Мюфтийството: По-тиха джамия, ако има още една | webcafe.bg
newscafe

Мюфтийството: По-тиха джамия, ако има още една

Webcafe.bg
28.05.2011, 11:21 (обновена 28.05.2011, 12:46)
мустафа хаджи

Снимка: © Sofia Photo Agency

Мустафа Хаджи: "И на нас не ни харесва хората да се молят на тротоара. Друг вариант няма, освен да ги изгоним от молитвата. А това е невъзможно"

Високоговорителите на софийската джамия могат да утихнат, а молитвените килимчета по време на молитви - да изчезнат. За това обаче е нужен още един мюсюлмански храм в София, тъй като този е недостатъчен.

Това е казал главният мюфтия Мустафа Хаджи след петъчната молитва в "Баня башъ", която въпреки предварителните анонси и опасения премина мирно и без сблъсъци, пише "24 часа".

"Петъчната молитва беше спокойна и бавна, хората тихи, а звукът от високоговорителите незабележим", уточнява "Дневник".

Хаджи припомни, че още през 2008 г. мюфтийството е купило земя в кв. Малинова долина и поискало разрешение да строи там джамия и учебен комплекс. След като се надигна обществено недоволство, мюфтийството отстъпи и се съгласи зала във въпросния комплекс да бъде пригодена за молитви. И досега обаче нямало разрешение от общината за проектирането на сградата.

"И на нас не ни харесва хората да се молят на тротоара. Друг вариант няма, освен да ги изгоним от молитвата. А това е невъзможно", обясни мюфтията.

От вероизповеданието напомниха още, че мюсюлманите в София са много - 20-30 хил. души, а в джамията има място за 700. Затова има нужда от втора джамия, за която вече имало проект и закупено място, но от години общината не правила нищо по въпроса, съобщава пък "Сега".

По информация на изданието главното мюфтийство планира да заведе граждански иск срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров за причинени материални и нематериални вреди. Това е заявил Асан Имамов юрисконсулт на гл. мюфтийство на мюсюлманското вероизповедание в България.

Искът ще е по-скоро символичен, отколкото да търси някаква облага, обясни Имамов. Той най-вероятно ще бъде заведен след около две седмици и ще е за вреди от материален и нематериален характер.

"Всички мюсюлмани биват наричани "терористи", което нас остро ни обижда", каза главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи. Той смята, че трябва да се направи нещо сериозно по този въпрос, "защото истината трябва да възтържествува".

Главният мюфтия заяви, че те остро осъждат провокациите, които бяха отправени миналия петък и призова целия български народ да се противопостави на тези действия, тъй като те водят до потъпкване на светостта на нашата родина.

Главният секретар на мюфтийството Хюсеин Хафъзов заяви, че след случилото се от миналия петък мюсюлманите в България са раздразнени. Те споделяли с него, че "това е може би подготовка за нещо по-голямо, което е насочено "срещу нашите свободи, срещу нашата религия, срещу нашия етнос".

"Може би тази паника не е всеобща и всеобхватна, но има настроения, хората са доста сериозно раздразнени", каза Хафъзов. Той посочи, че те са обидени от това отношение, но "никой не се е организирал, никой не смята по някакъв начин да се противопоставя".

Главният мюфтия е категоричен, че в България няма радикален ислям.

Oще: джамия  молитва  мюфтийство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.03.2011, 19:29

9 Архангел | 29.05.201110:19

И на всичките 5 служби ли през деня джамията е пълна, че трябва да има хора на тротоара и да се чуват високоговорителите?Айде бе!Я си помислете пак!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.03.2011, 19:29

8 Архангел | 29.05.201110:18

И какво следва?
"Няма да взривяваме ако имаме още 17 джамии"?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.03.2011, 19:29

7 Архангел | 29.05.201110:17

Мюфтийството: По-тиха джамия, ако има още една
...

