200 000 си върнали здравните права за месец | webcafe.bg
newscafe

Данъчните пуснаха калкулатор за дълговете за здраве


23.03.2010, 13:00 (обновена 23.03.2010, 13:36)
болница

Снимка: © БГНЕС

Здравните вноски засега не ни гарантират качествено здравно обслужване, твърдят болните данъкоплатци

Електронен калкулатор, който автоматично изчислява дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях е публикуван на интернет страницата на НАП - www.nap.bg.

Услугата е безплатна, а за ползването й не е необходим електронен подпис. С помощта на здравноосигурителния калкулатор могат да се изчислят всички здравни вноски и лихвите към тях от 2000 г. досега.

Новата услуга на НАП ще улесни хората, тъй като няма да е необходимо да посещават офисите на агенцията, за да разберат колко точно дължат за здраве. Вместо това гражданите ще могат да направят първо справка в услугата за проверка на здравноосигурителния си статус и да проверят периодите, за които не са платени здравните им вноски. След това с помощта на калкулатора ще могат да изчислят точната сума, която дължат за здраве и лихвите за периода, в който не са плащали вноски.

За да изчислят задълженията си за здраве, клиентите на НАП трябва единствено да маркират месеците, в които са пропуснали да платят вноските си и как се осигуряват - като еднолични търговци, упражняващ свободна професия, земеделски или тютюнопроизводител и т. н.

Новата услуга е полезна, тъй като грешки в платежните нареждания могат да станат причина за прекъсване на здравноосигурителните права, предупредиха от НАП.

Превеждането на грешна сума за здравни осигуровки или пропуск да се впише име или ЕГН на задължения гражданин в платежното нареждане могат да доведат до неточно плащане и здравните права да не бъдат възстановени.

Според последните промени в законодателството  - в сила от началото на 2010 г., вноските на самоосигуряващите се вече се правят по ЕГН, а не по БУЛСТАТ, както бе до края на 2009 г.

Нови са и кодовете за вида на плащането, които самоосигуряващите се използват за здравно осигуряване и за социални осигуровки.

Вноските за родените преди 31 декември 1959 г. и след тази дата вече се правят по един общ код, вместо по два, както беше досега.

Важно е преди да се нареди плащане на осигуровките да се провери точният размер на вноските и на лихвите, които се дължат, за да не се окаже, че парите, които са внесени, са недостатъчно.

Препоръчително е, когато български гражданин не е внасял здравните си осигуровки за продължителен период, да преведе парите с отделно платежно нареждане за всеки месец.

С 200 000 са намалели здравно неосигурените българи до средата на март 2010 г. в сравнение с месец по-рано, показват данните на приходната агенция. През февруари те са били 1.4 милиона, а до 15 март вече са 1.2 милиона.

Oще: здравни вноски  нап 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани