По 300 хил. лв. бонуси са си раздавали в агенция „Пътна инфраструктура", въпреки неизпълнените проекти и допуснатото незаконно строителство | webcafe.bg
newscafe

Бонуси за 300 000 на месец си раздават в пътната агенция

Webcafe.bg
14.12.2010, 14:04 (обновена 14.12.2010, 16:45)
Магистрала

Снимка: © БГНЕС

Как е, строите ли? - Строим, строим...

По 300 хил. лева бонуси са си раздавали в агенция „Пътна инфраструктура" - въпреки неизпълнените проекти и допуснатото незаконно строителство. Нарушенията на законодателството дискредитират цялото правителство и може да ни костват спиране на европейски пари за магистралите, заявиха от СДС в парламента и поискаха оставка на цялото ръководство на АПИ.

Раздавани са от 5000 до 9000 лева месечни бонуси в централата на АПИ и 130 души са били облагодетелствани, заявиха народните представители от Синята коалиция Ваньо Шарков и Николай Марков. Данните са им били предоставени в писмен отговор от строителния министър Росен Плевнелиев на тяхно парламентарно питане. 

В правния отдел над 20 служители взимали допълнително по 5000 лв. на месец над заплатата си.
Бонусите са за награди, нощен труд, извънреден труд и участие в комисии.

Накрая всичко ще бъде платено от българския данъкоплатец, заявиха сините депутати.

Шарков цитира официални данни от одита, извършен от управляващия орган по оперативна програма "Транспорт" и доклад от проверката по проект "Доизграждане на магистрала "Тракия" - лотове 2, 3 и 4".

Трябва спешно да се предприемат мерки, тъй като данните са потресаващи, смята Ваньо Шарков. И вместо някой да бъде наказан, ръководството на агенцията раздава бонуси на служителите си, негодуват сините.

В СДС са изчислили, че агенцията е раздавала на служителите си общо по около 300 000 лева на месец. Средно бонусите за ръководството на агенцията са били по 5000 лева на месец.

Тази година в България няма да има коледни добавки към пенсиите и заплатите, а в пътната агенция всеки месец е бил Коледа. Премиерът Борисов се оправдава, че парите отиват за инфраструктура - сега цялото общество трябва да види къде всъщност отиват, посочи Ваньо Шарков.
 
Ако някой е помислил, че с отстраняването на Веселин Георгиев (бившия шеф на пътния фонд по времето на тройната коалиция, прочул се с раздадените 120 млн. лева на фирми на братята му - бел.р.) от председателското място проблемите там са свършили, се е лъгал дълбоко. Докато Георгиев стана известен с прозвището "батко", защото раздаде проекти за милиони на своя брат, новият шеф на АПИ Божидар Йотов спокойно може да бъде наречен Дядо Коледа, твърдят сините. 

Сред най-сериозните забележки са тези за незаконно строителство на 6 съоръжения на магистралата - 3 надлеза и 3 моста. "Те са построени, преди да е получено разрешение за това", обясни Николай Марков. 

Какво точно се е проверявало при медийните разходки по лотовете на "Тракия", запита депутатът и иронизира: разговорът явно протичал така: "Как сте? Строите ли?" "Строим".

Oще: божидар йотов  бонуси  ваньо шарков  магистрали  николай марков  пътна агенция  росен плевнелиев  сдс  синята коалиция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани