Бойкот на съдии от цялата страна заради уволнената Тодорова | webcafe.bg
newscafe

Бойкот на съдии от цялата страна заради уволнената Тодорова

Екип на в. "Сега"
12.07.2012, 21:56 (обновена 13.07.2012, 11:08)
съд

Уволнението на най-върлия критик на Цветанов разбуни съдебната система

Седмица преди мониторинговия доклад на ЕК напрежението в съдебната система ескалира. Вчера Висшият съдебен съвет (ВСС) предприе безпрецедентен ход, като уволни дисциплинарно шефа на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова, която е един от най-отявлените критици на вътрешния министър Цветан Цветанов. В отговор съдии от цялата страна заплашиха с бойкот и протести, към които ще се присъединят и граждани, организиращи се чрез социалните мрежи. Главният прокурор Борис Велчев и шефът на ВКС Лазар Груев излязоха ядосани от заседанието на ВСС и отказаха коментар. "Питайте тези, които я уволниха", бе единственият коментар на Велчев. "Не се меся на ВСС. Те са отпреди. Точно сега? Работи срещу нас", лаконичен бе Бойко Борисов пред "Сега". Говорителят на ЕК Марк Грей заяви, че случаят вече е известен в Брюксел. Без да се ангажира с оценка, той каза, че в мониторинговия доклад могат да се правят поправки "до вечерта преди огласяването му".

На закрито заседание на ВСС Тодорова бе освободена като съдия от Софийския градски съд с официалния мотив, че е забавила мотивите по три дела. Става дума за процеса срещу наркобоса Васил Маникатов, както и за дела за отвличане и убийство. Проверките по тях бяха инициирани след нападки от вътрешния министър или по повод публикации в медиите.

По процеса за отвличане тя е забавила мотивите с 4 години 8 месеца. Сигналът за това дело бе внесен във ВСС от шефа на Апелативния съд в София ген. Веселин Пенгезов, който пък твърдеше, че е намерил документите пъхнати под вратата на кабинета си. По това дело Тодорова е произнесла една условна и две оправдателни присъди. Заради забавените мотиви обаче е изтекла абсолютната давност за търсене на отговорност и решението на първата инстанция не е обжалвано. Предложението за дисциплинарно производство по това дело бе внесено в началото на март от петима членове на ВСС - Пламен Стоилов, Иван Колев, Теодора Нинова, Вельо Велев и Кирил Гогев.

Месец по-късно петимата отново предложиха Тодорова за наказание по другото дело - за убийство. По него съдийката е оправдала подсъдимия Славчо Добрев, тъй като е сметнала, че престъплението е извършено в условията на неизбежна самоотбрана. Добрев убил Ангел Ненов, познат на приятеля на сестра си. Жената била малтретирана постоянно от партньора си, а една вечер Добрев бил нападнат от Ненов, след като се опитал да защити сестра си. Присъдата по това дело е произнесена на 13 май 2005 г., но мотивите са изготвени на 20 май 2009 г. На 18 март 2011 г. Софийският апелативен съд потвърждава оправдателната присъда. Прокуратурата обаче заявява, че не поддържа протеста на колегите си от първата инстанция и присъдата влиза в сила още тогава.

В началото на годината Мирослава Тодорова бе наказана с намаление на заплатата за срок от 2 г. заради забавени 57 дела. Нарушенията излязоха наяве след проверка на Инспектората към ВСС през лятото на 2011 г. Другите съдии, бавили дела, се разминаха с по-ниски наказания. Най-лекото бе за шефа на Софийския градски съд и семейна приятелка на МВР министъра Цветан Цветанов - Владимира Янева, на която ВСС наложи забележка, въпреки че тя бе забавила 43 дела. Според непотвърдена информация още тогава в съвета е имало предложения за уволнението на Тодорова, но те са били отхвърлени. Тодорова е единствената, която де факто е наказана два пъти за едно и също провинение.

Членът на ВСС Божидар Сукнаров обясни вчера, че това не са единствените нарушения на Тодорова. Според него тя е нареждала на съдебните деловодители да обявяват, че делата са предадени, а всъщност материалите са били давани месеци по-късно. "Дисциплинарната комисия при ВСС сезира Софийската градска прокуратура дали това не представлява документно престъпление", обясни Сукнаров. По-късно стана ясно, че прокуратурата е отказала да се занимава с въпроса. Самата Тодорова в писмена защита пред ВСС обяснява, че огромната й натовареност с дела, включително и на други съдебни състави, е една от причините за забавянията. Освен това известно време е нямала кабинет и бюро, на което да работи, и е имала ангажименти като преподавател в Националния институт на правосъдието (НИП) "Направихме съпоставка между нейните дела и делата на останалите колеги. Делата се разпределят на случаен принцип. Такова прекомерно натоварване няма. Даже има нейни колеги, които са били натоварени повече. Другото възражение е, че голяма част от времето, при постъпване на работа в градския съд, на нея не й бил осигурен кабинет, което ние не установихме да е така. Третото и основно възражение беше, че е имала ангажименти като преподавател в Националния институт по правосъдие, но тези ангажименти не съвпадат със срока, през който това дело е трябвало да бъде написано", заяви Сукнаров.

Решението на ВСС бе посрещнато на нож от съдии от Софийския градски съд, Софийския районен, както и от Върховния касационен съд. Магистратите обявиха, че ще се съберат на протест пред ВСС днес. В декларация с безпрецедентно остър тон те разкритикуваха решението. "То е не само поредната проява на дефектната и непредсказуема дейност на този орган, то е еманация на зависимостта на ВСС от конюнктурни интереси и последователна проява на безпринципност и двоен стандарт", заявиха те. Отворено писмо изпратиха и 11 младши съдии. "За нас е очевиден стремежът съдия Тодорова да бъде охулена и злепоставена в очите на обществото, така че хората, които не я познават, да не вярват на думите й. Подобно поведение на управляващия съдебната система орган ни кара дълбоко да се замислим дали има бъдеще за нас в тази система", се казва в тяхното становище.

Депутатите също не останаха безучастни към случващото се. "Това е безумно, политически гнусно решение и чиста саморазправа. Причината е ясна. Освен това е пример за назидание и сплашване към цялата съдебна система и към всеки, който си позволява да мисли различно и да има критично отношение не само към вътрешния министър Цветан Цветанов, но и към управлението и властта", заяви Ангел Найденов от БСП. Павел Шопов от "Атака" пък коментира, че Тодорова е единственият човек, посмял да се опълчи на Цветанов. "Това уволнение буди тревога и съмнения, не е добър знак за състоянието на съдебната система. Има съмнение, че уволнението е по-скоро политическо, тъй като тя беше категоричен опонент на Цветанов и на опитите на правителството да постави под контрол съдебната система", заяви Четин Казак от ДПС. Представителят на управляващото мнозинство Анастас Анастасов обяви, че Тодорова не е първият съдия, който е освободен с подобни мотиви.

Сега

Oще: мирослава тодорова 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

26 Божидар Гюлмезов | 14.07.201216:38

Оня луд!?!?!

1. Вече сме дискутирали, ама пак да ти напомня - след мирния договор от 1913, ангорската спогодба и още няколко спогодби последната от преди 20 тина години- са останали няколко неща да се доуточняват, които може евентуално да доведат до плащания на Турция към България.

2. Да, ще натикам циганите от гетата по селата. В момента от Съда по правата на човека не ни разрешават да им събаряме гетата, защото нямало де другаде да живеят, въпреки че са незаконно самонастанили се. Е ще им осигурим домове - изоставените села.

3. Достатъчно си невеж за да не правиш разлика между разваляне на приватизационен договор и национализация... Ако не се сещаш ЕРП тата бяха държавни, така че това не е национализация, а държавата си взема обратно това дето на практика го подари на смешна цена. Докато "моя завод" никога не е бил държавен, и там държавата просто няма договор за приватизация който да разваля.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

25 Чинчифон | 14.07.201212:06

Днес е вече 14 юли-националният празник на Франция!Честит ви празник,братя европейци!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

24 Оня Дето Го Трият | 13.07.201221:14

1. Какви сметки имаме с Турция?
Ако нещо напоследък сме внесли, изнесли, някой не го е платил, ок, да го разчистим. Обаче тия претенции за които говори Атака звучат.....абе комично.
Ако е нужно да ти обяснявам защо, значи много сме я закъсали....

2. Ще закараш цигани в пусто село и незнам си кво.....
Бобчо, не сме 15 век, да заточим престъпниците в Австралия или в дивата нова Америка. 1 млн. примати да ги пратиш по селата..... ако и това трябва да дискутираме сериозно, значи много сме го закъсали

3. ЕРП-тата....национализация.... тук май сам знаеш, че няма как да стане
Ако измислите в Атака как да стане, искам на следващия ден и твойта фирма дето работиш да я национализират. Все има за какво.
После да дойдат и компютъра от който пишеш коментари също да ти национализират....
И тебе да те национализират.....нали си националист Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

23 Божидар Гюлмезов | 13.07.201221:02

*Ако случайно в селото все още има 5-6 последни пенсии - дават им се апартаменти в града като компенсация за отнетите земи и къщи.

В България има огромно количество изоставени села.


Я кажи още "безсмислици" дето ги е предлагала Атака. И впрочем колкото повече ме провокираш като "човек на Атака" толкова повече всъщност ми връщаш желанието да гласувам за тях отново, защото злепоставяш критиците на Атака, като ги отъждествяваш със себе си.


Ако наистина искаш да ме откажеш от тях - спори с мен на базата на казаното от мен, докаже че възгледите ми са грешни - моите лични, а не това което си мислиш че е Атака, нито това което си мислиш че съм аз като участвал там от самото начало.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

22 Божидар Гюлмезов | 13.07.201220:58

21 Оня Дето Го Трият | 13.07.201220:50
Е ти ли даваш решение, бе Атака?
Да сме искали 2 млрд. компенсация на Турция? (любимото ми)
Да сме изгонели циганите от гетата (къде да ги сложим - в Хилтън ли?)
Да сме национализирали ЕРП-тата (на кой свят живееш?)
Да сме...... всички глупости не ги помня
-----------------------------------

Всъщност е:

1. Да си разчистим сметките с Турция. Ако се окаже че няма какво да ни плащат - ок. Но да се повдигне и реши въпроса.
2. Да изгоним циганите не само от гетата, ами и от градовете където се намират. За всяко разрушено гето - циганите се извозват до някое изоставено село, и им се подарява някоя изоставена къща. Ако случайно в селото все още има 5-6 последни пенсии - дават им се апартаменти в града. Циганите ако щат един друг да се ядат там.
3. Развалянето на приватизационните договори с ЕРП тата за съжаление май вече е неприложимо, прекалено много време мина от тогава. Но ако още има шанс - трябва да се развалят при първа възможност (неспазване на приватизационните изисквания)Я пак повтори кое от тези неща е глупост?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

21 Оня Дето Го Трият | 13.07.201220:50

Е ти ли даваш решение, бе Атака?
Да сме искали 2 млрд. компенсация на Турция? (любимото ми)
Да сме изгонели циганите от гетата (къде да ги сложим - в Хилтън ли?)
Да сме национализирали ЕРП-тата (на кой свят живееш?)
Да сме...... всички глупости не ги помня...

Това нито са идеи, нито са решения на проблеми....това са просто глупости.
Па и някак си поне по-сладко ми е ако ме крадат експерти, отколкото да ме крадат по същия начин аматьори.... щото краденето не е спряло, незнам дали знаеш Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

20 Божидар Гюлмезов | 13.07.201220:24

Кои са по компетентните бе оня?

СърГей? Р.Овч? Иван Костоффф и приватизацията му ли? Крадлив Дедо? Милен Хотелчев? Или Кунева - затвори атомната -Пръмова?
"Да приключваме седянката" велчев? Или "обръча от фирми" доган - хидроиндженера? А не сетих се - Местан-митингите на турски език е.


След като не даваш решение нямаш право да се оплакваш че текущите предложения са некадърни - като можеш повече дай ти по-добро. Като не можеш, ами "всички са маскари" - просто си замълчи че се излагаш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

19 Оня Дето Го Трият | 13.07.201220:16

Бобчо

Бих се допитал до теб за експертен съвет само ако реша да претопявам цигани на сапун и да искам 2 млрд. от Турция като компенсация за какво беше там....
По всички други теми е редно чинно да си мълчиш и да слушаш по-компетентните от тебе (не говоря за мен, спокойно), пълен въздух сте.
Факт е, че специално ГЕРБ и Атака излъчват крещяща некомпетентност в почти всичко....ако не ми вярваш на мен, питай останалите около себе си не разбирам
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

18 Бобо | 13.07.201217:38

И са какво ше гласуваме кой крал кой ял и кой срал у устата народна? Това ли ни отредиа, или искат да си го самоотредим, както е от 23 години? А бе ора, лето е , не нам, нека они си решат как да си делат баницата. И ако за тва ги не бива, шо повече? Не им сакам ни сфирките ни благите рани. Ора разни по света и сите по убави от наште пърпълетки. пръц - хръц
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

17 Bobby_gBG | 13.07.201217:09

Оня Дето Го Трият | 13.07.201214:35

Не Боби, забавлявам се просто на техен гръб понякога...
--------------------------------

А пък нормалните хора виждат един дебил дето се хили на собствената си глупост в стил

"вижте ги тези смешници. Казват че земята била кръгла. Вие предстявяте ли си колко са тъпи? Направо си умирам от смях колко са зле хахахахахаха" Смее се
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани