"Медиана" дава 10% разлика между първите две партии | webcafe.bg
newscafe

"Медиана" дава 10% разлика между първите две партии

Webcafe.bg
02.10.2014, 11:23 (обновена 02.10.2014, 12:07)
Кольо Колев

Снимка: © Sofia Photo Agency

Социологът Кольо Колев очаква 6-партиен парламент

След изборите на 5 октомври в парламента ще влязат 6 партии, очаква социологът Кольо Колев от "Медиана". Според него сигурно е участието на ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриотичен фронт, България без цензура и Реформаторския блок. Изследването е със собствено финансиране на агенцията и е завършило 5 дни преди изборния ден, направено е с 1000 души над 18 години.

Според Кольо Колев 31% от избирателите биха гласували за ГЕРБ, а след тях се нареждат БСП с 21 на 100. 13.2% биха дали гласа си за ДПС, 7,5% за ББЦ, 7.1% за Патриотичен фронт, 6.8% за РБ.

Социологът дава шансове за преминаване на бариерата и на "Атака", които биха могли да получат 4,5%, а АБВ остава малко под бариерата - 3,7 %.

Най-вероятната конфигурация е 6-7 партиен парламент и много проблеми, за която и да е партия при опита да състави парламентарно правителство. ГЕРБ ще получи най-много депутатски места, но е малко вероятно да получи повече от 90. Съответно ще трябва да се търси 3-4 партийна коалиция (с БСП, ДПС) или да направи опит да състави правителство на малцинството, очаква Колев.

ГЕРБ и БСП не печелят от засилената тревожност - не се привиждат като спасител за голямата част от избирателите. Връщането и на двете големи партии на власт се вижда от мнозинството избиратели за неприемливо, лошо или дори катастрофално.

За възможното връщане на ГЕРБ на власт такова е мнението на 40 % от избирателите, за БСП-41 %. Тези данни показват и огромните проблеми с общественото доверие, които би имала всяка от двете партии при опит да съставят парламентарно мнозинство и правителство.

Наблюдава се засилен негативизъм по отношение на политиката и политическото. Близо една трета от избирателите (30 %) заявяват, че няма нито една партия, която искат да видят в управлението на страната.

Голяма част от избирателите не вярват, че изборите ще бъдат честни, нито че служебното правителство ще бъде безпристрастен арбитър в тях (само 18 % смятат, че то не взима страна в тях).

Според 39 на 100 от анкетираните кабинетът "Близнашки" ще играе за определена политическа сила, а 43% не могат да преценят. Едва 9% пък смятат, че изборите ще бъдат честни.

Социологът очаква около 3,2 милиона избиратели пред урните. Според него е възможно да се направи правителство, но след това да започнат вътрешните разправии и то да се окаже временно и краткосрочно, прогнозира още Кольо Колев.

През октомври най-харесван политик е Кристалина Георгиева, събрала симпатиите на 53% от запитаните, а най-неодобряван е Касим Дал.

Oще: 5 октомври  вот  глас  гласуване  избори  избори 2014  медиана  народно събрание  парламент  партии  предсрочен вот  предсрочни избори  прогноза  социолог  социолози 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани