, което можем да ви кажем", посочи Райков.

Oще: държавни фирми  марин райков  правила  правителство  премиер  разходи  социално слаби 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.03.2013, 13:26

1 DonTsetsi | 28.03.201317:30

Това нищо не е. За какъв срок ще се изхарчат? Ако е за една година, това са 8000 заплати по 400 лева. Но ако махнем курсовете и административните разходи те се превръщат в доста по-малко.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани