Властта най-сетне готова с регулация за кредитите | webcafe.bg
newscafe

Властта най-сетне готова с регулация за кредитите

Webcafe.bg
01.02.2014, 09:52 (обновена 01.02.2014, 10:34)
левове

Проектът предвижда още, когато лихвите по заемите са плаващи, те да се определят от пазара

Промени в Закона за потребителския кредит, които вече са внесени в парламента, предвиждат банките да нямат право едностранно да променят лихвите по кредити, както се случва сега. Това съобщи Нова ТВ.

При ипотечните заеми вече няма да се плаща наказателна лихва, ако решим да се издължим на банката след първата година от тегленето на заема.

Ако се сдобием с пари, за да изплатим ипотеката още през първите месеци след като сме взели заема, ще дължим наказателна лихва, но тя ще е до 1%, докато сега наказателната лихва е 5%.

Проектът предвижда още, когато лихвите по заемите са плаващи, те да се определят от пазара. Иначе казано - от европейските междубанкови лихви, а не от управителните съвети на банките. Това важи за всички кредити, а не само за ипотечните.

Има промяна, свързана с т. нар. фалит на физическото лице - когато изпаднем в невъзможност да си изплащаме ипотеката.

Депутатите предвиждат два варианта - първият е, когато длъжникът не може да си плаща, банката придобива жилището му и това е всичко - вече не се дължи нищо.

Вторият вариант е сега съществуващият - при невъзможност за разплащане се взима жилището и се доплаща стойността на кредита, ако имотът не покрива взетия заема.

При първия вариант лихвата по заема ще е по-висока, но пък ще знаем, че ако имаме трудности, няма да се наложи до края на живота си да живеем под наем и да изплащаме дома, който банката отдавна ни е отнела.

Всичко това обаче важи за заемите, които ще се отпуснат след приемането на законовите промени.

Към този закон се предвижда да минат и така наречените бързи кредити - компаниите вече ще се лицензират, но засега не е ясно дали от БНБ или от Комисията за финансов надзор.

Промените за бързите кредити бяха обещани от управляващите още миналата есен.

Ще трябва да имат поне 5 млн. капитал. Засега не е предвиден праг за максималната лихва. По въпроса ще се мисли при дискусията в Народното събрание.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.