Вие какво?Условия ли поставяте на държавата?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 10:51

6 A4i | 28.05.201121:43

Закона не е на страната на мюфтийството, тъй като то нарушават общественият ред, а иска да извлече дивиденти за себе си от своите неправомерни действия. Има изрична забрана в наредбата за обществения ред в столицата да се използват високоговорители за религиозни цели. Също така за провеждането на мероприятия, като моленето на обществено място, се изисква разрешение, още повече, че сградата на Министерски съвет е съвсем наблизо.
Пробват се хората. Ако им мине изнудването, значи в общината са серсем будали. Другият път ще искат повече. Перманентните нарушения на общественият ред от религиозна организация, като мюфтийството как се квалифицират правно? Вражда на религиозна основа или какво?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.02.2011, 12:43

5 D G D | 28.05.201117:50

мдаа... пък да разрешат coffee-shop -овете и няма да си хвърляме спринцовките край училищата... и т.н....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

4 иван | 28.05.201116:52

По този въпрос вече толкова много се коментира, че да го дъвчем още е загуба на време. Ислямът е една от основните религии в България. Изповядва се от около 800 000 мюсюлмани. България е светска държава и няма господстваща религия.
Конституцията защитава правото на вероизповеданията без разлика, щом те са признати по законен ред. така че мюсюлманите изпълнявайки ритуалите си не правят нещо, което да е нередно и да бъде предмет на толерантност.

Според bnews.bg думите по този въпрос на мюфтията, са: „И ние не одобряваме изнасянето на килимите по тротоарите, каза Хаджи и обясни, че това се налагало, защото 700-те места в джамията не стигали и вероятно затова тази практика ще продължи занапред.” И нито дума за високоговорителите като някакво условие.
Заглавието на статията е ПОДВЕЖДАЩО и няма място в сайта, освен ако се преследват прозрачни цели.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

3 Rowan | 28.05.201115:54

И изобщо, цялата тази работа с джамиите в София е толкова прозрачна, че няма на къде. Всичкия този шум е за консолидиране на електората на ДПС. Те без проблем държат районите с тютюнопроизводителите, защото изкупуват продукцията им. Изкупуват я на безценица и ги карат да протестират за субсидии. Държат и районите с местна власт на ДПС. Имаше преди години интервю с един дядо от село с 23 жители. Дошъл кметския наместник от ДПС и поискал 23 гласа за партията на предстоящите избори. Не някой да гласува за друга партия, само един да не гласува (т.е. да няма 23 бюлетини за ДПС от това село) и спират автобуса два пъти седмично и колата дето ги зарежда с хляб. Ето така си държат електората в малките населени места с див феодализъм.

Това за мюсюлманите от големите градове няма как да стане и тях се опитват да ги мобилизират чрез вярата. Затова винаги ще искат повече и повече джамии и тонколони ще изкарват, за да предизвикат отказ и по този начин да подклаждат конфликта на верска основа. Не мюсюлманите са проблем, а партията на етническа основа ДПС.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

2 Rowan | 28.05.201115:33

Само ще си копи-пейстна коментара от една друга статия:

"И изобщо като си говорим за толерантност, въпроса ми към толерастите е: До къде се простира вашата толерантност? Кое за вас е приемливо? Преди да тръгнете да защитавате гласът на имама по тонколони всеки петък в центъра на столицата, замисляте ли се, каква е основната цел на камбаните при християните, тонколоните на имама и т.н.? МАРКИРАНЕ на територия, като при кучетата. Прочетете малко история на религиите.
До къде е вашата търпимост? Приемливо ли е публичното клане на кокошки? Добре, гласът на имама не е толкова брутален, пък и е само веднъж седмично. Не ако, а когато поискат да е два пъти? Понеделник и петък например, или що пък не всеки ден. Ае дай направо да е по ПЕТ пъти на ден всеки ден, защото така е според корана. Пък и защо да е само от една джамия в столицата, те имат пари могат да си вдигнат 10, 20 или направо стотина... В столицата, лицето на страната ни да го е*а!
Евгени, Иване и останалите, искате ли децата ви да се събуждат и лягат с гласът на имама на език който не разбират? До къде се простира вашата толерантност?"

Някой да каже, че не бях прав. Малка им била джамията с 700 места, те в петък нямат и 70 човека.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

1 иван | 28.05.201113:09

„По-тиха джамия, ако има още една......"
Ставаше въпрос, че за да изчезнат килимчетата пред джамията трябва да се построи втора, защото тези килимчета се слагат отвън, защото джамията не може да побере всички дошли да се помолят.
Това за високоговорителите,като задължително условие, струва ми се, е добавено от автора. Главният секретар на мюфтийството Хюсеин Хафъзов беше достатъчно точен и конкретен в излагане исканията на мюсюлманите в България. Условие за високоговорителите липсва и няма логика да има.

Не наливайте масло в огъня, скъпи сънародници.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани