39 предприятия са заявили, че искат да произвеждат продукти с марката "Стара планина", одобрени са 27, 11 чакат, а едно не е одобрено | webcafe.bg
newscafe

Самоконтрол му е майката за "Стара планина"...

Webcafe.bg , По "Стандарт" и БНР
01.09.2010, 10:58 (обновена 02.09.2010, 14:15)
йордан войнов

Снимка: © БГНЕС

Шефът на Националната ветеринарно-медицинска служба Йордан Войнов отрича акцията "Дупетата" да има за цел да отвори ниша за скъпите продукти "Стара планина"...

Интересът към въвеждането на (незадължителния) БДС за месните продукти е небивал, казва в интервю за "Стандарт" шефът на Националната ветеринарно-медицинска служба Йордан Войнов. "Имаме 39 предприятия, които са заявили, че искат да произвеждат тези продукти. Одобрените са 27, 11 чакат, а едно не е одобрено".

По отношение на контрола Войнов казва, че разчитат "най-много на самоконтрола на производителите". Аргументът му: "Защото отговорните бизнесмени знаят, че като излъжат веднъж, може и да мине, ако излъжат втори път - пак, но на третия бизнесът им ще се срине".

Практиката в България не потвърждава тази му увереност... 

Въпросът с БДС-стандарта е дали може да има едно универсално улеснение за клиентите  като лого, стикер или надпис, което да ги откаже от четенето на етикетите и да ги накара да се доверят, каза наскоро по БНР Лъчезар Иванов от консултантската компания "Индъстри уоч". 

"Това е ползата от такъв тип стандарти, друг е въпросът, разбира се, защо това трябва да го прави държавата и защо бизнес-асоцииациите, които са силни във всеки един бранш, не направят нещо такова и с времето да наложат тези означения... В България, нека да е ясно още веднъж, задължителни държавни стандарти няма. Този стандарт също нe е задължителен и тогава си задаваме въпроса защо държавата се занимава с нещо, което е доброволно и по избор", пита експертът.

Новите продукти с логото "Стара планина" са значително по-скъпи от досегашните кренвирши, салам "Камчия", наденица и кебапчета, които има в търговската мрежа. Във Видинско например те са абсолютно непродаваеми - заради слабото потребление в резултат на безработица и ниски доходи. В магазините в Шумен пък една фирма предлага месни продукти, произведени по стандарт "Стара планина" - при това пълния асортимент. От фирмата уточниха, че пазарът ще покаже какъв ще е обемът на производство им, но е сигурно, че цените ще бъдат два пъти по-високи от досегашните, предаде БНР.

Според шефа на НВМС Йордан Войнов акция "Дупетата" няма нищо общо с налагането на новите месни продукти "Стара планина".

Другата гледна точка - на ударените

По пътя към "Стара планина" лежи един мърдащ труп, наричан САФ "Магелан", смята обаче Георги Костадинов, шеф на фирмата, ударена по време на акция "Дупетата". Нито една лабораторна проба не е била взета от унищожените през май 300 тона продукция на "САФ Магелан", твърди той.

Войнов твърди, че фирмата е била наказвана през 2008-а. Костадинов го опроверга с публичното си изявление, че до май 2010 г., когато е започнала атаката срещу компанията му, не е била наказвана от ветеринарните власти.

Войнов заяви, че чрез посредник през май Костадинов се съгласил да се признае за виновен за развалено месо, а в замяна искал разрешение за внос на свински уши от Белгия. Костадинов представи документи за качество на продукцията си и сертификат за съответствие за белгийските свински уши, който показва срок на годност до април 2011-а.

Костадинов се закани да даде Войнов и НВСК на съд заради накърнения авторитет на компанията, натрупаните вреди и пропуснати ползи, както и заканата на Войнов да "изтрие от картата" тази фирма. Войнов пък го нарече "лъжец" и "тарикат".

Според Костадинов шефът на РВМС-Плевен д-р Емил Попов е отстранен само защото не е глобявал фирмата му. Така било и с шефа на РВМС-Пазарджик, също отстранена преди месеци поради същата причина, въпреки че година по-рано е била обявена за ветеринар на годината.

"САФ Магелан" ще продължи бизнеса си с изрезки, но ще ги пакетира и вакуумира в чужбина - в Германия и във фабриката си в Румъния.

"Българските ветеринарни власти са пределно наясно, че в европейските държави една фирма може да препакетира и преетикитира колкото си иска. Въпросът е продуктът да е годен. В България болниците нямат закуски, а ние изхвърляме 300 тона абсолютно годни за употреба хранителни продукти", заяви  Костадинов. Той съобщи днес, че ще съди държавата.

Изчезнала е мръвка под възбрана

441 кг мариновани агнешки бутчета под възбрана, внесени от Англия, са изчезнали тази нощ от склада на проверяваната от акция "Дупетата" плевенска фирма "Анона", собственост на "САФ Магелан". Странно как, след като през нощта складът е бил охраняван от полицията заради изтекла предния ден информация, че от фирмата направили опити за подмяна на палетни списъци и партидни номера на месни продукти.

107 тона продукция от месо в 12-те хладилни камери на фирмата са под възбрана заради изтекъл срок на годност и неизрядна документация.

Липсата на бутчетата е установена от ветеринарните инспектори в Плевен. Те изясняват дали са изчезнали, както се смята или са преместени на друго място в склада. Продължава и описването на стоката и проверката дали отговаря на етикетите.

Забраната за внос на обрезки - правен нонсенс

Забраната за внос на обрезки от Европа обаче, обявена наскоро от шефа на НВМС Йордан Войнов, е правен нонсенс, коментираха експерти. България е член на ЕС и в разпоредбите на ЕС се използва терминът транспортиране, а не внос, тъй като става въпрос за вътреобщностна търговия. Забрана или разрешение за внос може да има само за трети страни.

Иначе в случай че се установи опасна стока, сме длъжни да информираме органите на Еврокомисията.

Изявлението, че се забранява на фирмите да внасят изрезки от колбаси от Холандия, Германия и други европейски дестинации си е правен нонсенс. Така че нека ветеринарните служби да кажат какви мерки  всъщност имат предвид.

Друг е въпросът дали чрез деклариране на обрезките като доставени от ЕС не се прикрива друго място на производството им... Латинска Америка например, откъдето се внасят огромни количества замразени меса. Тяхното влагане в луканки и колбаси у нас бе разрешено именно с промяна на задължителния в началото на миналия век БДС - под натиска на големи производители. Промяната беше съществена, тъй като разреши в луканката да се влага замразено месо...

Oще: дупета  йордан войнов  колбаси  месо  стара планина 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.08.2010, 16:22

2 Myhouse | 01.09.201022:08

Що да са смешни... така им отърва. Тия предприятия да не са на случайни хора...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2010, 11:31

1 ДИМИТЪР ШОПОВ | 01.09.201018:50

САМОКОНТРОЛ ОТ ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ !!!???


НЕ СТАВАЙТЕ СМЕШНИ !
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани