Вътрешни раздори, зад които са заложени 60 млн. евро, тресат държавната фирма "Информационно обслужване", съобщи "24 часа" | webcafe.bg
newscafe

IT-то на държавата се тресе заради 60 млн. евро

Webcafe.bg , По в."24 часа"
17.08.2010, 13:35 (обновена 17.08.2010, 13:56)
симеон дянков

Снимка: © БГНЕС

Финансовият министър Симеон Дянков е безкрайно лаконичен на всички въпроси, свързани с "Информационно обслужване"..

Вътрешни раздори, зад които са заложени 60 млн. евро, тресат държавната фирма "Информационно обслужване" и клатят столовете на част от петчленния й борд, пише в днешния си брой в. "24 часа".

Принципал на "Информационно обслужване" е Министерството на финансите.

Според източниците на изданието "по неофициални данни фирмата притежава имоти в столицата и областните градове с обща разгъната площ 80 000 кв. метра. Това означава, че възможната печалба от тяхната продажба е поне 60 млн. евро".

В публикацията се отбелязва, че само в София дружеството има три примамливи сгради: дели заедно с националната статистика масивна сграда в центъра на София - до паметника на Васил Левски, близо до КАТ притежава две 4-етажни сгради, които имат скъпи подобрения и са оборудвани с IT техника от последно поколение.

Наблизо пък е офисът на алтернативния телеком "Спектър нет", който наскоро придоби 49% от "Икономедия" - компанията издател на вестниците "Дневник" и "Капитал". Вероятно съседството с имотите на държавната фирма подхранва слуха, че "Спектър нет" имала апетити към сградите на "Информационно обслужване", коментира "24 часа". С придобиването им и с оборудването в тях можело да се направи един от най-мощните IT бизнеси у нас.

От "Спектър нет" обаче категорично отричали подобни намерения.

Според изданието на ВАЦ обаче "апетити към имоти на държавната IT компания имало и по областните градове, защото сградите се намирали в центровете и държали висока цена. Фирмата притежава и луксозни бунгала в Китен и поне 40 апартамента в жилищни кооперации из страната".

Един от членовете на борда на "Информационно обслужване" - генерал Атанас Атанасов, смята, че имотите не трябва да се продават сега на безценица, тъй като кризата е "отхапала" от цените им. Според Атанасов предложението за продажба дошло откъм съученика на финансовия министър Симеон Дянков - Бисер Боев, до миналата пролет изпълнителен директор на "Икономедия". После се оттегли в бизнеса с недвижими имоти, пише "24 часа".

Пред "24 часа" Боев признава, че има спорове относно имотите, но е категоричен: "Няма решение на борда на директорите да се продават имоти на фирмата".

"Има такова предложение, но решение не бе взето, защото аз бях против. А според предния устав решенията се вземаха само ако и петимата от борда са съгласни. Промяна в устава обаче била направена в края на миналата година и вече съгласие се иска само за имоти и сделки с над 100 000 лв. данъчна оценка", опонира ген. Атанасов, цитиран от изданието.

Преди да се изпокарат за имотите, бордът се разделил на лагери и за начина на сключване на договори с фирми, споделят вътрешни източници пред вестника.

Атанасов бил против фирмите да се избират с пряко договаряне вместо с обществени поръчки. Статутът на "Информационно обслужване" е такъв, че позволява компанията да избира без публични търгове на кого какво да възлага.

"Информация винаги излиза, ще видим дали е вярна. На 23 септември ще се разбере", лаконичен е бил самият финансов министър Симеон Дянков.

В същото време браншовите организации от сектора на информационните и комуникационните и телекомуникационните услуги са написали писмо до финансовия министър, в което посочват закриването на "Информационно обслужване" като правилно решение.

"Вредите, които нанася държавната фирма на развитието на ИТ бизнеса, са много по-големи. През него са разпределяни и пренасочвани големи средства, като са заобикаляни законите, създадени да защитават интересите на обществото", пише в писмото.

Oще: бисер боев  икономедия  имоти  информационно обслужване  симеон дянков  спектър нет 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

1 MacAllister | 17.08.201019:36

IT-то в държавата, а и в доста от големите корпорации е ... извратено, обикновено парите, които се харчат за проект са стотици пъти над нужното (без да преувеличавам), макар че съм сигурен ще се намерят хора, които да ме разубеждават и то не защото са на тая ясла, а защото са възпитани от такава работна култура. Много от причините да реша да не работя повече във фирма с повече от 5 души са дошли от узаконеното безумие в IT сектора. От бранша не са съвсем прави - съвсем законно е всичко, но законите създават изисквания, при които не може да се създаде добър продукт. За съжаление причините за съществуване на такива закони се коренят в най-обикновени човешки черти и ако щете последните пък са генетичното ни наследство. С една дума оправия няма как да има и всяка промяна е само промяна на гърлата, които ядат данъците/фирмените ресурси респективно. За неспециалистите накратко: почти никой не би оставил например програмист да работи свободно като му даде права да излезе извън рамките на софтуера, да не говорим, че без сериозна широка култура и дълбоки познания поне в 2-3 области никой ръководител не е способен да разпознае на кого може и на кого не може да се даде такава свобода. Желанието да се задържа контрола от хора, които с годините превръщат това в своя професия постепено е създало йрархии плавно стигащи до техническия персонал, които по пътя унищожават почти всяка възможност за инициатива или аналитично мислене, докато единствения общ знаменател за всички въвлечени не останат продукти, практики и услуги на гигантите в бизнеса. Последните далеч не са идиоти и са ориентирали с времето продуктите си към ситуацията. Ако приемате по-голямата част от това мисля, че е ясно какъв е извода - IT не се използва за оптимизиране и автоматизиране на работата, а за създаване на нужди, които да бъдат финансирани. На онези, които спорят ще препоръчам да огледат насериозно какво се прави от и за малкия бизнес от специализираните изключително в тази посока и после да сравнят цени, качество, функционалност, а защо не и скалируемост. Ах да и да не забравя сравнение не значи "видях тука едни", а изисква методика, неинвазивни и дори прикрити средства за събиране на информация и т.н.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани