ООН разреши на Великобритания да размрази $1.6 млрд. от сметките на Муамар Кадафи и неговото обкръжение | webcafe.bg
newscafe

Лондон размразява $1.6 млрд. от парите на Кадафи

Webcafe.bg
31.08.2011, 15:35 (обновена 01.09.2011, 11:01)
муамар кадафи

Снимка: © Getty Images

Международната общност взима мерки срещу диктатора.

Съветът за сигурност на ООН разреши на Великобритания да размрази $1.6 млрд. от сметките на Муамар Кадафи и неговото обкръжение, за да се помогне на опозиционната власт в Либия, съобщи агенция Франс прес.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова Съвета за сигурност спешно да разблокира либийските активи заради започналата в страната продоволствена криза в резултат на шестмесечната гражданска война.

Външният министър на Великобритания Уилям Хейг заяви, че размразените средства ще бъдат използвани за хуманитарни нужди и за подкрепа на банковия сектор на Либия, както и за изплащане на заплатите на държавните служители.

Решението за разблокиране на либийските активи стана възможно, след като бе получено съгласието на китайските представители в комитета на Съвета за сигурност на ООН по санкциите срещу Либия. След консултации с Пекин китайските дипломати оттеглиха възраженията си за размразяване на средствата, уточнява Франс прес.

През миналата седмица САЩ също получиха разрешение да предадат на новото правителство на Либия и на хуманитарни организации, работещи в северноафриканската държава, $1.5 млрд. от сметките на Кадафи в САЩ. По думите на Бан Ки Мун първите 100 млн. долара от сумата вече са отпуснати.

Франция и Германия също очакват разрешение от Съвета за сигурност на ООН, за да разблокират съответно около $7.2 млрд. и $1.4 млрд. от сметките на режима на Кадафи.

Междувременно преходният национален съвет (ПНС) на либийските бунтовници отхвърли идеята за разполагане на международни военни части в страната, съобщи пратеникът на ООН в страната Йън Мартин, цитиран от BBC. Той отбеляза, че ООН е обмисляла да изпрати военни наблюдатели в Либия.

По-рано председателят на ПНС Мустафа Абдел Джалил заяви, че бунтовниците не се нуждаят от външна помощ, за да поддържат сигурността.

Според заместник-посланика на Либия в ООН Ибрахим Дабаши, който подкрепя ПНС, ситуацията в страната е уникална. "ООН постави въпроса за изпращане на мироопазващи сили, но реално ситуацията в Либия е специална", заяви той. "Това не е гражданска война, не е конфликт между две страни. Това е положение, в което народът се защитава срещу диктатурата", твърди Дабаши.

Въпреки това ООН е очаквала да бъде помолена да изпрати полицейски сили, отбелязва Мартин. "Вече не очакваме да ни поискат военни наблюдатели", призна той след заседание на Съвета за сигурност на ООН.

"Очевидно е, че либийците искат да избегнат каквото и да било военно присъствие, било то под флага на ООН или не", коментира Мартин. Той добави, че едно от най-големите предизвикателства за ООН ще бъде да помогне на Либия да подготви демократични избори.

"Нека си припомним, че на практика там никой не помни избори, няма електорален механизъм, няма избирателна комисия, няма някогашни политически партии, няма независимо гражданско общество, а независимите медии едва започват да се появяват на изток в последно време", подчерта той.

Oще: авоари  бан ки мун  бунтовници  великобритания  война  либия  муамар кадафи  оон  средства 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани