Депутатите приеха законопроект за "Южен поток" | webcafe.bg
newscafe

Парламентът забърза "Южен поток" напук на Брюксел

Webcafe.bg, по БГНЕС
04.04.2014, 10:16 (обновена 04.04.2014, 12:14)
южен поток

Снимка: © Газпром

Законопроектът за "Южен поток" заобикаля европейското законодателство

Промени в Закона за енергетиката, които засягат "Южен поток" и бяха оспорени от ЕС, минаха на първо четене. Новите текстове в закона, внесени от депутатите Явор Куюмджиев и Таско Ерменков от Коалиция за България, дават дефиницията "морски газопровод", с която морската част на "Южен поток", навлизаща на българска територия, има правен статут, според който не настъпва в европейска територия.

По-рано Европейската комисия изрази притесненията си за готвените промени и поиска обяснения.

Според вносителите със законопроекта се цели  уеднаквяване на дефинициите на "междусистемен газопровод" с европейските директиви, както и създаване на нормативна уредба за морски тръбопроводи за транспортиране на газ извън Европейския съюз.

Законопроектът се отнася не само до „Южен поток", но ще регламентира и следващи инфраструктурни и енергийни проекти, според вносителите. По време на дебатите вчера депутатът Таско Ерменков заяви, че в българското законодателство не се разглежда въпросът докъде стигат правомощията на европейското законодателство.

Законопроектът е одобрен със 115 гласа от БСП, ДПС и „Атака". От парламентарната група на ГЕРБ 64 депутати гласували против, а четирима са се въздържали.

Депутатите приеха и промени в Закона за енергетиката, които позволяват на потребителите на ток и газ да обжалват сметките си, без да ги платят, ако за даден месец те са с 50 на сто по-големи от тези за предходните шест месеца.

Промените са предложени от група народни представители от Коалиция за България и цели „защита на правата на потребителите, предотвратяването на злоупотреба с монополно положение от страна на енергийните предприятия, както и гарантиране на равноправен достъп на всички крайни клиенти до електричество и природен газ".

Според приетите на първо четене изменения потребителите няма да плащат такса за повторно присъединяване към мрежата, когато достъпът е бил прекратен заради неплатени сметки. От ГЕРБ заявиха, че тези промени ще създадат сериозни проблеми, защото сметките за зимните месеци обикновено са по-високи от предходните, а разходите за повторно присъединяване към мрежата просто ще бъдат прехвърлени на дружествата, вместо да ги плащат неизрядните потребители.

Друга от предлаганите промени е и тази ДКЕВР да  може да определя цени на тока на всеки три месеца, а не веднъж годишно, както е сега.

Oще: европейски съюз  енергетика  закон  законопроект  народно събрание  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.11.2012, 16:27

2 Прокопи | 04.04.201419:28

Не я иска друг път. Ти им докарай тръбата пък да видим дали ще я върнат.
По-скоро се гони варианта на Северен поток - първо тръба, пък после 3-ти енергиен пакет.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 04.04.201414:53

Добре де, нали след като мине през България тази тръба трябва да отиде за някъде - за същата тази Европа, която вече определено не я иска. Ако европейците не пуснат тръбата да продължи след България и се окаже че по него мойе да стига газ само до нас, тогава само ние ще трябва да плащаме и за построяването и за поддръжката и няма да има никакви транзитни такси и т.н. /защото няма да има какво да се транзитира.
На българските политици наистина не им увират главите. И всички ще плащаме за това.
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани